Száztizennyolc éve nem volt ilyen meleg, sorra dőlnek meg a rekordok

2024.04.14. 14:26
A Dél-Alföldön és a fővárosban is megdőlt a melegrekord szombaton az áprilisi nyárnak köszönhetően. Nem örülhetünk azonban sokáig a szokatlanul nyárias időjárásnak, ugyanis már úton van a lehűlés.

Két rekord is megdőlt a szombati nyárias melegben: a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is – írja a HungaroMet Zrt. a honlapján.

Szombaton országszerte nyáriasan meleg idő volt, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházán 27,6 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, amivel új napi melegrekord született. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord 27,5 fok volt, amelyet Orosházán 1906-ban regisztráltak.

Budapesten, Újpesten 26,4 fokot mértek szombaton, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi melegrekord.

A korábbi rekord 25,6 fok volt, amelyet Budapest Országút meteorológiai állomáson 1939-ben regisztráltak.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap tovább folytatódik a napos, száraz, kora nyárias idő. Fátyolfelhők csak helyenként lesznek, míg időszakosan gomolyfelhők képződhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul, azonban a Hungaromet arra figyelmeztet, hogy már úton van a lehűlést hozó hidegfront. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras