Horn Andrea
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

Esélyt sem hagyva az ellenfelének, 37-28-ra nyert a magyar csapat, és csoportelsőként szerzett kvótát.

Párizsi olimpia
Száz év után újra Párizsban gyűlnek össze a világ legjobb sportolói, hogy 35 sportágban minél gyorsabban, erősebben és magasabbra jussanak. A július 26. és augusztus 11. között zajló játékok minden magyar érintettjéről és fontos híréről beszámolunk cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Kamerun helyett beugró Nagy-Britannia (49-11), és némi meglepetésre Svédország (28-25) csapatát is simán legyőző magyar női kézilabda-válogatott vasárnap este a japánokkal mérkőzött az olimpiai részvételért a debreceni selejtezőn.

A meccs előtt világos volt: ha Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese győz vagy döntetlent játszik, csoportelsőként övé a kvóta. Egy szűk, négy gólos vereség is belefért volna: akkor torna másodikjaként jutottak volna ki az olimpiára. Ha öt vagy annál több góllal kapnak ki, a japánok lehettek volna ott Párizsban.

A tornán megszerezhető másik kvótát Svédország vívta ki, ők a zárónapon 52-8-ra verték a szabadkártyával induló briteket.

Első félidő

Telt ház és látványos koreográfia fogadta a csapatokat a debreceni Főnix Arénában, ahol az volt a tét, hogy csatlakozik-e a női válogatott a férfiakhoz, akik egy hónappal ezelőtt már megváltották a párizsi repülőjegyüket.

Magyarország-Japán női kézilabda olimpiai selejtező
Túry Gergely

A haza csapat vezethette a mérkőzés első támadását, és 30 másodperc után – Vámos Petra próbálkozott betöréssel, de szabálytalanul állították meg – máris büntetőhöz jutott, amelyet Klujber Katrin értékesített. Egy-egy elrontott akció után a japánok lerohanásból egyenlítettek Kaszaj révén, aztán Szaszaki átlövésével átvették a vezetést is. Kuczora Csenge azonban azonnal egyenlített, Győri-Lukács Viktória találatával pedig már 3-2 volt az állás 6 perc után.

A következő percekben két magyar és egy japán támadás ért véget eredménytelenül: előbb Szöllősi-Schatzl Nadine lőtt a szélről a japán kapusba, aztán az ellenfél passzát fülelte le egy magyar játékos, de az indítás kipattogott az alapvonalon. Isikava aztán egyenlített, amit Klujber és Győri-Lukács találata követett, így hajszálnyival nőtt a magyar előny, amihez nagyon kellettek a csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka jó védései.

Magyarország-Japán női kézilabda olimpiai selejtező
Túry Gergely

13 perc játék után, 7-4-es magyar vezetésnél időt kért a japán szövetségi kapitány. A támadás végén Nagata megpróbálta átejteni Böde-Bírót, aki azonban jól nyújtózkodott.

A magyarok, Klujber két találatával, 9-4-re növelték az előnyüket, a japánok pedig újra időt kértek. A támadás hetessel ért véget, amit Aizava be is lőtt.

Klujber egymás után kétszer is üres kapura lőhetett egy-egy labdaszerzés után, az első mellé pattogott, a második viszont a hálóban kötött ki; már hattal vezettek a magyarok. Josino faragott a hátrányon, de megint jött Klujber, és ezúttal bevetődve lőtt védhetetlen gólt – a meccsen a hatodikat (12-6). Aztán következett Győri-Lukács üres kapus találata, amelyet egy, a felső lécről kipattanó japán lövés után eresztett el, aztán a másik oldalon, védekezésben gyorsan kiállíttatta magát.

Magyarország-Japán női kézilabda olimpiai selejtező
Túry Gergely

Emberhátrányban is sikerült azonban gólt szerezni: Papp Nikoletta talált be egy befutás után, míg a japánok kétszer voltak eredményesek. A két perc lejárta után Kuczora lőtt nagy gólokat (16-8), közben Böde-Bíró is remek védéseket mutatott be – eddig minden úgy alakult, ahogy a magyar csapat eltervezte.

A 27. percben Simon Petra szerzett labdát, és jó fél pályáról megküldte az üres japán kapu felé. Baba hatalmas sprinttel próbálta elérni a lövést, de nem sikerült belekapnia, viszont kis híján kiszakította a helyéből a reklámtáblákat, amelyeknek nekiütközött.

A félidőt Aizava időn túli hetese zárta, azzal alakult ki a 18-11-es eredmény.

Második félidő

Japán gól nyitotta a második játékrészt, amelyre Győri-Lukács válaszolt egy, a szélről betekert találattal. Azután videózás következett, mert Nagata könyökkel megütötte az egyik magyar játékost – a játékvezetők végül azonnal, piros lappal kiállították. A 33. percben a magyarok kerültek hátrányba: Pappot küldték ki két percre, de sikerült kivédekezni.

Magyarország-Japán női kézilabda olimpiai selejtező
Túry Gergely

A következőkben Klujber hetest és akciógólt is lőtt – és már nyolc találatnál járt – válaszolni pedig csak Nakajama tudott (20-13). Aztán megint Klujber villant: a 39. percben a felállt falban találta meg a rést.

Belelendültek a magyarok: Győri-Lukács, Debreceni-Klivinyi, Márton Gréta, aztán Klujber is betalált Baba kapujába három percen belül, miközben a japánoknál csak ketten voltak eredményesek.

Magyarország-Japán női kézilabda olimpiai selejtező
Túry Gergely

A 41. percre tíz lett a különbség, Győri-Lukács találatának köszönhetően. A mieink stabil védekezésével a japánok nem tudtak mit kezdeni, sikerült lelassítani őket. Közben a másik oldalon Debreczeni-Klivinyi, majd Márton is betalált, és Klujber sem hibázott (26-15).

Megint Klujber! A 46. percben labdát csent az ellenféltől, és megiramodott a másik kapu felé. Amikor több japán felzárkózott rá, Győr-Lukácsnak passzolt, akitől visszakapta, majd meglőtte 11. gólját (28-16).

A japánok nem tudtak mit kezdeni a stabil magyar védekezéssel, amellyel sikerült lelassítani őket. Rendre hét a hat elleni játékkal próbálkoztak, és beállóból is tudtak néhány gólt szerezni, de a magyarok mindig válaszoltak, így állandósult a tíz körüli különbség.

Magyarország-Japán női kézilabda olimpiai selejtező
Túry Gergely

Hét perccel a vége előtt tudta közelebb lépni, előbb Szahara, aztán Hacumi, majd Nakajama is betalált, miközben a hazaiaknál csak Albek Anna tudott gólt szerezni. Nem segített az sem, hogy a Böde-Bírót a kapuban váltó Janurik Kinga sokáig egyáltalán nem találkozott a labdával.

Az 56. perctől nagy rohanás kezdődött, és hol az egyik, hol a másik csapat tudott gólt szerezni. A magyar vezetés nem forgott veszélyben, de nyolcra csökkent a különbség, amikor Okada belőtte a hetesét, ráadásul Győri-Lukácsot kiállították.

Ez azonban nem számított már sokat, mivel Debreczeni-Klivinyi még kétszer betalált, amire már csak Okada tudott válaszolni, kialakítva a 37-28-as végeredményt. Ezzel eldőlt: a magyar női kézilabda-válogatott is ott lesz Párizsban!

Magyarország-Japán női kézilabda olimpiai selejtező
Túry Gergely