szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénzbüntetés lehet az ügy vége.

Az eset tavaly júniusban történt, amikor egy vállalkozás munkaterületén az egyik helyiségében dolgozó munkás elektromos sarokcsiszolóval egy fémváz bontását végezte, amely szikraképződéssel járt. A közvetlen szomszédságában lévő, megfelelő szellőzés nélküli helyiségben a vádlott művezető utasítására két munkás a szőnyegpadló-ragasztó maradványait ún. spaklival és nitro hígítóval távolította el – olvasható a Bajai Járási Ügyészség közleményében.

Munkavégzés közben azonban egyikük – a sértett – az ajtónak háttal haladva meglökte a szomszédos munkaterület felé nyíló ajtót. Emiatt az ott használt flexgép szikrája belobbantotta a szőnyegpadló maradványain szétterített nitro hígítót, illetve annak felgyülemlett gőzét. A padlózaton négykézláb ereszkedve, a kötelezően használandó munkavédelmi kesztyű nélkül munkát végző sértett a körülötte keletkezett tűzben súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség vádja szerint a baleset azért következhetett be, mert a művezető nem tartotta be a munkavédelmi szabályokat:

  • A munkálatok megtervezésekor és végzésekor nem vette figyelembe, hogy a fokozottan tűz- és robbanásveszélyes nitro hígítót hőtől, szikrától, nyílt lángtól távol kell tartani.
  • Emellett a munkavédelmi eszközök használatának ellenőrzését is elmulasztotta.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja, és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyében a Bajai Járásbíróság hoz majd döntést.