Bűncselekmény

Vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Manipulálhatta a köbeszerzési eljárásokat.

2024.04.11 15:05MTI

Egy fővárosi tankerületi központ gazdasági vezetőjét a budapesti nyomozók vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását - tudatta honlapján a rendőrség csütörtökön.

Hozzátették, három vállalkozót szintén gyanúsítottként hallgattak ki, ők szabadlábon védekezhetnek, de a gyanúsítottak köre az eljárás során még bővülhet.

A BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztályának adatai szerint a tankerületi központ gazdasági vezetője az általuk kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, valamint a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki. Hivatali helyzetével visszaélve a gazdasági vezető több tízmillió forinthoz juthatott így, de nemcsak pénzt fogadott el, hanem például több mint kétmillió forint értékű Forma-1 belépőt, vagy egy harmincmilliós luxusautó használati jogát is - írta a Police.hu.

Közölték: a nyomozók április 9-én az érintett tankerületi központban, valamint több vármegye rendőreinek bevonásával további 27 helyszínen egyszerre hajtottak végre akciót: iratokat, adathordozókat, több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt foglaltak le, valamint két ingatlant zár alá vettek, mintegy 75 millió forint értékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.