szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kutyapárt szerint például bármi, ami rosszul érinti a Fideszt ilyen mértékben, az jó.

Néhány nappal ezelőtt a kormányközeli Nézőpont Intézet Magyar Péter leendő pártját 13 százalékra mérte. Ezzel holtversenyben van a DK–MSZP–Párbeszéd hárompárti koalícióval (13 százalék), és utolérte a Kétfarkú Kutya Pártot is (11 százalék).  Az átalakulás legnagyobb vesztese a Momentum, amely a bejutási küszöböt sem éri el (4 százalék).

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártban alapvetően örülnek Magyar Péter színre lépésének. Nagy Dávid pártigazgató a 444.hu kérdésére elmondta, „bármi, ami rosszul érinti a Fideszt ilyen mértékben, az jó”. A Kétfarkúak úgy látják, nem tőlük fogja az ellenzéki pártok közül Magyar elvinni a legtöbb szavazót. Nagy szerint az ő szavazóikat pont a messianisztikus jellegű politikával ellentétes, alulról szerveződő politikai kezdeményezés vonzotta a párthoz.

A pártvezető ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy vannak, akik korábban csak azért szavaztak volna a Kutyapártra, mert kiábrándultak az ellenzékből, köztük lehetnek olyanok, akik most Magyarra teszik le inkább a voksukat.

A lap megkereste az összes ellenzéki pártot azzal kapcsolatban, hogy hogyan értékelik a saját szempontjukból Magyar Pétert, de nem mindenki reagált. A Demokratikus Koalíció ugyan válaszolt a megkeresésre, de a 444 kérdéseit figyelmen kívül hagyva csak annyit írtak, hogy „Magyar Péter egy jobboldali, konzervatív politikus, aki nyilatkozata szerint akár a Fidesszel is összefogna. A mi szövetségünk szociáldemokrata-zöld kormányzást szeretne, és soha, semmilyen formában nem fogunk összefogni a Fidesszel. És olyan politikusokkal sem, akik nem zárják ki a Fidesszel való együttműködést.”

A Momentum sem adott érdemi választ arra, hogy Magyar Péter népszerűsége milyen hatással lehet a párt szavazóbázisára. Azt írták, a témát az elemzőkre hagyják.

A Jobbik-Konzervatívok pártelnöke szerint Magyarnak azért lehet ekkora a népszerűsége, mert a rendszeren belülről érkezett, ami arra ösztönözheti az eddig a rendszer felé kiszolgáltatottakat, hogy fel merjenek szólalni. Gyöngyösi Márton egyúttal reméli, hogy sikeres lehet Magyarnak a NER megbuktatására tett kísérlete. A pártelnök viszont azt gondolja, hogy nem fontos kérdés most az, hogy Magyar kitől vinne el szavazatokat, mert jelenleg az a fő, hogy a Fidesznek árt.

Az Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke, a lap megkeresésére azt közölte, hogy az „MSZP szavazóbázisát Magyar Péter politikai szereplése annyiban érintette, hogy látják a pedofilbotrány miatt a Fidesz hatalmának esetleges gyengülését”. Ugyanakkor a társelnök úgy gondolja, hogy a baloldali szavazók azt is látják, „hogy Magyar nem baloldali szereplő, hanem a jobboldalon törekszik egy demokrata, konzervatív formáció kialakítására”.

Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke pedig nem érti, hogy Magyar miért nevezi magát harmadik útnak, amikor azt szerinte a Mi Hazánk jelenti. Toroczkai azt is mondta, hogy„világosan látható, hogy a Fideszt nem gyengíti Magyar Péter”.

A portál kereste a Párbeszéd-Zöldektől Szabó Tímeát, az LMP-től pedig Kanász-Nagy Mátét, de egyelőre nem reagáltak.