szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC birtokába került felvételek szerint egy helikopterről ereszkedtek rá a hajó fedélzetére.

Iránt azzal vádolják, hogy elfoglalt egy Izraellel kapcsolatban álló kereskedelmi hajót, miközben az áthaladt a Perzsa-öbölt az Ománi-öböllel összekötő Hormuzi-szoroson.

A BBC közzétett egy felvételt, amely a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries fedélzetén készült. Ezen az látható, ahogy két ember egy helikopterről a hajó fedélzetére ereszkedik. Mint kiderült, a két ember az iráni különleges erőknél szolgál.

Az ország állami hírügynöksége, az Irna szerint az Iszlám Forradalmi Gárdák Haditengerészeti Hadtestének (IRGC) flottája foglalta el az MSC Ariest, mivel az „kapcsolatban állt Izraellel”. Mindez órákkal azelőtt történt, hogy Irán drónokkal és rakétákkal kezdte el lőni Izraelt.

A BBC néhány órával korábbi cikke szerint az indiai tisztviselők hamarosan találkozhatnak az MSC Aries legénységével. A hajón tartózkodó 25 főből 17-en indiai származásúak.

A támadás

Izrael április elsején csapást mért Irán damaszkuszi nagykövetségére, amelyben megölték Mohammad Reza Zahedi tábornokot, a Forradalmi Gárda egyik legfontosabb vezetőjét is, majd Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője bejelentette, ezt államuk elleni közvetlen támadásként értékelik, és bosszút fogadtak.

A The Guardian tudósítása szerint Emmanuel Macron francia elnök csatlakozott országa nyugati szövetségeseihez, és felszólította Izraelt, hogy kerülje el az eszkalációt. Macron elmondása szerint Franciaország is mindent megtesz ennek érdekében. „Izrael mellett kell állnunk, hogy maximálisan biztosítsuk a védelmét, de fel kell őket szólítanunk az eszkaláció elkerülésére” – fogalmazott a francia elnök. Korábban a Fehér Ház közölte, Amerika nem vesz részt semmilyen, Irán elleni megtorló akcióban. Izrael válaszlépést fontolgat, a részletek egyelőre nem ismertek.

Az iráni külügyminiszter korábban azt állította, hogy Irán szombaton közvetlen tájékoztatást adott a Fehér Háznak az Izrael ellen indult légitámadásról. Emellett a török, jordániai és iraki tisztviselők is arról beszéltek, hogy Irán 72 órával az Izrael elleni drón- és rakétatámadás előtt figyelmeztetést küldött, az amerikai tisztviselők azonban tagadták ezt. A Sky News Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivőjét idézve azt írja, az Egyesült Királyság is tagadja Irán állítását az előzetes figyelmeztetést illetően.

A hvg360-nak több szemtanú is beszélt róla, hogyan élték meg a támadást, erről ide kattintva olvashat bővebben.

“Csak túl akartam lenni rajta, de most féltem. Tényleg” – szemtanúk beszélnek az Izrael elleni iráni támadásról

Szombat este Irán példátlan támadást indított Izrael ellen, ez volt ugyanis az első alkalom, hogy a saját országa területéről lőtt ki több száz drónt és rakétát. Bár az izraeliek és a világ is napok óta készült arra, hogy Irán bosszút áll a damaszkuszi nagykövetsége elleni izraeli támadásért, nem tudták, pontosan mire számítsanak.