Novák Katalin a lakást nem kérte a lemondása után, de háromfős titkárságot igényelt magának

2024. ápr 19. 19:24
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A volt köztársasági elnök élete végéig bármikor igényelheti a juttatásokat /fotó: Ringier-archív

A volt köztársasági elnök élete végéig bármikor igényelheti a szolgáltatásokat /fotó: Ringier-archív

Novák Katalin az államfői megbízatásának megszűnése után nem kérte a neki járó lakást, de háromfős titkárságot igényelt a munkájához.

A volt köztársasági elnök megbízatása február 26-án megszűnt, hiszen az országgyűlés elfogadta a lemondó nyilatkozatát. Novákot a botrányos lemondás ellenére minden olyan ellátás és juttatás megilleti, amely a mindenkori államfőket.

A volt köztársasági elnök havi tiszteletdíjat kap, amely a házelnököt megillető mindenkori tiszteletdíj 1,1-szerese. Emellett megilleti egy rezidencia is, amit akár úgy is kérhet, hogy a tulajdonában van egy vagy több ingatlan. A jogszabály alapján a lakáshoz egyfős személyzetet is biztosítanak, s a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam biztosítja.

Az Index most megkereste az országgyűlés sajtóirodáját azzal kapcsolatban, hogy Novák igényelte-e a lakást.

Novák Katalin volt köztársasági elnök a törvény 19. § (1) bekezdés a) pontja szerint lakás használatára nem nyújtott be kérelmet

– válaszoltak.

Novák Katalin emellett egy háromfős titkárság alkalmazására is jogosult. A titkárság elhelyezésére szolgáló helyiség biztosításának költségeit és a titkárság egyéb dologi és személyi feltételeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. A lap kiderítette, hogy Novák Katalint a munkájában egy háromfős titkárság segíti, s a tevékenységük helyszíne a Szabad György Irodaház lesz.

A korábbi államfő élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra: ehhez az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. A törvény alapján a köztársasági elnök azokat az ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, amelyekre nem tartott igényt, élete végéig bármikor kérheti.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Novák Katalin

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Novák Katalin kegyelmi döntés Botrány köztársasági elnök

Játssz és nyerj!