A tavalyi árakhoz képest 5-10 százalékkal drágulhatnak a külföldi nyaralások

2024. ápr 20. 8:13
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
/ Fotó: Northfoto

Egyre több magyar nyaral külföldön / Fotó: Northfoto

Ennek ellenére egyre több magyar nyaral külföldön: már az egymást követő második évben szárnyalja túl az előző évit az előfoglalási időszak megrendelésszámai.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője a Portfoliónak kiemelte, hogy tavaly decembertől idén március végéig tartó előfoglalási időszakban nagyon nagy volt az érdeklődés az irodáknál és 15%-kal nagyobb volt az előfoglalások mértéke, ugyanis ilyenkor akár 20-30%-kal kedvezőbb árakon lehet lefoglalni a nyaralásokat. Ezzel szemben viszont jelentősen csökkent a last minute nyaralások kínálata és száma is.

5-10%-os drágulás

A külföldi nyaralások ára idén a charterjáratok drágulása és a szállásdíjak emelkedése miatt várhatóan 5-10%-kal fog növekedni, a forintingadozás pedig akár tovább drágíthat egy-egy utat.

Hova utazik a nyáron? Szervezi már? – Nagyon fontos, hogy erre figyeljen, ha utazásszervezőhöz fordul

Hova utazik a nyáron? Szervezi már? – Nagyon fontos, hogy erre figyeljen, ha utazásszervezőhöz fordul

A főszabály továbbra is az, hogy minden, 8%-ot meg nem haladó árváltozást megléphet az utazási iroda, de csak az indulás előtt több mint 20 nappal van erre lehetősége. Ha ennél nagyobb mértékben drágulna egy nyaralás, akkor arról tájékoztatni kell az utasokat, akik emiatt elállhatnak a foglalástól, és visszakérhetik a pénzüket. A tapasztalat azonban az, hogy a magyarok az árfolyam jelentős ingadozása esetén sem mondják vissza a nyaralásaikat.

A magyarok kedvencei

Csoportos, szervezett utak közül a magyarok között a leginkább közkedvelt továbbra is Görögország, Spanyolország, Törökország és Egyiptom. Temes Nóra, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. hálózati és marketingigazgatója a különböző árszintű ajánlatokat sorolva elmondta:

  • apartmanos elhelyezéssel, ellátás nélkül már heti 200 ezer forint/főtől elérhetőek görög és spanyol tengerparti nyaralások,
  • 3-4 csillagos szállással, félpanzióval pedig 300-350 ezer forintba kerülnek ugyanezek az utak,
  • míg a török utak 400 ezer forint környékéről indulnak, de ott már 5 csillagos hotelekkel, all incusive ellátással.

Közben egyre többen érdeklődnek egzotikus utazások iránt Ázsiába, azonban sokakat eltántorít az, hogy egy két személyre szóló utazást 1,5 millió forint alatt nem nagyon lehet kihozni.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

nyaralás

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

külföldi nyaralás külföldi utazás drágulás