szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután idén év elején harmadjára is feloszlott a Rage Against The Machine, vélhetően a teljes zenekart játszani már többé nem láthatjuk, a gitáros Morello viszont július elsején a Budapest Parkban, a szólóprojektjével csap a húrok közé.

A minden idők legjobb gitárosai közé tartozó Tom Morello az elmúlt években szólóban kifejezetten aktív volt. 2021-ben Nightwatchman alteregóját saját nevére változtatta, a legutóbbi albumait már így jelentetve meg. Idén július 1-jén, a Budapest Parkban a saját számaival mutatkozik be.

Pár éve még úgy volt, hogy a működését 2011-ben felfüggesztő, kétszeres Grammy-díjas Rage Against The Machine feltámad hamvaiból, és beterveztek egy nagyszabású világkörüli turnét. Előbb azonban a járvány miatt kellett elhalasztani a koncertsorozatot, majd Zack de la Rocha énekes lábsérülése miatt végül lefújták az összes koncertdátumot, az európai és az amerikait egyaránt. Végül idén év elején Brad Wilk dobos adta meg a zenekarnak a kegyelemdöfést, mikor közölte, hogy tudja, hogy sok rajongó várja a turné új bejelentését, de ideje tisztázni a helyzetet: a Rage Against The Machine-nak nem lesz többé turnéja és élő koncertje sem. Ezzel a kilencvenes évek elején alakult, Zack de la Rochából, Tim Commerford basszusgitárosból, Tom Morelloból és Brad Wilkből álló zenekar harmadjára is feloszlott.

Morello innovatív gitárjátékáról, átütő erejű szólóiról ismert, egy igazi úttörő művész, legyen szó szólókarrierjéről vagy a Rage Against the Machine és az Audioslave zenekarokról, amelyeknek
tagja volt.

A két zenekar összesen 30 millió eladott albummal büszkélkedhet világszerte.

Morello védjegyévé vált stílusa – mint például az atmoszférikus torzítások és a lemezjátszó karcolására emlékeztető effektek – döntő szerepet játszott a Rage Against the Machine rap-metál hangzásának sikerében a 90-es években, és hozzásegítették a zenekart a Grammy-díjakhoz, a többszörös platina lemezekhez és a világhírnévhez.

Archetype: Tom Morello

The iconic sounds of a modern guitar legend.

Játékával kivívta a Rolling Stone elismerését is, a magazin minden idők 100 legjobb gitárosa között emlegeti őt, a 26. helyre sorolva. A Rage Against the Machine anyagain túl Morello jellegzetes játékát hallhatta a közönség a Prophets of Rage, a Street Sweeper Social szupergroupokban és az Audioslave-ben is.

A budapesti koncertre a jegyértékesítés már elindult.