szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az energetikai szakértő szerint „rég vége van már az olcsó energia korának”.

Holoda Attila volt helyettes államtitkár az Indexnek arról beszélt, hogy átverés a kormány rezsicsökkentése. Az energetikai szakértő szerint a tíz éve működő a rendszer indulásakor valóban volt csökkenés, de amikor a nemzetközi piacokon is csökkent az áram ára, akkor ez már nem érződött meg a hazai díjszabásban.

Amikor az orosz-ukrán háború miatt jelentősen megugrottak az energiaárak, akkor viszont az államnak kellett komoly összegekkel támogatni a hazai szolgáltatókat, hogy ne kelljen drámai díjemelést bevezetni, ez pedig az MVM-nél okozott veszteséget.

Holoda szerint az átverés az, hogy a kormány azt sugallja, az embereknek nem kell az energiafelhasználásával foglalkoznia, pedig „rég vége van már az olcsó energia korának”.

Arra a kérdésre, hogy jövőre csökkenhet-e a lakossági gáz és villamosáram díja, Holoda azt mondta: „Azt prognosztizálom, hogy igen." Mint fogalmazott: „Mivel a jövő évben választások lesznek – európai uniós és önkormányzati választások –, így könnyen elképzelhető – és én magam is azt prognosztizálom –, hogy lesz ezen a területen csökkentés, méghozzá megfelelő politikai célzattal".

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Európai Bizottság múlt héten jóváhagyta a helyreállítási alapra vonatkozó, módosított magyar tervet. Ez nagy pénzforrást még nem jelent, ám 920 millió euró előlegre hamarosan számíthat két részletben a kormány.

Holoda az Index műsorában azt mondta, hogy ezeknek a forrásoknak egy részét a magyar kormány akár energiatakarékossági intézkedésekre is elkölthetné.

Orbán egykori energia-szakembere korábban is bírálta már a rezsicsökkentést:

Orbán egykori energia-szakembere szerint átverés a 12 ezres választási rezsicsökkentés

Az elmúlt évek energetikai extraprofitjának 16 százalékát adja most vissza a kormány a választás előtti rezsicsökkentéssel - állítja Holoda Attila.