Iksz a Fiorentina ellen, továbbjutott a Ferencváros!

Vágólapra másolva!
2023.12.14. 18:35
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ftc-fiorentina-1-1-7533" target="_blank">Fotó: Török Attila – a képre kattintva galéria nyílik<br /></a>
A Ferencváros 1–1-re végzett odahaza a Fiorentinával a labdarúgó Európa-konferencialiga 6., utolsó fordulójában, a zöld-fehérek így a második helyen végeztek, és továbbjutottak a playoffkörbe.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
F-CSOPORT

Ferencváros–Fiorentina (olasz) 1–1 (0–0)
Budapest, Groupama Aréna, 20 657 néző. Vezette: Luis Godinho (portugál)
FTC: Dibusz – Makreckis, Aaneba, I. Cissé, Civic (Botka, 64.) – Abu Fani, Esiti (Ben Romdan, 79.) – Katona B. (Besic, 79.), Zachariassen, Marquinhos – Varga Barnabás (Lisztes, 67.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Fiorentina:
O. Christensen – Kayode, Milenkovics, Ranieri, Parisi– Mandragora (Nzola, 63.), Maxime Lopez, Barák – Nicolás González (Ikoné, 20.), Beltrán, Brekalo (Kouamé, 63.). Vezetőedző: Vincenzo Italiano
Gólszerző: Zachariassen (48.), ill. Ranieri (73.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

1. perc: 1. Fiorentina, 2. Ferencváros, 3. Genk

A magyar bajnokcsapat úgy vághatott neki az utolsó csoportkörös mérkőzésnek, hogy ha nem kap ki, az elmúlt évi Európa-liga nyolcaddöntője után újabb kupatavaszt él meg… Nem csoda, hogy a meccs előtt sűrű sorokban sétáltak a szurkolók a Groupama Aréna irányába, a telt ház táblát már kedd este ki lehetett volna akasztani a stadion bejárataira. Ha a továbbjutás Dejan Sztankovics vezetőedző lelkesedésén múlt volna, le sem kellett volna játszani a mérkőzést, a Ferencváros szerb trénere a meccs előtt úgy fogalmazott, ha a pályán a saját testvére jönne vele szembe, rá is ellenségként tekintene.

Nos, Dejan Sztankovics meg is húzta a váratlant.

Varga Barnabást nyolchetes kihagyás után – huszonkét játékperccel a lábában – nyomban a kezdőcsapatba tette, és csak bízni lehetett benne, a csatár ott folytatja, ahol a sérülése előtt abbahagyta. Az Európa-konferencialiga csoportkörében két mérkőzésen két gólt szerzett, a Csukaricski után a Fiorentina kapujába is betalált – ez utóbbi volt a legutóbbi meccse az Ekl-ben.

21. perc: 1. Fiorentina, 2. Ferencváros, 3. Genk

Jött a hír, hogy Belgiumban megszerezte a vezetést a Genk. A ferencvárosi játékosok odabent a pályán nem értesültek az eredmény alakulásáról, különösen, hogy volt gondjuk bőven az olaszokkal… A Fiorentina agresszívan, agilisan vetette magát játékba, jele sem volt annak, hogy tökéletesen megfelelne neki a 0–0-s (unalmas) döntetlen. A védelem két szélén Eldar Civicnek és Cebrail Makreckisnek is volt dolga, és Dibusz Dénesnek is akadt védenivalója. A Fradi legfeljebb annak örülhetett, hogy nem kapott gólt, és az sem vált a hátrányára, hogy Fiorentina (egyik) legjobbját, Nicolás Gonzálezt sérülés miatt le kellett cserélni, az argentin csatár vétlen szituációban kapott a combjához, az eset súlyosságát mutatta, hogy hordágyon kellett levinni a pályáról. A vendégszektorban többször is felzendült az „Újpest, Újpest!” rigmus, miután a Megyeri úti ultrák is befutottak a lila-fehér vendégtáborba. Eközben a ferencvárosiak alighanem elfogadták volna, ha bűn rossz, eseménytelen, színtelen-szagtalan, gól nélküli kilencven percet látnak az Üllői úton, és a csapat így harcolja ki a csoportból a továbbjutást.

45. perc: 1. Fiorentina, 2. Ferencváros, 3. Genk

Továbbra is csupán fél szemmel kellett a másik mérkőzést figyelni, hiszen a Ferencváros döntetlennel vonulhatott szünetre. Egyelőre nem kellett attól a forgatókönyvtől tartani, hogy a zöld-fehérek egynél több góllal kapnak ki a Groupama Arénában, miközben a Genk hazai pályán nyer. Már csak azért sem, mert az első félidő hajrájában felélénkült a Fradi játéka: előbb Katona Bálint, majd a támadást kísérő Eldar Civic szerezhette volna meg a vezetést, nem sokkal később pedig Varga Barnabás is túl volt az első helyzetén, hogy nem szerzett gólt, nem volt csoda, kiszorított helyzetből próbálta a labdát a kapuba lőni. Dejan Sztankovics vezetőedző idegesen toporgott az oldalvonal mellett, aligha tudta ekkor, hogy a Genk tíz emberre fogyatkozott, ez újabb reménysugár lehetett a magyar bajnoknak. A szünet előtt két petárdát dobtak a vendégtáborból a hazai szektorba, néhányan akkorát ugrottak, mint a Fradi védője, Ibrahim Cissé az olaszok előreívelésénél. Barátságosnak egyáltalán nem lehetett mondani a mérkőzést, több kemény ütközetet láthattunk, a játékosok nem kímélték egymást. Negyvenöt percnyi játék után a Fiorentina mögött továbbra is a Ferencváros állt továbbjutásra, és csak bízni lehetett benne, Varga Barnabás nem csupán egy félidőt bír – láthatóan már a jelenléte is sokat jelentett.

48. perc: 1. Ferencváros, 2. Fiorentina, 3. Genk

Micsoda kezdés! Három perc sem telt el a félidőből, amikor a Ferencváros megszerezte a vezetést. A találathoz némi szerencse is kellett, hiszen a labda kétszer is vendégjátékosról pattant hazai elé – na, de kit érdekelt ez?! A fáradhatatlan Mohammed Abu Fani a bal oldalon tört befelé, centerezésére középen Kristoffer Zachariassen érkezett, és a „gyengébbik” lábával, ballal megszerezte idénybeli kilencedik gólját, ami a tabella élére repítette a magyar bajnokot – innentől a Fiorentinának kellett mennie az egyenlítésért. Varga Barnabás a fordulás után még tizenhárom percet bírt, majd jött az alighanem előre tervezett csere: Lisztes Krisztián érkezett.

73. perc:  1. Fiorentina, 2. Ferencváros, 3. Genk

Egyenlítettek az olaszok… Vincenzo Italiano magas játékosokat küldött be a támadósorba, és érezhető volt, leginkább a kapu előtti fejesekben bízik a firenzeiek vezetőedzője. Mondani sem kell, a vendégek szöglet utáni fejest követően egyenlítettek, a lepattanó labdáról lemaradtak a ferencvárosiak, Dibusz is csak hozzáérni tudott, a Fiorentina pedig visszavette a tabella első helyét. Időközben a Genk megszerezte második gólját is a Csukaricski ellen, lehetett izgulni: ha újabb gólt kap a Fradi, búcsúzik a nemzetközi kupaszerepléstől. Ráadásul M’bala Nzola óriási helyzetet puskázott el, a Groupama Arénában szinte hallható volt a több mint húszezer drukker felszabadult sóhajtása.

90. perc:  1. Fiorentina, 2. Ferencváros, 3. Genk

Noha a találkozó hajrájára is maradtak izgalmas pillanatok – főleg a Ferencváros tizenhatosán belül –, az utolsó percekben a két csapat játékosai már szemlátomást nem szakadtak bele, hogy újabb gólt szerezzenek. A pálya szélén Sztankovics és Italiano is nyugtatta a futballistáit, de ami a lényeg, az eredmény nem változott, a döntetlennel a Ferencváros az Európa-konferencialiga F-csoportjának második helyén végzett. Nem kellett sárga és piros lapokat számolgatni, vagy azt, hogy melyik csapat szerzett idegenben több gólt, vagy melyiknek magasabb a koefficiense, a Fradi veretlenül zárta a csoportkört, és megérdemelten várhatja a folytatást tavasszal a sorozat rájátszásában. 1–1

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Genk (belga)–Csukaricski (szerb) 2–0 (Heynen 21., Paintsil 57.)
Kiállítva:
Galarza (33., Genk)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Fiorentina 6 3 3 14–6 8 12
2. FERENCVÁROS 6 2 4 9–6 3 10
3. Genk 6 2 3 1 8–5 3 9
4. Csukaricski 6 6 2–16 –14 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik