:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 22. 14:30

Bemutatta a Microsoft a Copilot gombbal felszerelt első eszközeit

Bemutatkoztak az üzleti felhasználóknak szánt Surface Pro 10 és Surface Laptop 6 gépek, kifejezetten MI-vel a fókuszban.

Január óta tudni, hogy a Microsoft a dedikált mobilappok és termék-átnevezések után újabb téren erősíti a Copilot brandet, és dedikált billentyűzetet kap a Copilot, ami a windowsos PC-khez szánt billentyűzeteket érintő egyik legjelentősebb újítás az elmúlt közel három évtizedben billentyűzetkiosztást tekintve. A Windows logóval jelzett, Start menüt előhívó billentyűhöz hasonlóan a Copilot indítógomb az MI-alapú asszisztenst és annak funkciót fogja egy mozdulattal a felhasználó szeme elé tárni.

A cég a napokban bemutatta az első olyan Surface eszközöket, amik már az új billentyűzetkiosztással kerülnek forgalomba. A Surface Pro 10 for Business és Surface Laptop 6  for Business üzleti laptopokon a Copilot gombja a nyílbillentyűktől balra kapott helyet, a jobb oldali Ctrl gomb helyén.

copilott

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A redmondi cég az új üzleti gépeit úgy reklámozza, hogy kifejezetten MI-appok és funkciók futtatásához készültek, ezt alátámasztja a konfiguráció is: az Intel Meteor Lake családjához tartozó új H-Series Core Ultra processzaira épülnek, amiket a neurális feldolgozóval (NPU) kifejezetten a mesterségesintelligencia-alkalmazások támogatására és gyorsítására terveztek. Az új Surface Pro 10 és Surface 6 laptopokat április 9-től lehet majd megvásárolni az észak-amerikai piacon, 1200 dolláros (nettó 440 ezer forintos) kezdőáron.

A lépés szimbolikusan úgyis értelmezhető, hogy a Copilot tényleg a Windows jövőjének alapvető részévé válik, akár csak évtizedekkel ezelőtt a Start menü gombja. Azon országokban, ahol a Copilot egyelőre nem érhető el, a billentyű a Windows keresést indítja el. 

A Microsofton túl a Lenovo, a Dell és a HP is bejelentett Copilot gombokkal felszerelt Windows 11-es laptopokat. A billentyű elhelyezése változó lehet OEM-enként és a különböző piacokon, de alapvetően a Windows billentyű mellett bevezetett menübillentyűt (alkalmazásbillentyűt) váltja le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 20:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.