Nagy bajban van az Instagram: faképnél hagyhatják a legnagyobb hirdetői

2023. nov 29. 18:36
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Gyerekeket szexualizáló tartalmat dobál fel az Instagram algoritmusa, nagy bajba került a cégóriás / Illusztráció: Northfoto

Gyerekeket szexualizáló tartalmat dobál fel az Instagram algoritmusa, nagy bajba került a cégóriás / Illusztráció: Northfoto

Egyre rosszabb hírek érkeznek az Instagramról: ha nem tudják rövid időn belül kordában tartani az applikáció algoritmusát, nagy esély van rá, hogy elveszíti a legnagyobb hirdetőit.

A Meta tulajdonában lévő cég környékéről baljós hírek érkeztek. Már korábban is ismert volt az Instagram dolgozói számára, hogy az oldal algoritmusa hagy maga után némi kívánnivalót. És bár lehet, hogy mindez első hallásra nem tűnik komoly problémának a fogyasztók számára, súlyos anyagi veszteségeket okozhat a cégnek.

Nemrég az X, vagyis a korábbi Twitter vesztette el az egyik nagy hirdetőjét, a IBM-et, miután nácibarát tartalmakat dobált fel az algoritmusa a hirdetések mellé. Nem kizárt, hogy hamarosan az Instagram is az X sorsára jut, ugyanis a Wall Street Journal most a képmegosztó platformot vette górcső alá, hogy felhívja a figyelmet arra, mekkora a baj a techcégnél.

A portál által végzett teszt szerint az Instagram gyerekeket szexualizáló tartalmakat, illetve egyértelműen felnőtteknek szánt szexuális tartalmú videókat ad fel az olyan felhasználók számára, akik tini influenszereket – tornászokat, pompomlányokat – követnek.

A problémát tovább fokozza, hogy mindezek olyan nagyvállalatok hirdetései mellett jelentek meg, mint a Disney, a Walmart, a Pizza Hut, a Bumble, a Match Group. De a Wall Street Journal sem véletlenül kezdett bele a kutatásba, ugyanis ők is érintettek a hibás algoritmus kapcsán.

A felsorolt hirdetők közül ketten—a Bumble és a Match Group —már le is állították a hirdetéseit a felületen, kérdőre vonva a Metát. A cégbirodalom közölte, hajlandóak megfizetni egy külsős céget, hogy vizsgálják felül az említett problémát, ám azt nem konkretizáltá, mikor és milyen lépéseket tesznek ennek érdekében.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Meta

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Meta Instagram Zuckerberg algoritmus