Újjáépülhet az ország egyik leghíresebb romtemploma

földrengés
A zsámbéki román stílusú apátsági templom az 1763-as komáromi, hazánk legerősebb földrengésében vált rommá
Vágólapra másolva!
Eredményesen zárult a Zsámbék Város önkormányzata által kiírt, a Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítására irányuló tervpályázati eljárás: a győztes Közti Zrt. terve alapján újjáépülhet a zsámbéki premontrei templom, a középkori magyar templomépítészet egyik legikonikusabb és legszebb környezetben található szakrális épülete - tájékoztatott a Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint az Öregtemplom és a premontrei kolostor 1220 körül épült és a közép-európai klasszikus gótika egyik legszebb, legalább részben megmaradt emléke.

A háromhajós bazilika az 1753-as földrengéskor súlyosan megrongálódott. Möller István, a magyar műemlékvédelem egyik legjelentősebb alakja 1889-ben hozzákezdett a restauráláshoz, jelentős munkát végzett, de tervei ellenére nem sikerült újjáépíteni a templomot. A csaknem 300 éves pusztulás és az elmúlt évtizedek eredménytelen beavatkozásai miatt összeomlás fenyegeti a pótolhatatlan műemléket.

A Zsámbéki Önkormányzat az ÉKM támogatásával kiírt nyílt tervpályázatra 17 pályamű érkezett.

A Közti Zrt. győztes pályázata tégla kiegészítéssel rekonstruálja a templomot, konkrét megoldási javaslatot fogalmazott meg a tornyok fedésére, valamint megteremti a restaurátor és az építész együttműködését.

Újjáépülhet a zsámbéki premontrei templom Forrás: wikimedia.org

Mint írják, az ÉKM elkötelezett a műemlékvédelem megerősítése iránt, ezért önálló helyettes államtitkárságot kapott a terület és az idei év végén tovább erősödik személyi állományában, emellett a műemlék támogatásra és hasznosítására olyan koncepció készült el, amely hosszú távon is biztosítja az épületek fennmaradását. Ennek jegyében épül újjá a zsámbéki premontrei templom, így a korábban szintén eredeti formájában helyreállított Jákon, Lébényben és Ócsán található templomokhoz hasonlóan az érdeklődők képet kaphatnak a középkori magyarországi építészetről.

A zsámbéki templom szakrális jellege is helyreáll, a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba - áll a közleményben.

A témához kapcsolódó további érdekes cikkeket olvashat ide, ide és ide kattintva.