Elkerülhető lett volna a világ legsúlyosabb katasztrófája

GettyImages-90779779
2024.04.14. 06:22
Ma 112 évvel ezelőtt ütközött jéghegynek a Titanic, amelynek fedélzetén százak vesztették életüket. Az egyik legismertebb szerencsétlenség történetét azóta több filmben és könyvben feldolgozták, ám továbbra is sok rejtély övezi az elsüllyeszthetetlennek gondolt hajót.

1912. április 14-én, a késő esti órákban az Atlanti óceánon hajózó Titanic legénysége egy óriási jéghegyet vett észre az óceánjáró közvetlen környezetében, azonban a katasztrófát nem tudták elkerülni. A Titanic négy nappal korábban, április 10-én indult útnak az angliai Southamptonból, a célállomás New York volt, de oda sosem érkezett meg. A Titanic eredetileg egy három hajóból álló triumvirátus másodikjaként készült el, csak az ugyanilyen méretekkel rendelkező Olympic előzte meg. Az óceánjárókat gyártó White Star Line ugyanis transzatlanti járatokat akart indítani heti háromszor, ezáltal összekötve Európát az Egyesült Államokkal – azonban a tragédia beárnyékolta a tervüket. 

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, számos baklövést követtek el a hajó megépítése során, köztük nem helyeztek el rajta elég mentőcsónakot. Az 1912. április 14-én, azaz ma 112 éve, 23 óra 40 perckor jéghegynek ütközött Titanic fedélzetén utazók egy részének így esélye sem volt a túlélésre. A hajón összesen 2207 személy tartózkodott, azonban csak 1178 hely volt a csónakokban, így az utasok valamivel több mint felének, 53 százalékának tudtak csak menekülőutat biztosítani. A becslések szerint az első osztályon utazók közül a nők 94 százaléka, a férfiak 31 százaléka menekült meg. Míg például a fedélzetközben tartózkodó nők 47 százaléka, a férfiaknak pedig a 14 százaléka maradt életben.

Összesen a személyzet 210 tagja, illetve további 126 férfi, 317 nő és 52 gyermek jutott le a hajóról, így 705-en élték túl a katasztrófát. A Titanic fedélzetén egyébként a feltételezések szerint utaztak magyarok is, például Reischl Mátyás pincér, Hoffer Lujza, Kisik Antal és felesége, Cirbusz Géza tanár, Horváth Dénes egyetemi hallgató, dr. Veress Zoltán és felesége, Baghy Irma, valamint Simonyi Gizella – bár az ő esetükben merültek már fel kétségek azzal kapcsolatban, egyáltalán a hajón tartózkodtak-e, mivel a nevük nem szerepelt a névsorban. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a Titanic segítségére siető hajó, a Carpathia hajóorvosa magyar volt. Amennyiben tudni szeretné, kiről van szó, töltse ki az alábbi kvízünket, és tippelje meg a Titanic katasztrófájának 112. évfordulója kapcsán összeállított kérdésekre a válaszokat.

(Borítókép: Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport