Putyin megsemmisítő csapásra készül, az ukrán hadsereg feladhatja a harcokat

Események

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.06.
Ukrainian servicemen take part in a military training which focuses on fighting sabotage groups, in the Chernihiv region, on December 5, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 655. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
07:44
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:49
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

A folyamatos támadás ellenére is marad több kupjanszki lakos

Kupjanszk lakosainak egy része nem szándékozik elhagyni otthonát, annak ellenére, hogy folyamatos az orosz ágyúzás és az életük nincs biztonságban - írta a Kyiv Independent.

07:53
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Drog enyhítheti az ukrán veteránok kínjait

Ukrajnának 4 millió veteránja lehet, amikor a háború véget ér. A képviselők egy csoportja, Zelenszkij támogatásával

az orvosi marihuána legalizálását szorgalmazza a poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő katonáknak.

Törekvéseiket a parlamenti ellenzék akadályozza.

08:12
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5490 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4453 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták. 

09:20
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadást vertek vissza a Donyecki Népköztársaságban

Visszaverte az orosz hadsereg az ukránok támadását a Donyecki Népköztársaság (DPR) Novodonyeck régiójában – írta az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a TASZSZ.

Az orosz tüzérségi és légitámadásban az ukránok 80 embert és két katonai járművet vesztettek – írta az orosz hírügynökség.

10:29
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elítéli az orosz választásokat

Ukrajna elítélte az orosz terveket, hogy jövő tavasszal elnökválasztást tartsanak a megszállt területeken, és eleve érvénytelennek nyilvánította azokat.

Ígéretet tettek arra, hogy büntetőeljárás alá vonják a választások megfigyelésére kiküldött embereket.

Az orosz felsőház jövő márciusra tűzte ki az ország elnökválasztását, és Valentina Matvijenko elnök elmondta, hogy a négy megszállt ukrán régió lakosai először szavazhatnak majd. Ukrajna külügyminisztériuma közölte:

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el Oroszország azon szándékát, hogy elnökválasztást tartson a megszállt ukrajnai területeken, és szankciókat szabjon ki a szervezésükben és lebonyolításukban résztvevőkre.

11:01
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök az argentin elnökkel találkozott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a megválasztott argentin elnök, Javier Milei beiktatására utazott. Zelenszkij gratulált Milei győzelméhez.

A két vezető nem sokkal Milei megválasztása után telefonon beszélt egymással.

Zelenszkij ezután megköszönte Mileinek Ukrajna egyértelmű támogatását, és azt mondta:

Milei hivatala a telefonbeszélgetés után közleményt tett közzé, amelyben azt írta, hogy felajánlotta, hogy Argentína lehetne a házigazdája az Ukrajna és Latin-Amerika közötti csúcstalálkozónak.

11:32
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij felesége felháborodott az USA döntésén

Ukrajna első asszonya, Olena Zelenszka arra figyelmeztetett, hogy az ukránok halálos veszélyben vannak, ha a nyugati országok nem folytatják pénzügyi támogatásukat. Zelenszka egy nappal azután nyilatkozott, hogy

republikánus szenátorok az Egyesült Államokban nem szavaztak meg egy kulcsfontosságú segélycsomagot,

amely több mint 60 milliárd dollár értékű támogatást nyújtott volna Ukrajnának.

12:08
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány cáfolta, hogy ők akadályozzák az ellátást

A lengyel kormány cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a katonai felszerelések Ukrajnába történő szállítását akadályoznák a határt blokád alá vevő, tiltakozó lengyel kamionosok.

Kategorikusan cáfolom, hogy ilyen helyzet állt volna elő

- mondta Marcin Ociepa lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes.

12:35
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Avdijivka az összeomlás szélén áll

Avdijivka, a kelet-ukrajnai város, ahol a háború leghevesebb harcai zajlanak, egy jelentés szerint az összeomlás szélén áll. A Times egykori kijevi tudósítójának jelentése szerint

a frontszakaszt védő ukrán csapatok lőszerhiányban szenvednek, és erőtlenül próbálják visszaverni az előrenyomuló ellenséges katonákat.

13:10
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy hetvenezer milliárd forintos kérdés, amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben

- mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba közölte: Nem világos, hogy egyes döntéshozók miért és milyen elvárások alapján akarják Ukrajnát minden más, évtizedek óta tagjelölti státuszban lévő országnál előbb az Európai Unió soraiban tudni, ugyanis - mutatott rá - a legkomolyabb kérdések megválaszolatlanok.

Utalt rá, hogy egy kiszivárgott brüsszeli dokumentumra hivatkozva a Financial Times arról írt, hogy Ukrajna teljes jogú tagsága esetén 186 milliárd eurót - azaz hetvenezer milliárd forintot - kellene Ukrajnának adni úgy, hogy eddig is Európa volt az ország legnagyobb finanszírozója.

13:40
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok éjszaka Nikopolt támadták

Oroszország nehéztüzérségi fegyvereket vetett be éjszaka Nikopol ellen - írta Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki terület kormányzója a Telegramban.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

14:09
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán beszomolók szerint egy hét alatt 800 robbanóaknát találtak

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának hivatalos beszámolója szerint december 4. és december 10. között az állami különleges erők aknamentesítési egységei 882 robbanóaknát fedeztek fel, távolítottak el és semlegesítettek.

Az országban lévő aknák egy részét az ukrán erők helyezték el saját védelmükre.

14:43
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szabotálni próbálta az orosz üzemanyag-ellátást

Ukrajna szabotázs akciókat hajt végre Szibériában az orosz tüzérség megfékezése érdekében. Oroszország letartóztatott egy fehérorosz férfit, akit azzal vádol, hogy az

ukrán titkosszolgálatok megbízásából két üzemanyagszállító vonatot robbantott fel a napokban, és számos hasonló akció köthető a nevéhez.

15:13
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Csökkennének az agrártámogatások Ukrajna EU-s csatlakozásával

A kiszivárgott belsős brüsszeli dokumentum szerint ugyanis Ukrajna csatlakozásával a legtöbb, ma uniós támogatásban részesülő tagország nettó befizetővé válna; emellett

minden államban 20 százalékkal csökkennének az agrártámogatások

azzal, hogy Ukrajna az EU legnagyobb mezőgazdasági termelőjévé válna.

15:42
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok egy nap alatt 19 lövedéket lőttek ki Herszonra

Oroszország az elmúlt nap folyamán 19 lövedéket lőtt ki Herszon városára - közölte Olekszandr Prokudin, Herszon régió kormányzója.

Az orosz hadsereg a régió településeinek lakónegyedeit vette célba.

Egy ember meghalt, négy másik megsebesült.

16:13
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov: A béketárgyalások lehetőségét maga Ukrajna gáncsolja

A Reuters szerint Szergej Lavrov arra a kérdésre, hogy milyen esélyei vannak annak, hogy a diplomácia tűzszünetet vagy békét teremtsen Ukrajnában, azt mondta:

Zelenszkij elnököt kell felhívni, mert másfél évvel ezelőtt aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

16:45
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij kitérőt tett a Zöld-foki Köztársaságban is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jelentések szerint a Zöld-foki szigeteken tett látogatást útban Buenos Airesbe, ahol az új argentin elnök, Javier Milei eskütételén vesz részt. Zelenszkij hivatalos honlapja szerint találkozott Ulisses Correia e Silva Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével, akinek

megköszönte a kijevi diplomáciai kezdeményezések támogatását, és megvitatta az Afrikába irányuló ukrán gabonaexport fellendítésére irányuló erőfeszítéseket.

Zelenszkij elismerését fejezte ki azért is, hogy a Zöld-foki Köztársaság támogatja az Ukrajna területi integritását támogató ENSZ-határozatokat.

17:12
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA és Nagy-Britannia befolyásolja Ukrajnát

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az ukránokon múlik, hogy felismerik-e, milyen mély gödörbe sodorta őket az USA. A dohai konferencián elmondta:

Az ukrajnai háború nem a saját döntésünk volt, hanem egy olyan háború, amelyet nem tudtunk elkerülni, mivel Amerika évek óta próbálja aláásni az orosz kultúrát és nyelvet Kelet-Ukrajnában.

Elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek 2022 márciusában és áprilisában is volt esélye arra, hogy egyezségre jusson, de az USA és Nagy-Britannia ezt elutasította.

17:46
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Célba ért az első vasúti szállítmány

Ukrajna vasúton szállította Lengyelországba a rakományt, hogy megkerülje a kamionosok által blokád alatt tartott lengyel határt. A lengyel kamionosok egy hónapja tiltakoznak az ukrán tehergépkocsik EU-hoz való hozzáférésének feltételei ellen. Az első szállítmány sikeresen célba ért.

A kamionszállítmány vasúton érkezett Lengyelországba. Az ukrán és a lengyel fél megállapodott a szállítással, valamint a vám- és határeljárásokkal kapcsolatos valamennyi kérdésben

- közölte az Ukrzaliznyica a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A vasúti szállítmányozást ezután rendszeresen, korszerűsített peronokon fogják végezni.

18:23
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij telefonon beszélt Emmanuel Macronnal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy telefonon beszélt francia kollégájával, Emmanuel Macronnal, miközben Argentínában tartózkodott.

Zelenszkij elmondta, hogy tájékoztatta Macront a háború frontvonalbeli fejleményeiről, és megköszönte Franciaország katonai segítségét.

"Hangsúlyoztam továbbá az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásait megnyitó #EUCO-csúcstalálkozó fontosságát.

Az Európai Tanács döntése jelentős hatással lesz az ukrán társadalom és a hadsereg motivációjára.

19:19
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok folytatják a támadó hadműveleteket

Továbbra is nehéz a helyzet Ukrajna keleti részén, mivel az orosz csapatok a teljes frontvonal mentén folytatják a támadó hadműveleteket - jelentette december 10-én Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők parancsnoka.

19:52
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió vasárnap sugárzott Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

"Elapadt mindenük, nincsen saját bázisuk. Ha nincs saját bázisuk, nincs saját ideológiájuk, nincs saját iparuk, nincs saját pénzük, nincs semmijük, akkor nincs jövőjük. Nekünk azonban van" - mondta Putyin azon a beszélgetésen, amelyet pénteken folytatott katonákkal a Kremlben, az Oroszország Hőse kitüntetések ünnepélyes átadását követően.

"Az önök harci teljesítményétől nagyon sok minden függ, vagyis Oroszország jövője, ez nyilvánvaló" - jelentette ki Putyin a jelenlevőknek.

Úgy vélekedett, az ukrán hatóságok arcátlanságot követtek el azzal, hogy nem sorolták az oroszokat az ország őshonos nemzetei közé a vonatkozó törvényben.

20:39
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij dél-amerikai vezetőkkel is tárgyalt argentin látogatásán

Zelenszkij Argentínában tartózkodik, hogy tanúja legyen az új argentin elnök, Javier Milei eskütételének.

Az országban tartózkodása alatt fontos megbeszéléseket folytatott Paraguay és Ecuador elnökével is, amelyeken a kereskedelemről és a kétoldalú együttműködésről tárgyaltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy találkozott uruguayi kollégájával, Luis Lacalle Pou-val, hogy megköszönje az országnak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatását.

"Meghívtam továbbá Luis Lacalle Pou elnököt, hogy látogasson el Ukrajnába" - mondta az ukrán elnök.

21:21
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozódnak az orosz légitámadások Ukrajnában

Az orosz erők kevesebb támadó hadműveletet hajtanak végre Ukrajna délkeleti részén, de ismét fokozzák légitámadásaikat - közölte december 10-én Olekszandr Tarnavszkij tábornok.

22:58
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: továbbra is nehéz a helyzet a frontvonalakon

Az ukrán vezérkar értékelése szerint továbbra is nehéz a helyzet az ukrajnai frontvonalakon - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka vasárnap. Tájékoztatása szerint különösen az ország keleti feléből jelentettek növekvő számú orosz offenzívát.
Az ellenség töretlenül folytatja támadásait- hangsúlyozta Telegram-oldalán közzétett bejegyzésében Szirszkij. A szárazföldi erők parancsnoka a nap folyamán ellátogatott a kelet-ukrajnai frontszakaszokra, ahol továbbra is Avgyijivka városára összpontosítottak az orosz alakulatok. Azt mondta, a helyi parancsnokokkal meghozták "a szükséges döntéseket" a védelem érdekében. Hozzátette, hogy egyebek mellett jobban kell védeni a saját katonákat és ésszerűsíteni kell a lőszerfelhasználást.
Volodimir Fityo, az ukrán hadsereg szóvivője az állami televízióban elmondta, hogy a fagypont alatti hőmérséklet helyenként ugyan az orosz támadások enyhe mérséklődését eredményezte, de a csapásirány változatlanul a Harkiv megyei Kupjanszk városa. A településtől alig hét kilométerre fut a frontvonal. Micael Bydén, a svéd szárazföldi erők főparancsnoka a nap folyamán látogatást tett a kelet-ukrajnai frontvonalakon. Egyebek mellett megtekintette a 45. önjáró tüzérségi dandár állásait, és beszélt ukrán katonákkal is, ahogy ez a látogatásról készült videófelvételen látható. A dandárt ősszel szerelték fel svéd Archer tüzérségi rendszerekkel.

23:55
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Odesszában

Robbanások történtek Odessza városában. Bekapcsoltak a légiriadók is – jelentette a Strana című ukrán kiadvány.

00:20
december 10, 2023
Vágólapra másolva!

Szólnak a légiriadók Dél-Ukrajnában

Légiriadót rendeltek el két dél-ukrajnai régióban. Nikolaev és Herszon régióban működésbe léptek a szirénák az orosz rakétacsapások miatt. Később Odesszában is megszólaltak a légiriadók. Sebesültekről és károkról egyenlőre nem érkeztek hírek.

05:29
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.