szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 8 százalékos pluszban állt a nikkel és az alumínium jegyzése a londoni fémtőzsde (LME) hétfői korai kereskedésében, miután az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok betiltotta az orosz alumínium, nikkel és a réz importját. Ezt innentől csak kivételes esetben, külön engedéllyel lehet behozni.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

A nikkel ára 8,56 százalékkal, tonnánként 19 ezer 210 dollárra nőtt, az alumínium jegyzései pedig 8,13 százalékkal, tonnánként 2680 dollárra emelkedett.

Pénteken az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kiterjesztette az Oroszország elleni szankciókat a fémkereskedelem területére is, ami azt jelenti, hogy az LME és a chicagói árutőzsde (CME) a továbbiakban nem töltheti fel raktárait orosz eredetű készletekből származó alumíniummal, rézzel és nikkellel.

London és Washington közös közleményükben megjegyezték, hogy a korlátozások nem érintik a mindkét tőzsde raktárában meglévő orosz fémkészleteket, amelyekkel továbbra is lehet kereskedni, de az intézkedés bejelentése után orosz rezet, alumíniumot és nikkelt már nem vásárolhat egyik tőzsde sem.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés célja Oroszország alumínium-, réz- és nikkelexportból származó bevételeinek csökkentése.