szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A padlás óta először dolgozott együtt musicalen Presser Gábor és Sztevanovity Dusán. A Pinokkiót a hétvégén mutatják be a Vígszínházban.

A Vígszínház legújabb zenés darabjának, a Pinokkiónak a megrendezésére Rudolf Péter igazgató Keresztes Tamást kérte fel, aki pedig Presser Gábor zeneszerzőt és Sztevanovity Dusán szövegírót a mű elkészítésére. A Pinokkiót a közleményben zenés családi road movie-nak aposztrofálják, Sztevanovity Dusán szerint ez ki is fejezi a darab lényegét.

A Vígszínház zenei vezetője 1976 óta dolgozik együtt Sztevanovity Dusánnal (többek között az LGT, Zorán és Katona Klári lemezeire írtak dalokat), ennek ellenére a Pinokkió csak a harmadik közös színházi munkájuk a Jó estét nyár, jó estét szerelem! (1977) és minden idők legsikeresebb hazai musicalje, A padlás (1988) után.

A próbafolyamat végül idén ősszel kezdődött. Ahogy A padlás esetében is, ennél a darabnál is alapvetően a zenékre születtek Sztevanovity Dusán szövegei, ugyanakkor Presser Gábor négy dalnak maga írta a szövegét is. Huszonegy dal készült el.

Pinokkiót Dino Benjamin, Dzsepettót Borbiczki Ferenc alakítja, a Tücsök szerepében Majsai-Nyilas Tündét láthatják a nézők. Presser Gábor megjegyezte: Gumicsizmásként Halász Judit (őt kettős szereposztásban Igó Éva váltja) előad egy lírai dalt arról, hogy visszavonult tündérként még azt tudna csinálni a világgal, amit akar. Teljesen más zenei és szövegvilágot mutat a Macska és a Róka, azaz Kern András (őt Seress Zoltán váltja) és Hegyi Barbara dala.

A Pinokkió kalandjai az egyik legtöbb nyelvre lefordított szépirodalmi mű, amelyet számos műfajban dolgoztak fel. A Vígszínház mostani zenés színházi adaptációja arra törekszik, hogy minél többet visszaadjon Carlo Collodi 1883-ban megjelent regényének eredeti meséjéből, amely egy fabábu kisfiú történetét mondja el.„Egy pillanatra felvetődött, ne legyen-e ebből opera, mert nagyobb tempóban haladtunk a dalokkal, mint a jelenetekkel, miközben a rendező Keresztes Tamásnak nagyon határozott és izgalmas koncepciója volt. Mindez inspiráló volt számunkra. Rengeteg forgács gyűlt össze, amíg kifaragtuk Pinokkiót, és igazi csapatmunka volt” – jegyezte meg a szövegíró.

„Szerintem egy új mese született, egy nagy utazás a fél világon át. Arra törekedtünk, hogy a jelenetek egymásból következzenek, a dalok pedig szerves részei a sztorinak. Mese, de mondanivalójával túlmutat egy gyerekdarabon, miközben a dalok sem gyerekdalok. Olyan témákról esik szó, mint a szegénység, az éhezés, a hátrányos megkülönböztetés, a gazemberség, ezek ott voltak száznegyven éve, a mű születésekor, és ma is jelen vannak, ahogy a tolerancia és a szeretet is” – fűzte hozzá.

A Pinokkió premierje december 9-én és 10-én este lesz a Vígszínházban, a színpadon egy csaknem tízfős zenekar fog élőben játszani.