szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar származású francia médiaművész nem sokkal a 100. születésnapja előtt hunyt el. Vera Molnart a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.

Alig négy héttel azelőtt, hogy betölthette volna a századik életévét, meghalt Vera Molnar, világhírű kortárs médiaművész – írja az Artportal. A magyar származású alkotó a budapesti Képzőművészeti Főiskolán művészettörténetet és esztétikát tanult, de Franciaországban telepedett le.

Első nonfiguratív, absztrakt műveit 1946-ban hozta létre. 1959-től kombinatorikus alapon generált képeket, majd 1968-ban számítógéppel kezdett dolgozni, egyszerű geometriai alakzatokon és geometrikus témákon alapuló, algoritmikus festményeket készített. Megtanulta a Fortran és a BASIC programozási nyelveket.

Műveiben – fogalmaz az Artportal – kulcsszerep jutott a számítógép algoritmikus véletlenjének. Művészetének fontos fogalmai a rend és a rendetlenség, a struktúra és a szabadság voltak.

Vera Molnar képe a nantes-i Szépművészeti Múzeumban
LOIC VENANCE / AFP

Molnar első hazai kiállítására 1979-ben került sor, és az utóbbi évtizedekben már rendszeresen lehetett találkozni a munkáival itthon is. Kiállították munkáit a Kiscelli Múzeumban és a Vintage galériában, illetve az idén megnyílt balatonfüredi Modern Műtárban szenteltek neki időszakos tárlatot. Alkotásai megtalálhatók a New York-i MoMA-ban, a londoni Victoria and Albert Museumban, a párizsi Centre Pompidouban, a Bibliothèque Nationaléban, itthon a Szépművészeti Múzeumban, a Kiscelli Múzeumban és a Ludwig Múzeumban is.