Verhofstadt, Freund és társaik: őrjöng a magyargyűlölő baloldal Brüsszelben

Horizontal
European Parliament's presidential candidate Guy Verhofstadt takes part in a debate ahead of the upcoming elections to become the new head of the European Parliament, in Brussels, January 11, 2017. Elections to elect a new European Parliament president are set to take place in Strarbourg on January 17, 2017 to replace outgoing president Martin Schullz. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Őrjöngenek a magyargyűlölő brüsszeli baloldali politikusok, mivel Magyarország megkapja a neki jogosan járó uniós pénzek egyharmadát.
Vágólapra másolva!

A Magyarországot sokszor támadó Daniel Freund, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) EP-képviselője X-oldalán azt írta a szerdai döntést követően:

Petri Sarvamaa, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) EP-képviselője, az Európai Parlament jogállamisági jelentéstevője csalódottságának adott hangot, szerinte nagyon rossz üzenet, hogy a bizottság egy nappal az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt jelentette be a döntést; azt a látszatot keltve, mintha ezzel az engedménnyel akarnák Magyarországot rávenni a közös uniós terv, Ukrajna uniós csatlakozási tárgylásainak megkezdésének támogatására - idézte a Mandiner.

A nyíltan magyargyűlölő Guy Verhofstadt, a liberális Renew EP-képviselője annyira felháborodott, hogy elhatárolódott az Ursula ven der Leyen-vezette uniós testülettől.

Nagyon kiakadt a nyíltan magyargyűlölő Verhofstadt Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Párttársa, a liberális Renew másik ismert EP-képviselője, Sophie in 't Veld pedig X-posztjában nyíltan lemondásra szólította fel von der Leyent.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) elnöke, Iratxe García Pérez közleményében elítélte a Bizottság szerinte hibás döntését a magyar ügyben.

A szintén nyíltan magyargyűlölő Malin Björk, a Baloldal (GUE/NGL) svéd EP-képviselője – aki a közelmúltban többször támadta a magyar jogállamiság állapotát – az eset ürügyén megismételte korábbi követelését: az EU-nak el kellene vennie a szavazati jogot és a soros elnökség képviseletét Magyarországtól.

Malin Björk is nagyon ideges Forrás: Wikimedia Commons/Frankie Fouganthin

Lett hiszti

"Az amerikai kongresszus úgy döntött, hogy a karácsonyi ünnep fontosabb, mint a totalitárius Oroszország elleni harc. Orbán Viktor blokkolja az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást. A helyzet kilátástalan" – ezt írta ki közösségi oldalára Artis Pabriks korábbi lett védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes, miután az uniós csúcson jelen lévő magyar kormányfő ismét világossá tette, hogy Ukrajna jelenleg nem áll készen arra, hogy az Európai Unió megkezdje vele a csatlakozási tárgyalásokat. A szokásos uniós kompromisszumos alkuk nem fognak működni, ideje kezdeményezni a magyar szavazati jog befagyasztását az EU-ban. Majd azzal zárta a kommentjét, hogy „Putyin mosolyog".

Ugyancsak nem hagyta szó nélkül Linas Linkevicius korábbi litván külügyminiszter a magyar kormány többségitől eltérő álláspontját. A politikus szerint az EU arra kényszerül, hogy az értékek uniójából egy olyan piacra lépjen át, ahol a szabályok nélküli cselekvés jogát ezen értékek rovására lehet megvásárolni - idézte a Világgazdaság.

Orbán nem fog változni. Az ő célja (vagy talán valaki más feladata?) az egész EU tönkretétele. Ezt kell megállítanunk – hangsúlyozta Linkevicius, aki nem először támadja Orbán Viktort, októberben azt mondta, hogy szerinte ki kellene dobni Magyarországot az unióból. Posztjához azt írta, hogy „az uniós szerződések szerint nincs egyértelmű mechanizmus egy tagállam kizárására. Nincs mód arra, hogy egy terrorizmust támogató államot eltávolítsanak az ENSZ BT-ből. Azoknak, akik vezetni akarnak, foglalkozniuk kellene a problémával."