Ön tudja, mit kell tenni, ha iskolai bántalmazásról értesül?

2024. ápr 20. 10:36
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az iskolai bántalmazásra hívta fel a figyelmet a DUE legújabb tesztje / Fotó: PR Garden/

Az iskolai bántalmazásra hívta fel a figyelmet a DUE legújabb tesztje / Fotó: PR Garden/

Iskolai bántalmazásról és egyéb fiatalokra leselkedő veszélyekről szólt a Nagy Diák Tesztek legújabb vetélkedője a bűnmegelőzés jegyében.

Fiatalokra leselkedő veszélyek, a felelős állattartás és iskolai bántalmazás is a témája a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztnek. A DUE Médiahálózat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával indított vetélkedőjének célja, hogy a játékban részt vevők észrevegyék és elkerüljék a kockázatos szituációkat.

Az UNICEF Magyarország legutóbbi, széles körű felmérése szerint a megkérdezett magyar középiskolások 66 százalékát tanulmányai során rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) különböző programokkal küzd a jelenség ellen, melyekben fontos elem a közösségépítés, hiszen egy megfelelő értékrendű csapatban nincs helye a bántásnak. Az ezzel kapcsolatban készülő videók érdekes sztorikon keresztül hívják fel a figyelmet például arra, hogy milyen rosszul sülhet el, ha például valakit kirekesztünk a közösségből, vagy nem figyelünk a jelzéseire, melyekkel valójában segítséget kér. Még az is előfordulhat, hogy emiatt maga vagy mások ellen fordul.

Pedig a megoldás egyszerű: ne a bántalmazóra figyeljünk, hanem arra, akit bántanak! Erre is szeretné felhívni a figyelmet a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt, melynek egyik témája éppen a bullying. Fontos téma a felelős állattartás, mely sokak számára természetes dolog. De ez sajnos nem általános. A teszten kiderül, vajon a játékosok mennyire ismerik egy felelős állattartó ismérveit. És ezentúl, sok-sok izgalmas kérdés szerepel a játékban, például az online világ veszélyeiről és minden másról, ami valahogyan kapcsolódik a biztonságunkhoz.

A fiatal célcsoportnak a bűnmegelőzési kultúrája összességében fejlődött, részben a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesznek köszönhetően

- fogalmazott Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

- Azon dolgozunk közösen, immáron hetedik éve, hogy a napi életvitelnek része legyen a rizikós szituációk elkerülése, illetve hogy a fiatalok felismerjék a jó buli és a veszélyes helyzetek közötti különbséget. A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlik a bunmegelozesiteszt.hu oldalon, a legügyesebbek továbbjuthatnak a későbbi fordulókba. A játékosok a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével még egyszerűbben kapcsolódhatnak be a játékba. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Playről. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-22 éves kor közöttiek vehetnek részt. A középdöntő fordulójában azonban már két ágon folyik tovább a verseny 14-18, illetve 19-22 éves korosztályokra oszlik a játék, s a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezik meg.

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is elérhető május 10-ig, így gyakorlatilag bárhol, bármikor kitölthető. Az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A korosztályos középdöntőkbe kerülő játékosokból mindössze a legjobb 5-5 fő juthat el a végső küzdelembe, ahol az élő kvíz során bárki bebizonyíthatja, hogy ő a legjobb. A fődíj választhatóan egy-egy MTB kerékpár vagy egy Samsung Galaxy A53 128 GB mobiltelefon. A középdöntőre és döntőre a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál előnapján, 2024. május 23-án kerül sor Budapesten.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával és szakmai partnerségében jött létre, írja a DUE sajtóosztálya.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Nagy diák teszt

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Bűnmegelőzés iskolai bántalmazás prevenció