Adóügyek

Izer Norbert: hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani, akár az új rendszeren keresztül

Az új rendszer eredményei a számokban is megmutatkoznak.

2024.04.21 13:45MTI

Idén április 22-ére esik a harmadik havi és az első negyedéves áfa bevallásának határideje, ami 2024-től már az új eÁFA rendszer keretében, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az új rendszer eredményei a számokban is megmutatkoznak. Az eÁFA egyik bázisa a NAV Online Számla rendszere, az ide regisztrált vállalkozások száma mára átlépte 1,5 milliót. Amíg 2019-ben átlagosan havonta kétmillió számláról érkezett adat, addig mára elérte a havi 64 milliót - emelte ki az államtitkár.

Izer Norbert emlékeztetett: ma már több módon is benyújtható a vállalkozások áfa-bevallása az adóhivatalhoz. Az egyik lehetőség az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK). Ez egészül ki az új eÁFA révén igénybe vehető webes felületen, illetve gép-gép kapcsolaton keresztüli lehetőséggel.

A webes felületen a gazdálkodó a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat kiegészítheti, módosíthatja, és a bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja. A gép-gép kapcsolat lényege, hogy az adóalany interfészen keresztül továbbítja a megfelelően strukturált bizonylatszintű adatokat a NAV-nak, és az összeállított bevallástervezetet gépi úton hagyja jóvá. Az eÁFA-rendszer 2024. január 1-jén indult el élesben, az ezt igénybe vevők köre napról napra bővül.

Az államtitkár úgy fogalmazott: az eÁFA-rendszer használata nem kötelező, azonban az ÁNYK-hoz képest számos előnyt kínál. Lehetőség nyílik a szükséges adóhatósági adatok - például befogadott és kiállított számlák, vámeljárások adatainak - lekérdezésére, valamint az adónyilvántartás elkészítése, továbbá adóhatósági adatokra alapozott strukturált ellenőrzési folyamat mellett, a bevallási kötelezettség egyszerű teljesítésére. Az eÁFA-rendszerben a bevallás benyújtását megelőző ellenőrzés a korábbihoz képest egyszerűbb, és akár a NAV kockázatelemzése során fellelt eltérésekre is felhívhatja a figyelmet.

Izer Norbert elmondta, a bevallási kötelezettségét gép-gép kapcsolaton keresztül teljesítő adóalany mentesül az önellenőrzési pótlék alól, ha az önellenőrzést a bevallás benyújtásától, de legkésőbb az esedékességétől számított 15 napon belül nyújtja be az adózó. Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Az államtitkár úgy fogalmazott: az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a gazdaság fehérítését is szolgálják ezek a kormányzati intézkedések. Ráadásul a papírszámláról áttérők számlánként több száz forintot is spórolhatnak. Az online számlázás révén pedig a cégek egyre nagyobb informatikai jártasságra tesznek szert, amely nemcsak az adott vállalkozást fejleszti, hanem jelentős szerepet játszhat Magyarország versenyképességének további növekedésében is.

Az új eÁFA rendszer kidolgozása is része volt a kormány azon elkötelezettségének, ami szerint vállalkozóbarát adózási környezetet teremt. Ennek része az adminisztrációcsökkentés, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy még az idén fenntartható növekedési pályára álljon a magyar gazdaság - hangsúlyozta Izer Norbert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.