Az elején izgulhatott, de végül magabiztosan jutott Final Fourba az ETO

2024.05.04. 19:48
A Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, mivel idegenbeli hétgólos sikerét követően hazai pályán csak két góllal (26–24) kapott ki a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól a negyeddöntő szombati visszavágóján.

A Győri Audi ETO KC csapata a Vipers Kristiansand ellen lépett pályára a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. Az első mérkőzést Norvégiában a kisalföldi zöld-fehérek 30–23-ra nyerték meg az elmúlt három BL-kiírás győztese ellen.

Az elmondások szerint

Per Johansson az elődjéhez, Ulrik Kirkelyhez képest nagyobb kontrollt gyakorol az edzéseken, és több taktikai utasítással operál, mint a dán szakember,

aki főleg offenzív területen adott talán túl sok szabadságot a játékosoknak. A svéd vezetőedző emellett dinamikusabban is meccsel, a hibáknak pedig hamarabb megvan a következménye.

A Vipersszel szemben az ETO így hároméves nyeretlenségi szériát tudott megszakítani, és óriási lépést tett a budapesti négyes döntő felé. Hétgólos idegenbeli győzelem tudatában léphetett tehát pályára a frissen kinevezett Per Johansson együttese, biztosra viszont semmiképpen sem mehettek, hiszen a férfi szakágban

a Montpellier például kilencgólos előnyről bukta el a kölni Final Fourt a Kiel ellen.

Bár a két csapat nagy riválisnak számít, hiszen az elmúlt három évben kétszer az elődöntőben, egyszer a döntőben futottak össze – mindannyiszor Vipers-győzelemmel ért véget a párharc –, azonban a győri szurkolótábor ezzel együtt is vastapssal köszöntötte a norvégokat, akik között Jana Knedlíková és Katrine Lunde személyében egykori ETO-játékosokat is köszönthetett az Audi Aréna közönsége.

Az összecsapás borzalmasan indult győri szemszögből, a Vipers pillanatok alatt ellépett négy góllal, az agresszíven fellépő kettesek, különösen Anna Vjahireva pedig több labdát is lopott. Per Johansson nem kért időt, a három-négy gólos különbség pedig állandósult az első 15 percben.

A játékrész felénél viszont fölkeményedett a hazai védekezés, és támadásban is egyre többször sikerült mattolni az ellenfelet. Az elején Veronika Kristiansen oldalára jártak gólt lőni a Vipers-játékosok, aki Vjahirevával sem nagyon tudott mit kezdeni.

A felzárkózás egyik kulcsa az volt, hogy Per Johansson áthozta Kristiansent jobb oldali kettesbe Abbingh-gal szembe védekezni, míg Estelle Nze Minko jobban tudta semlegesíteni az orosz jobbátlövőt.

Ana Gros hetesével a 18. percben 8–9-re zárkózott a Győr, és végül Hlavaty Tamás, a Vipers szakvezetője kért előbb időt. A norvég időkérés azonban nem segített, a 20. percben 11–10-nél átvette a vezetést az ETO. Ezt követően hol egyik, hol másik oldalon volt az előny, a Vipers viszont jobban zárta a félidőt, és végül kétgólos, hazai szempontból 15–17-es eredménnyel vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

A mérkőzés kezdetének gólzáporához képest a második játékrészben mindössze az ötödik percben született meg az első találat Jamina Roberts révén. A 42. percben aztán időt kellett kérnie Per Johanssonnak, mert az ETO ismét beragadt a kezdésnél, és

csak egy gólt tudott dobni a 70 százalékon védő Katrine Lundének.

16–21-nél befagyott az eredmény, az ETO gólkényszerben volt, a Vipers pedig több labdát is elszalasztott az összesítésben egy gólra zárkózáshoz. A hazaiaknál ekkor Nze Minko és Bruna de Paula egyéni megmozdulásaira próbáltak volna építeni – sikertelenül –, de a gólcsendet végül Rju Unhinek sikerült megtörnie.

Bár a Vipers ezen a ponton emberelőnybe is került, amit viszont a Győr összességében jól kibekkelt, és az utolsó tíz percre háromgólos hátrányban, összesítésben négygólos előnyben fordulhattak a hazaiak.

A párharc érdemi része az 55. percben zárult le, amikor Veronika Kristiansen találata után az ETO védekezésben kétszer is hibára késztette ellenfelét, majd Rju Unhi 22–23-ra hozta föl a hazaiakat. A hátralévő időben aztán már a győzelemért hajthatott a Győr, ami végül ugyan nem jött össze, viszont összesítésben az ETO magabiztosan, ötgólos különbséggel búcsúztatta az elmúlt három év BL-győztesét.

A budapesti négyes döntőt június első hétvégéjén rendezik az MVM Dome-ban.

Oftedal szerint jót tett a csapatnak  Per Johansson érkezése

„Elégedett vagyok mindenkivel” – kezdte értékelését Hlavaty Tamás, a Vipers Kristiansand vezetőedzője, aki elmondta, mindent beleadtak a mai mérkőzésbe, és nagyon büszke a csapatára, hogy Győrben győzni tudtak.

„Tisztában voltunk vele, hogy egy ilyen első mérkőzés után a Vipersnek kell valami újjal jönnie” – kezdte értékelését Győri-Lukács Viktória, aki elmondta, nem gondoltak a hétgólos előnyre, hanem úgy álltak bele a mérkőzésbe, hogy ez is 0-0-ról indul.

„Végül a győzelem nem sikerült, de mi megyünk a Final Fourba, és nagyon boldogok vagyunk” – tette hozzá Győri-Lukács.

Bár végül kiesett, a Vipers a szezonbeli legjobb teljesítményét nyújtotta, és legyőzte a Győrt hazai pályán. Az elmúlt évekhez hasonlóan megint a legfontosabb összecsapásra élesítette a formáját a norvég együttes, amiről Hlavaty Tamást is kérdeztük:

„Nagyon jó fizioterapeutánk van, aki időzíti a különböző felkészüléseket” – árulta el a norvég együttes vezetőedzője, aki hozzátette, hogy az egész stáb és a csapat is egyetértésben dolgozott a sikerért.

„Nincs konkrét válaszom erre a kérdésre, akiket ki tudok emelni, azok a lányok” – válaszolta ugyanerre a kérdésre Anna Vjahireva, a Vipers jobbátlövője. Az orosz világklasszis hozzátette, ő személyesen nagyon mélyen volt az első mérkőzés után, azonban csapatként vissza tudtak jönni, és elhitték, hogy be tudnak jutni a Final Fourba.

„Nagyon magas szintű mérkőzést játszottunk” – nyilatkozta Per Johansson, a győriek vezetőedzője, aki kiemelte, hogy a védekezés volt a kulcsa a továbbjutásnak, hiszen két mérkőzésen 50 gól alatt tudták tartani a norvégokat.

A svéd szakvezető elmondta azt is, nem beszéltek arról, hogy hétgólos előnyről indulnak a mai mérkőzésre, hiszen az nagyon veszélyes helyzetet teremthetett volna. Szerinte egy percig nem volt lefutott a párharc, és végig oda kellett tenniük magukat, hogy ne csússzon ki a kezük közül a továbbjutás.

„Jót tett a csapatnak Per Johansson érkezése és az általa képviselt filozófia” – árulta el Stine Oftedal, a Győr irányítója, aki szerint a csapat tagjai most összességében nagyobb biztonságban érzik magukat a svéd szakember kezei alatt.

Női kézilabda

Bajnokok Ligája

Negyeddöntő, visszavágó

  • Győri Audi ETO KC – Vipers Kristiansand 24–26 (15–17)
  • Továbbjutott: a Győr 54-49-es összesítéssel