Csaknem 800 magyar fiatal ismét ingyen utazhatja körül Európát

2024.04.15. 17:07
Keddtől ismét lehet pályázni a DiscoverEU program keretében megvalósuló ingyenes InterRail-bérletekre, melynek köszönhetően kevés híján 800 tizennyolc éves magyar fiatal utazhatja be a kontinenst. A pályázat részleteiről Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a program mentora számolt be.

A DiscoverEU program keretében április 16-án újabb pályázati kör nyílik meg az ingyenes InterRail-bérletekre, melynek értelmében csaknem 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet – írja az MTI.

Az Európai Parlament magyar képviselője közölte, hogy az idei első kiírásban összesen 35 500 ingyenes bérletet osztanak ki, ebből az előzetes kvóta alapján 779 jut majd a tizennyolc éves magyar fiataloknak. A politikus leszögezte, hogy mivel Magyarországon rendszeres a túljelentkezés az ingyenes utazási lehetőségre, idén is várható ennek a kvótának a későbbi megemelése.

Ujhelyi István a pályázat részleteit ismertetve elmondta, hogy az érintett fiatalok 2024. április 16. és április 30. között adhatják le jelentkezéseiket az Európai Bizottság erre a célra készített online felületén. Ezúttal azok a magyar fiatalok vehetnek részt a pályázatban, akik 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtek.

Az uniós tagországok állampolgárai mellett ezúttal is pályázhatnak az Erasmus+ programhoz társult harmadik országokban élő fiatalok is, így például Észak-Macedóniából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból. Akik ebben a pályázati körben kiválasztásra kerülnek, és ingyenes InterRail-bérletet nyernek, azok legfeljebb harminc napig utazhatnak majd Európában a 2024. július és 2025. szeptember közötti időszakban.

Az európai parlamenti képviselő hozzátette, hogy a sorban ez lesz a kilencedik pályázati forduló. Tájékoztatása szerint eddig több mint egymillió európai fiatal élt már a lehetőséggel, Magyarországról pedig eddig összesen közel harmincezren pályáztak, és a kvóta alapján eddig valamivel több mint hatezren már utaztak is a program nyújtotta vonatbérlettel. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a DiscoverEU program finanszírozása és jövője hosszú távon biztosított, a kezdeményezést Ujhelyi uniós mandátuma lejárta után is segít majd mentorként.

Mint Ujhelyi a Facebook-oldalán felidézi, a „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU biztosítson ingyenes vonatbérletet minden tizennyolcadik életévét betöltő európai fiatalnak. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, és egészen a megvalósításig támogatta azt. A projekt az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat, de korábban Ujhelyit is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért.