szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zavarja őket a szlogen, és az összekapaszkodásra buzdító szólam a promócióban.

Öt év kihagyás után, 2024 márciusában ismét megrendezik a Budapesti Színházak Éjszakáját. A szervezők 46 színház programját kínálják majd, amelyeket egyetlen éjszaka egyetlen karszalaggal kereshetnek majd fel az érdeklődők. A meghívottak között volt a Freeszfe Egyesület is, amely először el is fogadta a részvételt a programban, viszont, mint a közleményükben írják, meggondolták magukat. „Megkezdtük a gondolkodást, mit nyújtsunk az érdeklődőknek ezen a rendezvényen.

Ám a sok összekapaszkodásra buzdító szólam a promócióban és a Minden egy! felkiáltással aposztrofált szlogen zavar minket

– indokolják a döntésüket, majd hosszabban is kifejtik, hogy miért nem tudják tiszta lelkiismerettel képviselni a Színházak Éjszakája programjának az üzenetét.

Úgy gondoljuk, ez egy káros és ignoráns üzenet egy olyan szakaszában a színháztörténetnek, ahol példátlan válságok, átalakulások, egyenlőtlenségek és traumák jellemzik a szakmát.

Azt üzeni, hogy csupán egyéni sérelmekről van szó, a színházak működése és a benne dolgozók élete vidám, igazságos, gyümölcsöző. Sok remek teátrum, színházi műhely már az ajtaját is nehezen, vagy egyáltalán nem tudja kinyitni a látogatók előtt, sőt, egyre kevesebb a színházba járó néző is. Nem is beszélve a támogatások aránytalanságáról, az érdekképviseletek hiányáról, a színészek kiszolgáltatott helyzetéről, a függetlenek kivéreztetéséről.”

Az egyesület jelezte azt is, hogy március 27-én, a színházi világnapon konferenciát szerveznek a szakmának és a színház iránt érdeklődőknek. „A programon olyan kerekasztal-beszélgetéseken, vitafórumokon vehetnek részt az érdeklődök, melyek különböző szakmai és politikai határhelyzeteket, konfliktusokat, traumákat igyekeznek feltárni” – írták.

A Budapesti Színházak Éjszakáját jövőre, március 23-án rendezik a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér szervezésében.

Pintér Bélának semennyi, a Vidnyánszky mellett bátran kiálló művésznek 56 millió jutott a színházi támogatásból

Nagy büszkén jelentette be a kulturális minisztérium, hogy 6 milliárd forintra „emelték" a színházi többlettámogatások keretösszegét: azt, ami pár éve még 37 milliárd forint volt. A kivéreztetés közelében álló szakmából 1400 pályázat érkezett az összegre, a kormány csaknem ezret elutasított.