szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Artisjus először készítette el a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok toplistáját. Az első helyen az Ajándék áll a Piramistól.

A legnagyobb szerzői és lejátszási zeneadatbázissal rendelkező Artisjus sokféle zenefelhasználás után fizet jogdíjat a szerzőknek, ezért szerteágazó forrásokból rendelkezik adatokkal. Koncertes elhangzások mellett rádiós, televíziós játszások, online zenehallgatás, hangfelvétel-kiadás és az üzletek háttérzenéjének információja is befut hozzájuk, és ezek 2020-2022-es adataiból tudott az Artisjus összesített listát adni a legsikeresebb magyar karácsonyi dalokról és ezek dalszerzőiről – fogalmazott Tóth Péter Benjamin üzleti transzformációs igazgató.

A lista első helyén a Piramis Ajándék című száma áll (szerzők: Gallai Péter, Köves Miklós, Som Lajos, Horváth Attila, Závodi János, S. Nagy István, Révész Sándor), ezt követi Katona Klári Legyen ünnep (szerző: Demjén Ferenc) és Zséda A szürke patás (szerzők: Rakonczai Viktor, Orbán Tamás) című száma.

A hazai karácsonyi Top 10-es listán szerepel még

  • a Fehér karácsony (a TNT dala; Dobrády Ákos szerzeménye),
  • az Add tovább (Csondor Kata; Madarász Gábor és Szabó Ágnes),
  • a Ha elmúlik karácsony (Neoton Familia; Hatvani Emese, Jakab György, Pásztor László),
  • az Esti ének (Bagossy Brothers Company; Bagossy László, Bagossy Norbert, Bartis Szilárd, Kozma Zsombor, Tatár Attila),
  • a Csillagszórás (Dés László, Geszti Péter),
  • és a Száncsengő (Bojtorján; Buchwart László, Kemény Győző, Pomázi Zoltán, Vörös Andor Bálint, Weöres Sándor).