Legendás kombi elektromos meghajtással: ilyen az Astra Sports Tourer

2023. nov 29. 18:27
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Opel Astra Tourer Electric / Fotó: Auto Bild

Opel Astra Tourer Electric / Fotó: Auto Bild

Az Opel egyszerű és nagyszerű: crossover-fricskák és teljesítménymánia nélkül változtatják a kombit elektromossá. Ez pedig igazán jól áll az Astra Sports Tourernek.

Térjünk rögtön a lényegre, az elején kerítsünk sort az új Tourer Electric MINDEN hibájára. Nem azért, mintha rosszindulatúak vagy szadisták szeretnénk lenni, vagy bármi ilyesmi, hanem mert a téma kellemetlenebb részén jobb hamar átesni, hogy aztán gyorsan kipipáljuk a jó pontokat is, hiszen pozitív tulajdonságokból akad bőven felsorolni való – írja az Auto Bild.

Az új, elektromos hajtású Opel kombi ugyanis alapvetően nem rendelkezik nagy hibákkal, így nagyon gyorsan továbbléphetünk a kisebbekre: a futómű bársonyosabban reagálhatna az apró bukkanókra, a lapos, 18 colos gumiknak jót tenne egy engedékenyebb oldalfal, és az Opel marketingstratégái nyugodtan alakíthatnák még barátságosabbá az árpolitikát. Ennyi.

Opel Astra Tourer Electric oldalról / Fotó: Auto Bild

Opel Astra Tourer Electric oldalról / Fotó: Auto Bild

A buli folytatása kellemesebb sztori

Az új Astra Sports Tourer Electric minden szempontból kellemes társ, univerzális, tekintélyt parancsoló, kényelmes és modern. Ehhez mindenekelőtt a mechanikája és a felszereltsége járul hozzá. Egy 54 kWh kapacitású akkumulátorcsomag gondoskodik az áramellátásról. Ezzel akár 156 lóerő is útra kelhet, és az Opel által jegyzett, 100 kilométerenként 15 kWh körüli fogyasztás mellett (gyári adatok) akár 413 kilométeres hatótávolsággal is számolhatunk.

Megéri egy használt Opel Mokka B?

Megéri egy használt Opel Mokka B?

Az Astra mintegy 30 perc alatt tölthető fel

Az Opel várakozásai szerint az alapfelszereltségként beépített háromfázisú fedélzeti töltő legfeljebb 11 kW váltakozó áramú töltési teljesítményt engedélyez. Ehhez képest az Astra egyenáramú töltéséhez akár 100 kW-os töltési teljesítmény is használható. Ez azt jelenti, hogy a Sports Tourer kevesebb mint fél óra alatt elérheti a 80 százalékos telítettségi szintet. Az akkumulátor teljesítménye empatikus és lendületes, de nem lesz elegendő lenyűgöző sprintmanőverekhez. Az Astra álló helyzetből meglehetősen finoman és kellemesen indul el, majd lineárisan húz a felső határ felé, amit 170 km/óránál húztak meg.

Opel Astra Tourer Electric belső tere / Fotó: Auto Bild

Opel Astra Tourer Electric belső tere / Fotó: Auto Bild

A súlypont kellemesen alacsony

A kevesebb mint 1800 kilogrammos saját tömegével az Opel viszonylag karcsú (egy elektromos kompakthoz képest), a súlypontja alacsony, és ennek megfelelően könnyednek tűnik lassításkor vagy kanyarodáskor. A tömege azonban kanyarodáskor, nagyobb sebességnél érezhető, és ekkor egy kicsit alulkormányozottnak érezhetjük a járgányt; a motorháztető alatt lévő mázsákról nemigen feledkezhetünk meg. Amúgy akad jó pár nagyszerű dolog is: az elektronikus csúszásgátló rendszer tökéletesen szabályoz, és a vezérlőelektronika a nedves úton való elindulásnál kézben tartja a helyzetet, szinte csúszás nélkül rugaszkodik el a négykerekű.

Ez az elektromos autó egy luxusnappali kerekeken

Ez az elektromos autó egy luxusnappali kerekeken

Három vezetési program áll rendelkezésre

Egy gombnyomással három vezetési mód választható (Eco, Normal és Sport), amelyek aztán lehetővé teszik a megfelelő nyomatékszintet. A „kickdownnal” a sofőr felülbírálhatja az adott vezetési programot, és az Opel 156 lóerős teljesítményének teljes erejével gyorsít. Sajnos, „egypedálos” vezetési funkció nem áll rendelkezésre.

Az Opel ügyesen rétegezte az autóba rejtett akkumulátorokat. Ezzel több helyet teremtettek: a bőséges hátsó túlnyúlással és a hosszabb tengelytávval (+ 6 cm az ötajtós modellhez képest) kombinálva akár 1,85 méter hosszú rakodóhelyet is használhatunk a csomagtérben. A belsőégésű motorral szerelt Sports Tourer testvérekhez hasonlóan az Electric ugyanúgy 516-1553 liter rakományt nyel el. A hátsó ülésen utazók kényelmesen ülnek, és elegendő lábtér van, és a fejüket sem kell félre hajtani, hogy beférjenek.

Opel Astra Tourer Electric csomagtere / Fotó: Auto Bild

Opel Astra Tourer Electric csomagtere / Fotó: Auto Bild

A sofőr és az anyósülésen ülő szintén kényelmesen utazik, annál is inkább, mert az Opel kérésre rendkívül kényelmes, elektromosan állítható és kihúzható üléseket szerel be. A szórakoztató elektronika és a légkondi, fűtés és egyéb fedélzeti applikációk príma kezelőfelületet kaptak. Ahelyett, hogy kizárólag a nagy érintőképernyőre hagyatkozna, az Opel további fix gombokat helyezett el a műszerfalon.

A valódi gombok és a kiegészítő érintőképernyő segítség efféle keverékét seperc alatt megtanuljuk használni, és sokkal kevésbé zavaró, mint a kizárólag képernyőn vezérelhető rendszerek. Ugyanakkor nem minden van benne már gyárilag, főleg nem az alapmodellben. Aki a teljes csomagra utazik, annak Németországban 46 560 eurót (17,6 millió forintot) kell fizetni, ám cserébe egy szuper családi autó boldog tulajdonosa lehet. Magyarországon a modell ára még nem került fel az Opel hivatalos weboldalára.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Auto Bild

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Opel Opel Astra Electric elektromos autó Auto Bild