Kérdőre vonta az ellenzék a legfőbb ügyészt a parlamentben: terítéken Magyar Péter hangfelvétele

2024. ápr 15. 16:19
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Menczer Tamás új helyéről, a  Fidesz padsoraiból / Fotó: Fuszek Gábor

Menczer Tamás a kormányból kikerülve, új helyéről, a Fidesz kommunikációs igazgatójaként a pártja padsorában / Fotó: Fuszek Gábor

Többségében a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választás kampány témái uralták az Országgyűlés mai ülésnapját: többek között az akkumulátorgyárakról, a háború-béke kérdéséről, a költségvetési deficitről beszéltek napirend előtt a képviselők. Újra kérdést kapott a Völner–Schadl-ügyről és a Magyar Péter által nyilvánosságra került hangfelvételt követő ügyészségi vizsgálatról Polt Péter legfőbb ügyész, aki ígéretet tett az átfogó vizsgálatra.

Tordai Bence (Párbeszéd) felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban több hír is érkezett akkumulátorgyárak környezetszennyezéséről. A legfrissebb hír, hogy a Salgó patakban rákkeltő anyagokat találtak, amely a közeli feldolgozó üzem káros kibocsátásából ered. Szerinte több követelés is megfogalmazódott az emberekben ezekkel az üzemekkel kapcsolatban. Ezek között említette a hatóságok megerősítését, azok függetlenségének garantálását, a hatékonyabb fellépés szükségességét a szennyezőkkel szemben elrettentő büntetési tételekkel.

Szerinte olyan monitoringmérésekre van szükség, amelyek valós időben követhetők és nyilvánosak. Kötelezni kellene a cégeket, hogy a legmodernebb, legbiztonságosabb technológiát hozzák Magyarországra és kizárólag a helyiek bevonásával szülessenek a döntések – mondta. Úgy vélekedett, a kormány tudatosan veszélyezteti a ma élő és a jövő generációit.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára először személyes benyomásait osztotta meg és a hergelésnek, a hatóságok elleni uszításának nevezte a képviselő felszólalását. Az említett ügyek hatósági eljárással folytatódnak – fogalmazott az államtitkár. Kifejtette, hogy Magyarországon tiszta és világos feltételek vannak, amelyeket a beruházóknak be kell tartaniuk. Ha kell a hatóságok, felfüggesztik egy üzem működését is – jegyezte meg. Az államtitkár válaszában itt egy sajátos kanyarral rátért arra, hogy beszélni kell a háború vagy béke témájáról, ha azt a kérdést tesszük fel, hogy milyen jövő vár a gyerekekre. A baloldali pártok pedig háborúpártiak – mondta.

Kitért a kormány által indított energetikai beruházásokra, a rezsicsökkentés fenntartására, valamint arra is, hogy a Fidesz kezdeményezte a legtöbb sikeres népszavazást, több mint egy tucat nemzeti konzultációt indított és most is folyik egy konzultáció a zöldenergiáról.

Az EP-választások miatt csak ősszel nyújtja be a kormány a jövő évi költségvetést

Varju László (DK) arról beszélt, hogy csak ősszel nyújtja be a kormány a jövő évi költségvetést arra hivatkozva, hogy novemberben lesz az amerikai elnökválasztás. A DK-s képviselő szerint Orbán Viktor és kormánya önként bohócot csinált magából azzal, hogy a költségvetés azon múlik, hogyan döntenek az emberek Amerikában az elnökválasztáson.

Kitért arra, hogy korábban azt ígérték, nem lesznek megszorítások, majd eltörölték a katát, hétszeresére emelték a gáz árát és hetven éve nem látott infláció csapott le.

Most újabb 670 milliárd értékű állami beruházást halasztanak el, és bejelentették, hogy nem lesz nyugdíjprémium. Ha ezek azok, amiket már bejelentettek, milyenek lesznek azok, amelyeket eltitkolnak? – vetette fel.

Tállai András, a pénzügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: "V. László roppant érdekes felszólalást tett", az ellenzéki politikus most az ellen beszél, hogy a kormány kivár, és megvárja az európai és amerikai folyamatokat.

Ezeknek a választásoknak az eredménye befolyásolja, a világon béke lesz vagy háború. Ha elindul egy folyamat, ami a háború befejezésére irányul, akkor olyan költségvetést kell csinálni, amiben a védelmi kiadás kevesebb. Ha a háború felerősödése várható, akkor a védelmi kiadásoknak is erősebbeknek kell lenniük – mutatott rá.

Az, hogy megszorítás várható, az önök szavajárása, ezt csinálták kormányon: elvették a 13. havi nyugdíjat, fizetést és adót emeltek – mondta. A Fidesz–KDNP pont az ellenkezőjét teszi, az önök kívánságára sem hoz megszorításokat - közölte. Összegzése szerint a DK gondolkodása téves, és beálltak a háborúpárti politikusok közé.

A brüsszeli változást várja a Fidesz

Aradszki András (KDNP) elmondta: az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen szerint Ukrajna és "a messziről jött emberek" mindenek felett állnak, az európai emberek csak utánuk. Ez a véleménye az Európai Parlament (EP) többségének is – jegyezte meg.

Egyedül Magyarország az, amely következetesen kiáll a keresztény, nemzetállamokra épülő Európát a megsemmisülés irányába hajszoló brüsszeli fősodorral szemben – hangsúlyozta.

Brüsszel máig tárt karokkal fogadja a migránsokat, a "legújabb őrület" pedig a közös ukrajnai békemisszió - nehezményezte, kiemelve: Brüsszelben változásra van szükség.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában leszögezte: felháborító, hogy Brüsszel a migránsokat támogatja az európai emberek helyett, és hasonlóan aggasztónak ítélte az orosz-ukrán fegyveres konfliktussal kapcsolatos uniós álláspontot is.

Szavai szerint "kedélyeket borzoló", hogy a magyar dollárbaloldal EP-képviselői sorozatban szavazzák meg a háború- és migrációpárti határozatokat. Brüsszelben ezért változás kell – összegzett.

A kormány nem küld katonákat és a béke pártján áll

Menczer Tamás (Fidesz), a kormány korábbi államtitkára, most a Fidesz kommunikációs igazgatója a kormánypártok teljes támogatásáról biztosította a közel-keleti helyzettel kapcsolatban a kormány álláspontját. Ukrajnára kitérve hozzátette: a magyar kormány azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet akar, ám a helyzetet súlyosbítják a háborúpárti európai vezetők nyilatkozatai. Ennél is súlyosabb, hogy a NATO most azt szervezi, hogyan tudja átvenni a fegyverszállítást, a katonák kiképzését, és erre 100 milliárd dollárt szánnak – figyelmeztetett.

Értékelése szerint a magyar baloldal háborúpárti, hajlandó lenne magyar katonákat a háborúba küldeni, noha "az új baloldali csodagyerek", Magyar Péter nemrég "próbált mosakodni" a háborúval kapcsolatos álláspontja ügyében.

Fontos, hogy világosan elmondjuk: nem küldünk katonákat és a béke pártján állunk – közölte.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában arra figyelmeztetett az ellenzék álláspontjával kapcsolatban: "ha dollár érkezik, azzal háborús álláspont is érkezik".

Hozzátette: Irán Izrael elleni támadásával a világ még veszélyesebb hely lett, az európai vezetők nagy része ma mégsem a béke hangján beszél az orosz-ukrán háború kapcsán. Folytatódik a NATO-misszió előkészítése és a fegyverszállítások, ezzel az eszkaláció is, ilyen körülmények között háromszorosan fontos, hogy Magyarország a béke hangja legyen – hangsúlyozta.

A Momentum Völner–Schadl-ügyről érdeklődött a legfőbb ügyésznél

Fekete-Győr András (Momentum) azt kérte a legfőbb ügyésztől a Völner–Schadl-ügy kapcsán, mondja ki, kicsoda Tóni, Barbara és Ádám, akinek a neve a lehallgatási jegyzőkönyvekben szerepel. "Egyáltalán, ki meri mondani azt, hogy Rogán? Vagy a propagandaminisztertől még a legfőbb ügyész is fél?" – kérdezte.

Az iránt is érdeklődött, van olyan, Rogán Antalt és nejét, illetve Nagy Ádámot érintő tény, amely nem került a vádiratba? Hozzátette: a bíróság az ügyészségi iratok alapján jár el, és ami csak az ügyészek fejében létezik, az nem lesz a büntetőügy része. Tervezik-e tanúként kihallgatni az ügy főszereplőit, Rogán Antalt, Orbán Viktort és a legfőbb ügyészt a Magyar Péter hangfelvételén elhangzó súlyos állítások kivizsgálása érdekében? – tette fel a kérdést.

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a hangfelvételt Varga Juditról: ez van benne

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a hangfelvételt Varga Juditról: ez van benne

Polt Péter legfőbb ügyész szerint a képviselő összekever két ügyet. A Völner–Schadl-ügyben a nyomozás lezárult, az ügyészség benyújtotta a vádiratot. A képviselő által említett személyek a nyomozásban sem terheltként, sem tanúként nem szerepelnek, ezért az ügyről tartott sajtótájékoztatón úgy említették őket, ahogy a lehallgatási anyagban is szerepelnek, a keresztnevükön – magyarázta.

Kijelentette, a vádirat minden olyan tényt tartalmaz, ami bizonyítékul szolgál és alkalmas lehet bűncselekmény megállapítására.

A legfőbb ügyész a másik ügyről azt mondta, az folyamatban van. Magyar Péter és Varga Judit mellett tanúként mindenki ki lett és ki lesz hallgatva, akitől releváns bizonyíték várható, függetlenül attól, hogy szerepel-e a hangfelvételen – közölte.

Az ügyészi szervezet vezetője visszautasította, hogy a képviselő minden alap nélkül az ügyészek tisztességét kétségbe vonta. Az ügyészség ezekben az ügyekben is törvényesen, pártatlanul és magas színvonalon dolgozik - rögzítette.

Mi lesz az egyetembővítés miatt utcára kerülő józsefvárosi bérlőkkel?

Csárdi Antal (LMP) arról beszélt: a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ingatlanállományának növelése érdekében kisajátítana tíz józsefvárosi lakóingatlant, melyekben 210 család él önkormányzati bérlakásban. Azt kérdezte: hogyan áll helyt az állam azon bérlők elhelyezését illetően, akiknek az önkormányzat nem tud másik bérlakást adni, és hogyan akarják eldönteni, hogy melyik bérlőnek, milyen típusú megoldást kínálnak fel.

Józsefvárosi lakóházakat sajátít ki a kormány: 200 rászoruló család kerülhet utcára egy új salátatörvény miatt

Józsefvárosi lakóházakat sajátít ki a kormány: 200 rászoruló család kerülhet utcára egy új salátatörvény miatt

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára közölte: a kártalanítási szabályok szerint a cserelakás felajánlása az önkormányzat feladata, de ha ennek nem tesz eleget, akkor az állam lép a helyébe. Leszögezte: nem állhat elő olyan helyzet, hogy a bérlők otthon nélkül maradjanak. Arra szólította fel az LMP-t, hogy fejezze be a józsefvárosiak riogatását az ügyben.

Miért háborúzik a kormány a Sparral?

Dávid Ferenc (DK) azt kérdezte: miért háborúzik a kormány a Sparral, amely 14 ezer dolgozót foglalkoztatva az ötödik legnagyobb munkáltató Magyarországon. Arra is választ várt a kormánytól: "ugye kizárt, hogy a kormány, oligarchái útján" az orosz MERE üzletlánc kezére kívánja játszani a Spar hazai hálózatát.

Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy reagált: a kormány azokban a szektorokban vetett ki extraprofitadót, ahol az energiaválság és az azt kísérő megugró infláció okán olyan extra jövedelmek képződtek, amiért nem dolgoztak meg.

A Spar kommunikációjából az tűnik ki, hogy ezekkel a kormányzati intézkedésekkel nem ért egyet, de ahelyett, hogy a többi vállalathoz hasonlóan tudomásul venné, hogy ki kell vennie részét a közteherviselésből, inkább álhíreket gyárt és ahelyett, hogy saját gazdálkodását vizsgálná felül, megalapozatlan és félrevezető kifogásokat sorol – fogalmazott. Leszögezte: a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartást folytatnak és figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit is.

Egyre feszültebb a viszony a Spar és a magyar kormány között

Egyre feszültebb a viszony a Spar és a magyar kormány között

Meddig sarcolhatják a bankok a polgárokat?

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt kérte a kormánytól, hogy az átlagbér szintjéig minden magyar alanyi jogon ingyenes bankszámlához juthasson, és a banki alapműveletek is legyenek ingyenesek. Arra hivatkozott, hogy egy felmérés szerint egy átlagos magyar ügyfél évente több mint 40 ezer forintot fizet a bankszámlája vezetéséért és a banki tranzakciói után, miközben a bankrendszer az elmúlt időszakban több mint ezermilliárdos profitot ért el.

Fónagy János államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a bankoknak év elején egységes díjkimutatást kell készíteni, ez pedig jó alkalmat teremt arra, hogy az ügyfelek a fizetési szokásaikhoz igazodó számlacsomagot választhassanak.

Arra is kitért: a bankoknak kötelező alapszámlát biztosítani, ennek díja tavaly jelentősen csökkent. Jelezte: a bankjegykiadó automaták mellett most már a postákon is ingyenesen lehet készpénzt felvenni havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forint értékben.

DK: ki volt az a másik négy személy, akiért lobbizott Balog Zoltán?

Varga Zoltán (DK) elmondta, Balog Zoltán református püspök már akkor egyeztetett K. Endre kegyelmi ügyéről Novák Katalinnal, amikor még meg sem alakult a köztársasági elnök tanácsadó testülete, amelynek a püspök is tagja lett. Hozzátette: Balog Zoltán elismerte, nem ez volt az egyetlen kegyelem, amelyben benne volt a keze, öt kegyelmet is támogatott.

Azt kérdezte, minden fideszes annak intéz kegyelmet, akinek csak akar, vagy csak "a pedofilhálózat Orbánhoz köthető tagjai tudják ezt megtenni?". Ki volt a másik négy személy, akiért lobbizott Balog Zoltán? Őket kiengedték? Tudnunk kell, hogy "az orbáni pedofilhálózat" kinek adott még kegyelmet - mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta, Balog Zoltán már régóta nem visel kormányzati tisztséget, a kormánynak nincs információja arról, milyen kegyelmi ügyeket támogat. Hozzátette: a kegyelmi jogkör a köztársasági elnökhöz tartozik, a kegyelmi ügyekről az államfő hozhat döntéseket, nem a kormány.

Hangsúlyozta, a nagy visszhangot kiváltott kegyelmi ügyben egyetlen döntés lett volna helyes, az elutasítás, ha a kormányon múlt volna, nemleges döntés születik.

Jelezte, a kormány tovább fogja szigorítani a gyermekvédelmi szabályozást.

Kínai rendőrök után kínai katonák is érkeznek Magyarországra?

Tompos Márton (Momentum) elmondta, a hírszerzési témákra specializálódott szaklap, az Intelligence Online egy márciusi cikke szerint Kína kész tartalékos katonákat küldeni azon állami vállalatai mellé, amelyek az Egy övezet, egy út programban vesznek részt, Magyarországon ez a Budapest-Belgrád-vasútvonalat érinti. A cikk szerint az első európai ország, amely fogad ilyen katonákat, az Magyarország - tette hozzá.

A képviselő szerint ha ez megtörténik, elképesztő biztonsági kockázatot jelent Magyarországnak és az ország NATO-tagságát is veszélybe sodorja. Kínai rendőrök után kínai katonák is érkeznek Magyarországra? Arról is érdeklődött, hány kínai rendőr érkezik az országba? Igaz-e, hogy május elején Magyarországra érkezik a kínai elnök? - sorolta kérdéseit.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára azt mondta, online blogoldalak értesülését nem kívánja minősíteni és kommentálni.

Kitért arra, hogy Magyarország és Kína a kölcsönös érdekek mentén tart kapcsolatot. Hozzátette: Kína 2023-ban Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben négy százalék. Szerinte az uniós tagállamok azért kritizálják a magyar-kínai kapcsolatot, hogy ők jussanak a kínai beruházásokhoz.

Elmondta, a kínai rendőrök nem hoznak Magyarországra fegyvert és olyan helyeken járőröznek a magyar rendőrökkel együtt, ahol gyakran előfordulnak kínai turisták. Felhívta arra is a figyelmet, hogy Magyarország és Kína idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75 évfordulóját.

(MTI/Blikk)

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Országgyülés akkumulátorgyár Brüsszel Polt Péter Schadl-Völner-ügy Magyar Péter