Putyin megsemmisítő csapásra készül, az ukrán hadsereg feladhatja a harcokat

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák kémleleik az eget a Donyeck régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 656. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:09
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:18
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A latin-amerikai ukránoknak össze kell fogniuk

A Javier Milei elnök beiktatására Buenos Airesbe utazó ukrán elnök szerint az ukrán ENSZ-határozatok elfogadásának szempontjából fontos, hogy Latin-Amerika olyan erős országai, mint Argentína, Paraguay, Uruguay, Ecuador támogassák Kijev elképzeléseit.

Zelenszkij azt mondta: Ukrajnának meg kell erősítenie és fenn kell tartania a világ államainak politikai támogatását. Ezért elengedhetetlen, hogy a Latin-Amerikában élő ukránok egységesek legyenek, így segítve egymást és az anyaországot.

Ma különböző becslések szerint 350-500 ezer ukrán nemzetiségű ember él Argentínában.

05:28
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Argentínából Washingtonba utazik az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij hétfőn munkalátogatást kezd az Egyesült Államokban. Ukrajna elnöke találkozik Joe Biden amerikai elnökkel.

A washingtoni megbeszélések kiemelt témái között szerepel az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködés folytatása, különös tekintettel a fegyverek és légvédelmi rendszerek gyártásával kapcsolatos konkrét közös projektekre, valamint az országok közötti erőfeszítések koordinációjára a következő évben.

06:25
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök felszólal a Capitoliumban

A Washingtonba utazó Volodimir Zelenszkijt arra is meghívták, hogy beszéljen az amerikai szenátorokhoz kedd reggel a Capitoliumban, majd az ukrán elnök zártkörű találkozót tart Mike Johnson képviselőházi elnökkel.

07:06
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 4249 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5174 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:26
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétacsapás érte Kijevet

Hétfőn hajnalban orosz rakétatámadás érte Kijevet. Négy ember megsebesült a város Darnickij kerületében. Az ukrán légvédelem közölte, hogy nyolc légi célpontot semmisített meg.
Szintén Darnickijban tűz ütött ki egy befejezetlen lakóépületben egy lezuhanó rakétadarab következtében.

08:18
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Két brit aknaszedő hajót kapott Ukrajna

Nagy-Britannia közölte, hogy két aknamentesítő hajót szállított Ukrajnának. Az eredetileg HMS Grimsby és HMS Shoreham nevű hajókat júniusban Glasgowban Chernihiv és Cherkasy névre keresztelték, és segíteni fognak Ukrajnának a Fekete-tengeren áthaladó kereskedelmi hajózás kritikus útvonalának fenntartásában.

08:50
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik a szlovák kamionosok blokádja az ukrán határon

A szlovák kamionosok szakszervezete folytatja blokádját a Szlovákia és Ukrajna közötti Ungvár-Vysne Nemecke határátkelőnél. Az ukrán kamionok Szlovákiába lépését akadályozzák csak, a személyszállítást nem korlátozzák - közölte a szakszervezet.
Szlovák kamionosok korábban november 21-én, majd december 1-jén blokkolták az Ungvár-Vysne Nemecke határátkelőt.A lengyel kamionosok november elején kezdtek tiltakozásba, mert a háború miatt közlekedési vízummentességhez jutó ukrán cégek alacsonyabb áraikkal felrúgják a helyi fuvarozók pozícióit.
Ukrán iparági képviselők tagadják a vádakat.

09:18
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Keleten erősödnek, délkeleten csökkennek az orosz támadások

Ukrajna keleti részén továbbra is nehéz, mivel az orosz csapatok a teljes arcvonal mentén folytatják a támadó hadműveleteket – jelentette Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.
A Telegramon megosztott homályos nyilatkozatában Szirszkij azt mondta, hogy ő és a keleti front védelmét irányító többi parancsnok "alaposan elemezték a helyzetet és mérlegelték a további lépések lehetőségeit".

Szirszkij bejelentése azután történt, hogy Olekszandr Tarnavszkij tábornok, az Avdijivka és Zaporizzsja közötti frontvonalon harcoló ukrán erők Tavria csoportjának vezetője zt mondta, hogy az orosz erők kevesebb támadást hajtanak végre délkeleten, de ismét fokozzák légi támadásaikat.
A tábornok jelentése szerint egy hosszadalmas lemorzsolódási háború várható.

10:22
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Többen megsérültek Kijevben orosz rakéták lehulló darabjaitól

Négy ember megsérült lelőtt orosz rakéták lehulló roncsaitól Kijev több lakónegyedében hétfőn hajnalban - közölték helyi illetékesek.

Az ukrán légvédelem nyolc orosz ballisztikus rakétát semmisített meg helyi idő szerint 4 óra (közép-európai idő: 3 óra) körül az ukrán főváros felett - tájékoztatott a légierő Telegram-bejegyzésében.
Kijevben több robbanást lehetett hallani - írta a Reuters helyi lakosokra hivatkozva.

Négy ember orvosi ellátásra szorult Kijev délkeleti Darnickij negyedében - írta Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon. Közlése szerint a délnyugati Holoszijivszkij negyedben tűz keletkezett egy háztetőre hulló rakétadarabtól.

Az ukrán légierő szerint az összes orosz rakétát lelőtték, és a dél-ukrajnai régióra kilőtt mind a 18 Sahíd drónt is megsemmisítették.

11:04
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának legfrissebb jelentése szerint Oroszország 338 820 katonát veszített Ukrajnában 2022. február 24-e óta. Oroszország nem ad ki adatokat a veszteségeiről, független forrás pedig nem tudja ellenőrizni az ukrán számokat.

11:33
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

304 ukránt evakuáltak Gázából

Ukrajna 315 embert evakuált Gázából, köztük 304 ukrán állampolgárt, két palesztint és kilenc moldovait – közölte az ország katonai hírszerző ügynöksége (HUR).
A külföldiek kitelepítése Gázából november 1-jén kezdődött, amikor Egyiptom megnyitotta a rafahi ellenőrzőpontot, az első ukránok november 7-én indulhattak el, egy hónappal azután, hogy a Hamász október 7-én megindította az Izrael elleni támadást.
A kitelepítettek között volt két sebesült, egy rákos beteg, egy terhes nő, valamint két olyan személy, akik az ukrán katonai hírszerzést segítették a háborús övezetben.

12:31
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hírszerzés: A Nyugat fontolóra vette Zelenszkij elmozdítását

Vezető nyugati hatalmak magas rangú tisztségviselői arról tárgyalnak, hogy "leváltanák" posztjáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt - állította hétfői jelentésében az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtószolgálata.

A közleményben idézték Szergej Nariskint, az SZVR igazgatóját, aki szerint a szolgálat megbízható információkat kapott arról, hogy vezető nyugati hatalmak magas rangú tisztségviselői egyre gyakrabban tárgyalnak Zelenszkij leváltásáról.

"Az okok között szerepelnek Zelenszkij arra vonatkozó beváltatlan ígéretei, hogy legyőzi Oroszországot a csatatéren, valamint az ukrán elnök végtelen arcátlansága a külföldi partnerekkel való kommunikációban, továbbá a határtalan nepotizmus és korrupció Ukrajnában. (...) De a legfontosabb, hogy Zelenszkij elvesztette az Oroszországgal való konfliktusban a Washington és szövetségesei érdekeit szolgáló manőverező képességét" - áll a jelentésben.

Az SZVR szerint Brüsszelben azt a forgatókönyvet vették fontolóra, amely szerint Moszkva és Kijev között akkor jöhet létre tűzszünet, amikor az ukrán hadsereg végleg elveszíti támadó potenciálját.

Lehetséges utódok

"Mérlegelik, hogy ki lehet Zelenszkij államfő utóda. Egyebek között az uniós külügyminiszterek ez év novemberében Brüsszelben tartott találkozójának kulisszái mögött felvetődött, hogy ez lehet valamelyik magas rangú ukrán katonatiszt, például Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka vagy Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének vezetője, valamint Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója és Vitalij Klicsko kijevi polgármester" - áll a jelentésben.

13:24
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Borrell: Itt az ideje az Ukrajnának szánt támogatás növelésének

Most, amikor Oroszország megsokszorozta Ukrajna elleni támadásait, nem az európai támogatás csökkentésének, hanem növelésének jött el az ideje - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően újságíróknak reményét fejezte ki, hogy az Ukrajnának szánt támogatást illetően az "európai egység" erősödni fog.

"Az uniós tagállamoknak azt kell áttekinteniük, mikén növelhető az uniós támogatás" - fogalmazott.
Noha az orosz légitámadások soha nem látott intenzitásúak, az orosz hadsereg veszteségei is egyre nagyobbak - mondta. Ez az a pillanat, amikor minden képességet fel kell sorakoztatni Ukrajna támogatására - hangsúlyozta az uniós diplomácia vezetője. (MTI)

14:04
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Tucatnyi robbantást előzött meg a Krímben az orosz biztonsági szolgálat

A Krím félszigeten idén 14, az ukrán biztonsági szervek által előkészített diverzáns- és terrorcselekményt sikerült megakadályozni - közölte hétfőn közzétett jelentésében az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigeten sikerült felszámolni egy, az ukrán különleges szolgálatok által nyugati irányítással létrehozott, erősen fedett ügynökhálózatot, amely a helyi hatóságok képviselői, az orosz fegyveres erők és az FSZB katonái, valamint a félszigeten lévő energetikai és közlekedési létesítmények ellen akart nagy hatású terrorcselekményeket és diverzánsakciókat elkövetni. Egyebek között hat vasúti pályaszakaszt, két gázelosztó objektumot, három villamosenergia-alállomást és három járművet sikerült megmenteni a robbantástól.

A jelentés szerint a szolgálat alkalmazottjai 15 rejtekhelyet találtak, valamint 37 házi készítésű bombát és több mint 200 kilogramm robbanóanyagot foglaltak le a Krímben 2023 folyamán. Őrizetbe vették az ukrán különleges szolgálatok 18 ügynökét és segítőjét, tízüket már el is ítélték.

Az FSZB tájékoztatása szerint a Krímben jelenleg a nyomozó hatóságok több mint 30 "terrorista irányultságú" bűncselekmény ügyében folytatnak nyomozást. Elkövetésükért a vádlottakat 25 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. (MTI)

15:15
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Pénzt adnak a britek a háborús bűncselekmények feltárásához

Nagy-Britannia 3,7 millió fonttal (csaknem 1,7 milliárd forint) támogatja az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények dokumentálását, kivizsgálását és a büntetőeljárások elindítását - jelentette be hétfőn a londoni külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a finanszírozási program részeként ukrán ügyészek képzésben részesülnek nyílt forráskódú hírszerzési értesülések használatára a potenciális bűncselekmények azonosítása végett.
A brit pénzügyi csomagból jut a háborús bűncselekmények dokumentálására alakult lengyelországi OPORA központ bővítésére is.
A londoni külügyi közlemény felidézi, hogy a brit kormány már korábban is adott 2,5 millió fontot az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények feltárására.

15:54
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Feloldották a blokádot az egyik ukrán-lengyel határátkelőnél

Feloldották a blokádot a lengyel-ukrán határon lévő Dorohusk-Jahodyn átkelőnél - jelentette be ma Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter.

November 6. óta a lengyel fuvarozók a három fő határátkelő – Dorohusk–Jahodyn, Hrebenne–Rava Ruska, valamint Korczowa–Krakovec – kamionforgalmát akadályozták az ukrán határon. November 23-tól egy negyedik ponton, a Medyka–Sehinyi határátkelőn is blokkolják a forgalmat.

16:43
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Egy halott, három sebesült Herszonban

A Herszon és külvárosai elleni orosz támadásokban egy ember meghalt, három megsebesült – írta a Kyiv Independent.

A jelentések szerint egy orosz lövedék egy ház tornácát találta el Herszon külvárosában, a mentők ott egy férfit holtan, egy nőt sebesülten találtak a romok között.

17:10
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak fele túl soknak tartja az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyt

Az amerikaiak csaknem fele úgy tartja, hogy Joe Biden elnök kormánya túl sokat költ Ukrajna segélyezésére a Financial Times és a Michigani Egyetem Stephen M. Ross Üzleti Karának (Michigan Ross) hétfőn bemutatott közös felmérése szerint.

A londoni gazdasági napilap által ismertetett vizsgálat résztvevőinek 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy túlzottnak érzi az Egyesült Államok által Ukrajnának folyósított pénzügyi és katonai támogatást.

A válaszadók 27 százaléka szerint Washington "éppen a megfelelő összeget" fordítja erre, 11 százalék ugyanakkor nem tartja elégségesnek az amerikai kormány által Ukrajnának nyújtott segítséget.

A Financial Times kiemeli, hogy Ukrajna amerikai pénzügyi-katonai segélyezésével szemben mindenekelőtt a Republikánus Párt támogatóinak vannak fenntartásaik: a felmérésbe bevont republikánus szavazók 65 százaléka tartotta eltúlzottnak az Ukrajnának folyósított amerikai segítséget.

A magukat pártfüggetlenként jellemző válaszadók 52 százaléka, a Demokrata Párt szavazóinak 32 százaléka vélekedett ugyanígy.

17:52
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Kupjanszk felé indít heves támadásokat az orosz hadsereg

Oroszország megpróbálja elfoglalni az Ukrajna harkovi régiójában fekvő lévő Synkivka falut, remélve, hogy előkészítik a közeli Kupjanszk "blokádját" - közölte december 11-én Olekszandr Szirszkij ukrán tábornok.

Az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek a Synkivka elleni legutóbbi támadások során, és megkezdték a tartalékos rohamegységek átcsoportosítását a szektorba, jegyezte meg Szirszkij.

18:41
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU kiterjesztette Iránnal szembeni szankcióit az Oroszországnak nyújtott katonai segítség miatt

Az Európai Unió további embereket és szervezeteket vett szankciós intézkedések hatálya alá, amiért Irán katonai támogatást nyújt Oroszországnak Ukrajna elleni háborújához- közölte az EU Tanácsa hétfőn.

A tagállamok külügyminiszterei brüsszeli ülésükön hat iráni embert és öt iráni szervezetet vettek szankciós jegyzékbe az Oroszország által az ukrajnai háborúban használt pilóta nélküli légi járművek (UAV) fejlesztésében és szállításában betöltött szerepük miatt.

Oroszország - az Ukrajna önállóságát, függetlenségét és területi egységét sértő háborújának támogatására - Irán által gyártott pilóta nélküli légi járműveket alkalmaz, civilek és civil infrastruktúrák ellen is - áll a közleményben. A pilóta nélküli légi járművek fejlesztésére és gyártására irányuló iráni állami finanszírozású program ennélfogva hozzájárul az ENSZ Alapokmányának és a nemzetközi jog alapelveinek megsértéséhez - írták.

19:42
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Megtartják az orosz elnökválasztást az Ukrajnától elcsatolt régiókban is

Megtartják márciusban az orosz elnökválasztást az Ukrajnától elcsatolt négy régióban is, ahol hadiállapot van érvényben - közölte hétfőn az orosz Központi Választási Bizottság.

A választási testület azt követően döntött így, hogy konzultációkat folytatott a védelmi minisztériummal, a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB), valamint az Ukrajnától elcsatolt régiók - a Donyecki és Luhanszki "Népköztársaság", valamint Herszon és Zaporizzsja megye - vezetőivel. A megbeszélésen valamennyi fél úgy vélekedett, hogy ezeken a területeken meg lehet tartani a választásokat.

Nyikolaj Levicsev, a Központi Választási Bizottság tagja ugyanakkor megjegyezte, hogy arra az esetre, ha a biztonsági helyzet romlana valamelyik területen, a jogszabályok lehetővé teszik a választások egy későbbi időpontra halasztását.

20:35
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz cirkálórakétát semlegesített az ukrán légvédelem

Az ukrán légvédelmi erők helyi idő szerint délután 3 óra körül lelőttek egy orosz Kh-59-es cirkálórakétát Kryvyi Rih régió felett - közölte az ukrán Keleti Operatív Parancsnokság december 11-én.

21:14
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz: Ukrajna nyugati partnereinek világos jelzést kell küldeniük a támogatás hosszú távú folytatásáról

Ukrajna nyugati partnereinek világos jelzést kell küldeniük arról, hogy hosszú távon is folytatódik az országnak nyújtott katonai támogatás - jelentette ki hétfőn Olaf Scholz német kancellár Berlinben.

"Fontos, különösen ebben a helyzetben, hogy együttesen jelezzük Európában és annak határain túl is Ukrajnának, hogy támaszkodhat a segítségünkre" - húzta alá Scholz azon a sajtótájékoztatón, amelyet Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel tartott.

Azt is fontosnak tartotta, hogy egy ilyen jelzéssel Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is üzenetet küldjenek a nyugati közösség elszántságáról.

22:15
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal és cirkálórakétákkal támadnak az oroszok

Az ukrán légvédelem közlése szerint újabb orosz cirkálórakétát lőttek le. December 11-én közölték, hogy az ország zaporizzsjai régiója felett lelőttek egy orosz Kh-59-es cirkálórakétát.

Az ukrán légierő azt is közölte, hogy Oroszország a Krím irányából több csoport Shahed drónt indított ukrajnai célpontok felé.

22:45
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint kéttucatnyi roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Négy frontszakaszon 27 ukrán rohamot vertek vissza orosz erők az elmúlt nap folyamán, a harcokban mintegy 570 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg - közölte az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentésében.

A tárca szerint a legtöbb támadást, 18-at, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél, és ugyanitt szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget is, mintegy 200 főt.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett két Herszon megyei lőszerraktárt, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró tarackot és 24 drónt.

23:42
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Tömegesen fertőződtek meg az ukrán katonák

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái tömegesen fertőződtek meg egy vírussal. Az Ukrán Közegészségügyi Központ (UPSC) orvosai három regionális kórház adatait elemezték. A tanulmány szerint a vizsgált betegek 14 százaléka betegedett meg a kezelés során. Mintegy 60 százalékuk nagy hatékonyságú antibiotikumokkal szemben ellenálló vírussal fertőződött meg. Az orvosok szerint az antibiotikum-rezisztencia növekedése súlyos válsághoz vezetett, amely sürgős intézkedést igényel.

00:12
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint csökken az ukránok támogatása Kijev irányába

Egy diplomata szerint az ukránok egyre kevésbé támogatják Kijevet. Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője, Dmitrij Poljanszkij a szervezet Biztonsági Tanácsának ülésén elmondta, hogy az ukránok egyre kevésbé támogatják az ország hivatalos szerveit. Szavait a TASZSZ idézte. A diplomata megjegyezte, hogy a népet "a nyugati geopolitikai érdekek oltárára dobták", ezért Kijev helyeslésének szintje "mikroszkopikus értékeket" ért el.

00:54
december 11, 2023
Vágólapra másolva!

Donyeck területét támadták az ukránok

Az ukrán csapatok az elmúlt 24 órában 11 alkalommal lőtték a Donyecki Népköztársaság területét, 31 lőszert lőttek ki - jelentette a DNR képviselete. Összesen 31 különböző lőszert lőttek ki. A köztársaság két településének területei kerültek tűz alá: Horlivka (Nyikitovszki járás) és Donyeck (Leninszki, Kujbisev, Kirovszki és Petrovszki járások). Donyeck irányában az ukránok hét lövést adtak le 155 milliméteres tüzérségből, köztük kazettás robbanófejjel, becsapódó UAV-val. Gorlovka irányában négy lövés dördült 155 milliméteres tüzérségből, köztük kazettás robbanófejekkel - közölték a Telegramon.

05:32
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.