Breaking: Orbán Viktor nem vétózott, kivonult a teremből! – Megkezdődnek Ukrajnával az uniós csatlakozási tárgyalások – videó

2023. dec 14. 18:59
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Orbán Viktor nem vétózott, de nem is szavazott, kivonult a teremből / Fotó: Profimedia

Orbán Viktor nem vétózott, de nem is szavazott, kivonult a teremből / Fotó: Profimedia

Orbán Viktor nem vétózott, az Európai Tanács pedig úgy döntött, megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával! A magyar miniszterelnök nem szavazta meg, de nem is akadályozta a döntést, távol maradt az üléstől – a Politico szerint kivonult a teremből –, amiről kora este bejelentést is tett!

Tegnap a parlamentben Orbán Viktor még azt mondta, abszurd és nevetséges lenne a tárgyalás a csatlakozásról a háborúban álló országgal, amely a magyar kormány szerint nem is teljesítette a tárgyalásokhoz szükséges feltételeket. Orbán Viktor az elmúlt hetekben arról is beszélt, hogy előbb stratégiai partnerséget kellene kötni az országgal, sőt, azt is megpróbálta elérni, hogy a ma kezdődő uniós csúcson ne is szerepeljen a napirendi pontok között ez a téma.

Ezzel szemben ma este Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en azt írta, hogy úgy határoztak, megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Orbán Viktor a távolmaradásával tüntetett. Facebook-videójában elmondta az eddigi aggályait, majd így folytatta:

Magyarország nem módosítja az álláspontját, ellenben 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés szülessen. Ezért Magyarország úgy döntött, ha 26-an így akarják, akkor menjenek a maguk útján. Magyarország ebben a rossz döntésben nem akar osztozkodni.

A Politico cikke szerint Orbán Viktor elhagyta a termet a döntésnél, ezért tudtak megegyezni a tagállamok.

Charles Michel az X-en egyébként azt írta, az Európai Tanács úgy döntött, megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Az #EUCO megítélte Grúziának a tagjelölti státuszt. Az EU Bosznia–Hercegovinával is tárgyalásokat kezd, amint a tagsági kritériumoknak való megfelelés elérte a szükséges mértéket. A bizottságnak erről márciusig kell jelentést tennie.

Orbán Viktor kivonulása nem számít vétónak, ezért is születhetett végül egyhangú döntés. A tagállamok képviselői ugyanis elhagyhatják a termet, ha nem akarnak résztvenni a szavazásban és szavazati jogukat átruházhatják egy másik tagállamra.

Az EU-csúcs további napirendi pontjai között van az EU hosszú távú költségvetése, a védelmi témák, az orosz szankciók és a Közel-Keleten kialakult helyzet is.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Ukrajna Orbán Viktor Európai Unió csatlakozás