„Jelen pillanatban mondhatjuk azt, hogy önt nem hagyja meghalni a Fidesz?” – kérdezték Karsai Dánieltől

2024.04.22. 07:30
Nézőktől beérkezett kérdéseket tettek fel az eutanáziáért küzdő Karsai Dánielnek az RTL Házon kívül műsorában.

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász állapota az utóbbi időben rohamosan romlani kezdett. Ugyanakkor nemrég a Népszavának azt mondta, annyira még nincs rossz állapotban, hogy most élne az aktív eutanázia lehetőségével, ha ez engedélyezett lenne.

Most a Házon kívül stábja is ellátogatott hozzá, de saját kérésére csak eldöntendő kérdéseket tettek fel neki, mivel nehezen tud beszélni. Karsai Dániel így a kérdések többségére csak egy egyszerű igennel vagy nemmel válaszolt.

Többek közt elmondta, amikor tavaly a parlament folyosóján ült, és a kormánypárti képviselők közül senki sem ment oda hozzá beszélgetni, akkor csalódott volt. És arra a kérdésre is igent mondott, hogy „Jelen pillanatban mondhatjuk azt, hogy önt nem hagyja meghalni a Fidesz?”.

Elmondta azt is, hogy szerinte még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna, továbbá kiderült, még mindig hisz abban, hogy megéli, hogy dönthessen a haláláról. Végül megkérdezték tőle azt is, hogy a mostani lehet-e az utolsó interjúja, amire nemmel válaszolt, majd hozzátette,

amíg valahogy kommunikálni tud, és kapcsolódni a szeretteihez, addig nem adja fel, és küzd az élet végi döntéshez kapcsolódó jogért.

A Házon kívülben nyilatkozott testvére, Karsai Péter is, aki elmondta, azt remélték, már márciusban döntés születik az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol pert indítottak azért, hogy testvérén végrehajthassák az eutanáziát.

„Azt Dani is kinyilatkoztatta, hogy abban az esetben, ha nem érné meg a döntést, akkor azt szeretnénk, hogy én vigyem tovább az ügyet, de ehhez sajnálatos módon meg kell várnunk, hogy Dani ne legyen közöttünk, mert a bíróság csak akkor tud dönteni a kérdéssel kapcsolatban, de a kérvényt, azt beadtuk” – mondta Karsai Péter.

Ápolója, Márkovics Ákos eközben arról beszélt, hogy korábban sokat jártak moziba vagy színházba, de mára Karsai Dánielnek már nincs ereje ehhez. 

Nehezen ül már hosszan. Még egy esti fürdetést kibírunk, de azt, hogy egy nagyobb sétára elmenjünk, vagy egy moziba egy másfél-két órás filmet megnézni, az már nem jó, az már megerőltető 

– mondta.

Passzív-aktív eutanázia 

Az eutanázia görög eredetű szó, amelyet csak a XVII. századtól használnak a „jó”, a „kegyes” és az „irgalmas” halál megjelölésére. Kétféle formáját különböztetik meg: az aktív és passzív eutanáziát. Az aktív formája a halálba segítés, míg a passzívé a meghalni hagyás. 

Jelenleg csupán három uniós országban engedélyezik az aktív eutanáziát: Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban. További néhány európai országban – köztük Magyarországon is – szigorú feltételek mellett lehetséges a passzív eutanázia. Idehaza az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény – az emberi méltóság részeként meghatározható önrendelkezési jog alapján – elismeri a passzív eutanáziát.

UGYANAKKOR NEM ENGEDÉLYEZETT AZ AKTÍV EUTANÁZIA EGYETLEN FORMÁJA SEM, AZAZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGEKET BIZONYOS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KIZÁRÓLAG AZ ELLÁTÁS VISSZAUTASÍTÁSÁNAK JOGA ILLETI MEG.

A passzív eutanázia gyakorlásának szigorú alaki feltételei is vannak, amelyekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.