Több mint 170 ezer külföldi állampolgár is szavazhat az önkormányzati választáson

2024.04.24. 07:53
Mintegy 137 ezer nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár, továbbá 35 ezer menekültként elismert, illetve huzamos tartózkodási jogosultságú is szavazhat a június 9-ei önkormányzati választáson.

Az önkormányzati választáson a 7,69 millió magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár mellett szavazhat több mint 35 ezer menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultságú külföldi, továbbá az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára, ők 137 ezren vannak – számolt be az MTI.

Az európai parlamenti (EP) választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthetnek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kell vetetniük magukat, ezt eddig 3600-an tették meg.

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat automatikusan megilleti az aktív és passzív választójog is. Részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak, az EP-választástól eltérően tehát nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt június 9-én, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként elismerteket, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező minden nagykorút is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.

2024. június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon, április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak, hétvégi kampányriportunkat  itt olvashatja .