Niké Liga: a DAC 70 percig emberhátrányban játszva szerzett pontot

Vágólapra másolva!
2023.12.10. 17:25
null
Vitálisék műfüvön készültek a héten (Fotó: DAC)
A DAC az utolsó idei hazai bajnoki mérkőzésén Barisic kiállítása után megküzdött az egy pontért a Trencsén ellen a szlovák élvonalban (Niké Liga).

SZLOVÁK NIKÉ LIGA
17. FORDULÓ
DAC–Trencín 0–0
Dunaszerdahely,
Mol Aréna, 3925 néző. V: Smolák
DAC: Popovics – Alex Pinto, Kasa, Brunetti, A. Méndez – Andzouana (Gruszkowszki, 33.), Dimun, Vitális (Herc, 93.) –Trusa (Niarhosz, 64.), Ba. Barisic, Cermák (Kácer, 64.). Vezetőedző: Xisco Munoz
Trencín:
Vozinha – Kmet, Bondarenko, Stojsavljevic, Kozlovsky (Skovajsa, 86.) – Gajdos (Hajovsky, 86.), Baris – Gong (Akila, 63.), Ibrahim (Sunday, 63.), Eynel (Dabney, 92.) – Kupuszovics.Vezetőedző: Ilija Sztolica.
Kiállítva: BartolBarisic (21.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Hetven percig emberhátrányban játszott a DAC, ennek ellenére a Niké Liga 17. fordulójában 0–0-s döntetlent játszott a Trencsén ellen. Nagy volt a vendégek fölénye, azonban remekül védett a hazaiak kapusa, Alekszandar Popovics. A másik oldalon Jannisz Niarhosz és Vitális Milán lábában maradt a három pont.

Szerdától szinte nem aludtak a dunaszerdahelyi pályagondnokok. Mikulás napján a tíz centiméteres hótakarót mindenkit befogva, huszonöten tisztították a Mol Aréna gyepszőnyegét. A gyepmesterek kitartó munkájának és a talajfűtésnek köszönhetően szombatra sikerült jó állapotba hozni a pályát.

Vasárnap reggelre azonban ismét hótakaró borította a játékteret. Elkezdődött a harc az idővel, melyet sikerült a dunaszerdahelyi pályamestereknek megnyerni. Ugyan a talaj át volt ázva, de havas foltok nélkül, játékra alkalmas volt.

Látványos sárga-kék pirotechnikai show-val nyitott a B-közép, Alejandro Méndez hibája után Hilary Gong került helyzetbe, de nem találta el a kaput. Aktívabbak voltak a vendégek, akik szeptember óta vártak az újabb győzelemre. Közben a hazai tábor a DAC legendáját, az amerikai MLS-ben játszó, s Szerdahelyre látogatóba érkező Eric Davist éltette – a mellette helyet foglaló szintén korábbi DAC-játékost, César Blackmant azonban nem, mivel a panamai a nyáron a Slovanba igazolt..

Húsz perc játék után Bartol Barisic csúszott össze Artur Gajdossal, amiért előbb sárga lapot kapott, majd a VAR-ozás után kiállította őt Michal Smolák játékvezető. Úgy tűnt, ismétli magát az őszi trencséni összecsapás: a szeptember eleji meccsen szintén ebben az időben kapott pirosat a dunaszerdahelyi Szpyrosz Riszvanisz, majd a második félidőben megszerezte a győztes gólt a Trencsén.

A kiállítás után nemsokára jött az újabb csapás a hazaiakra, amikor egy csel után a jobb comjához kapott a csapatkapitány Yhoan Andzouana, akit le kellett cserélni.

A trencséniek domináltak, a DAC kizárólag a védekezésre koncentrált. Xisco Munoz mester tanítványai csak nagyon ritkán kerültek a vendégek kapuja elé. Alekszandar Popovics többször biztosan hárította a trencséni játékosok próbálkozásait, ám a 34. percben már ő is verve volt, amikor Tarasz Bondarenko bombája a felső lécet találta telibe.

A fordulás után sem változott a játék képe, egykapuzott a vendégcsapat. Ennek ellenére a legnagyobb helyzet az 55. percben Matej Trusa előtt adódott, de Vozinha nagyot védett.

Rövid időn belül Jannisz Niarhosz kétszer is főszereplő volt. Előbb labdavesztése után a hazai kapuvédő hárított nagyot, majd egy ügyes szabadrúgás-kombináció után óriási helyzetben gyatrán a kapu mellé lőtt.

Hét perccel a vége előtt Vitális Milán lehetett volna a hős, azonban kissé kisodródva nem találta el a kaput, s így maradt a 0–0.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük olvasóink figyelmét, rövidesen jövünk az összefoglalóval.

94. perc: Vége, a DAC 70 percig emberhátrányban küzdve szerzett pontot.

93. perc: Vitális Milán helyett Christian Herc a pályán.

92. perc: Eynel helyett Dabney dos Santos.

89. perc: Négy perc lesz a hosszabbítás.

86. perc: Gajdos helyén Hajovsky, Kozlovskyt meg Skovajsa váltja.

85. perc: Niarhosz is bekerült a jegyzőkönyvbe.

84. perc: Gajdos is kapott egy sárgát.

82. perc: Vitális próbálkozott centerezni, de beadásszerű lövése után labdája lecsúszott és a hosszú oldalon szállt ki az alapvonalon.

77. perc: Baris is kapott egy sárgát. A gyorsan elvégzett szabadrúgás után Niarhoszt találta meg a labda a tizenhatoson belül, de még ő is meglepődött, hogy helyzetbe került, így elkapkodta a lövést, mellé.

74. perc: Eynel próbálkozott 18 méterről egy tekeréssel, Popovics azonban szép védéssel hárította a kísérletet.

71. perc: Brunetti is kapott egy sárgát.

70. perc: A dunaszerdahelyiek javítottak a hivatalos nézőszámon, és az új adat szerint 3925-en vettek ma jegyet a mérkőzésre.

67. perc: Akila csak most állt be, máris kapott egy sárga lapot.

64. perc: Kettőscsere a túloldalon is: Cermák és Trusa le, Kácer és Niarhosz be.

63. perc: Ibrahim és Gong le, Akila és Sunday be.

60. perc: Stojsavljevic vállalkozott lövésre, de nem talált kaput, a labda Vitálisról vágódott oldalra.

58. perc: A második félidő első negyedórájának végén megjött a hivatalos néző szám is: 1370 fő látogatott ki a helyszínre.

55. perc: Eynel a semmiből váratlanul középre teker balról, Popovics alászalad, de Brunetti kisegíti kapusát és eltakarítja a labdát a gólra éhesen érkező Kupuszovics elől.

53. perc: Baris beadásszerű lövése elkerült Popovics kapuját.

49. perc: Kozlovsky beadását húzta le Popovics, fél pillanat múlva pedig Ibrahim jut lövéshez a tizenhatos előteréből, erős kísérletét a DAC kapusa a kapufára üti...

48. perc: A második félidő elején egyik csapat sem cserélt.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45+4. perc: A ráadásban a Trencsén nagy erőket mozgósított a vezetés megszerzéséért, ám igazán még helyzetig sem jutottak az utolsó percekben.Szünet.

45. perc: Négy perc hosszabbítás lesz.

41. perc: Gong előbb majdnem kiharcolt egy szögletet, de les miatt visszafújják az akciót, majd balról ad középre élesen, de Popovics lehúzza a labdát.

37. perc: Ibrahim kapott sárga lapot.

34. perc: Bondarenko szánta el magát lövésre vagy 28-30 méterről, a labda túljutott a kapuson, s a keresztlécről vágódott vissza. Éppen Kupuszovics felé, akinek fejesét viszont Popovics már hárítani tudta.

33. perc: Andzouanát egyszer már kellett ápolni, most kiderült, nem tudja folytatni. Gruszkowski váltja.

31. perc: Andzouana senkitől sem zavartatva a combjához kapott, megsérült. Ápolás.

30. perc: Gong kapott labdát a tizenhatoson belül, erős lövést küldött kapura, de középre, így Popovics hárított.

26. perc: Kupuszovics kezezése miatt hazai szabadrúgás a pálya közepén, m9iközben Trusát kell ápolni kisebb problémája miatt.

23. perc: Kmet rúgott nagyon Andzouanába, nincs lap.

22. perc: Gajdos jól van az ápolás után, folytatni tudja.

20. VAR-vizsgálat folyamatban. Smolák végül a videós vizsgálat után visszavonja a sárga lapot és egyből pirosat ad Barisicnak!

19. perc: Barisic csúszott be keményen Gajdosnak, járt érte a sárga.

15. perc: Az elmúlt percekben a hazaiak átvették az irányítást, de komoly helyzetig nem jutottak el: Eynel kapott hosszú indítást a balon, de nem tudta beérni még az alapvonal előtt. Kirúgás.

9. perc: Vitális kapott labdát a tizenhatoson belül, lövésével célba is vette balról a rövid felsőt, Vozinha azonban résen volt és hárított.

6. perc: A vendégeknél Gong lövése kerülte el a hazai kaput, a DAC-nál Andzouana próbálkozott pontatlanul.

4. perc: Ahogy az alábbi fotón is látható, a Mol Arénára nagy köd ereszkedett, a hőmérséklet kereken nulla fok, és kimondottan kellemetlen az időjárás.

1. perc: A feketében játszó vendégek kezdték a mérkőzést.

 

Ahhoz képest, hogy reggel még öt centis hó borította a Mol Aréna gyepszőnyegét, végül szépen letakarították a DAC pályagondnokai a játékteret, így az időjárási körülményekhez képest jól előkészített pálya várta a csapatokat.

ELŐZMÉNYEK

Utoljára népesül be az idén a dunaszerdahelyi Mol Aréna, ahol a DAC vasárnap az FK Trencínt fogadja a szlovák bajnokságban. A trencséniek szeptember vége óta nyeretlenek a Niké Ligában, esélyesként lép tehát a pályára a hazai együttes.

„Noha ellenfelünk nincs jó formában, észnél kell lennünk. Szokták mondani, egyszer minden sorozat megszakad, de természetesen azon leszünk, hogy a Trencséné ne vasárnap érjen véget” − mondta lapunknak Vitális Milán, a DAC U21-es válogatott középpályása.

A fiatal futballista elmondta: mivel a héten a Felvidéken is beköszöntött a hűvös, havas idő, a meccs előtti edzést leszámítva műfüvön készültek, s jó hangulatban gyakoroltak. Továbbá beszélt arról is, hogy a DAC-szurkolók szavazásán negyedik lett a csapat őszi rangsorában.

„Nagyszerű hír ez nekem, örülök, hiszen úgy lettem negyedik, hogy nem is játszottam még sokat a Dunaszerdahely színeiben. A drukkerek szeretetét és elismerését igyekszem jó játékkal meghálálni, én is mindent megteszek annak érdekében, hogy megnyerjük idei utolsó hazai mérkőzésünket” −      így Vitális Milán, aki ez idáig 13 tétmeccsen szerepelt a sárga-kékeknél.

A bemelegítés pillanatai (Fotó: Duducz Tibor)
A bemelegítés pillanatai (Fotó: Duducz Tibor)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik