Drágulhatnak a külföldi nyaralások – A szakértő elárulta, mivel spórolhatunk

2024. ápr 21. 16:25
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
nyaralás / Fotó: Getty Images

Drágulhatnak a külföldi nyaralások / Fotó: Getty Images

A tavalyi árakhoz képest 5–10 százalékkal drágulhatnak a külföldi nyaralások, ennek ellenére egyre több magyar nyaral külföldön. Árakról, kedvelt úti célokról, spórolási lehetőségekről beszélt Csobota-Kis Árpád, turisztikai szakértő, rendezvényszervező és szállodaigazgató a Blikknek.

Csobota-Kis Árpád

Csobota-Kis Árpád turisztikai szakértő, rendezvényszervező és szállodaigazgató

Mi a drágulás oka, reális az 5–10 százalékos emelkedés?

– Igen, az éves emelkedés ennyi szokott lenni, ez teljesen normális. A külföldi utazásoknál, főleg a szervezett utaknál, már egy évvel előre meg kell lennie az áraknak, és ha csak nem jelentkezik valamilyen nagyobb árdrágító tényező, akkor az árfolyamingadozások miatt 10-20 százalék közötti pluszt tesznek rá.

Melyek a magyarok kedvenc külföldi úti céljai?

– Vegyük külön az autóval és a repülővel elérhető helyeket: előbbi esetében Horvátország a csúcs, de sokan Olaszországnak és Albániának is nekivágnak kocsival. Utóbbinál a görög, a spanyol, és a török városok a legkedveltebbek nyáron.

Hova nem tanácsos most utazni?

– A turisták ellen elkövetett terrorcselekmények lehetősége az észak-afrikai országokban a legnagyobb, a népszerűbbek közül ide tartozik Tunézia, Egyiptom és Marokkó. Ezenkívül a Közel-Keletet sem ajánlom most.

Min tudunk spórolni?

– Egy átlagos horvát üdülőhelyen nem ússzuk meg az étkezést 10 ezer forint/fő alatt. A legnagyobb költséget az étkezés jelenti, ezeken viszont komoly összegeket lehet megspórolni, ha mondjuk olyan szálláshelyet választunk, ahol van saját konyha. Bevásárlással és a főzéssel a kiadások efaraghatóak.

Mikor foglaljunk, ha kedvező árakat szeretnénk elcsípni?

– Manapság már nem működik az a gyakorlat, hogy minél előbb foglalunk, annál olcsóbban utazhatunk. Érdemes inkább különféle gyűjtőoldalakat böngészni, illetve utazási irodák hírleveleire feliratkozni.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

nyaralás

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

nyaralás külföld belföld drágulás pénz