Miért sárgul a leander levele? Kertész apósom trükkje igazi életmentő lesz

2024. április 20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Leander fotó: Getty Images

A leandert imádjuk, mert a nyári időszak egyik legmutatósabb dísznövénye, ami igazi mediterrán életérzést kölcsönöz a nappaliba vagy a kertekbe. Bár gyakran előfordulhat, hogy levelei sárgulni kezdenek, ez nem okoz gondot, és nem kell pánikba esni tőle. Lássuk, miként kezelhetjük ezt a helyzetet!

Miért sárgul a leander levele?

A levelek sárgulása több okból is fakadhat, mint például vízhiány, túlzott öntözés vagy fertőzés, ami megnehezíti a probléma forrásának azonosítását. Azonban egy kis odafigyeléssel könnyen kideríthetjük az okot. Ha a növény teljes felületén tapasztalható a sárgulás, akkor valószínűleg a locsolással van a probléma. Amennyiben azonban csak bizonyos ágakon jelentkezik a probléma, ami lassan terjed tovább, akkor valószínűleg kártevő van a dologban.

Összeszedtük, mit tehetsz levélsárgulás ellen

A leander nemcsak a kertben, hanem az ajtó előtti cserépben is szépen mutat.

#1 Rendszeres öntözésre van szüksége

A leander jól tűri a hőséget, ezért vált népszerű nyári növénnyé. Azonban a nagy hő miatt levelei sok vizet párologtatnak el, amit pótolni kell, különben a levelek sárgulni kezdenek, majd lehullanak. Ezt elkerülendő, a legjobb, ha a növényt a nap első és utolsó óráiban öntözzük meg.

#2 Mégis vigyázzunk a túlöntözéssel

A levelek sárgulása és hullása jelezheti azt is, hogy a növény túlöntözött. Helyezzünk a cserép alá egy tálcát, és ha abban marad a víz, akkor a leandernek már nem szükséges több. Így könnyen szabályozhatjuk az öntözés mértékét, és elkerülhetjük a túlöntözést. A víz hőmérséklete is fontos: a hideg vízzel való öntözés a melegben károsíthatja a növényt. Mindig szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, lehetőleg állott esővízzel, különösen azoknál a példányoknál, amelyek egész nap a tűző napon vannak.

#3 Kártevők is megtámadhatják a leandert

Levélfogyasztó ellenségek gyakran támadják meg a leandert, amelyek a levélperzselődést okozzák. Ezek a kártevők a növény erezetein keresztül terjednek, és idővel elzárják a nedvesség útját, ami szintén sárgulást eredményezhet.

#4 Lehet, hogy kicsi a cserép?

Biztosítsunk elegendő helyet a növekedéshez! A gyökérzetük nagyméretűre nőhet, ezért ha cserépben tartjuk őket, évente ellenőrizzük, hogy kinőtték-e már a helyüket. Ha igen, akkor nagyobb cserépbe kell ültetni őket, vagy tőosztással szaporíthatjuk őket. A növényeknek szükségük van elegendő helyre a fejlődéshez.

+1 Jó tanács:

A forró időszakban hetente egyszer érdemes tápoldattal ellátni a leandert, májustól augusztus végéig. Válasszunk olyan tápoldatot, amely magas kálium- és nitrogéntartalommal rendelkezik. Ezáltal növényünk zöldebb marad, és bőséges virágzást biztosít.

Via mindmegette.hu

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest