Győzelem vagy vereség? Itt vannak a kulisszatitkok, ez történt Brüsszelben 24 óra alatt: régi szocialista trükköt vetett be Orbán Viktor

2023. dec 15. 14:10
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Orbán Viktor az Európa Tanács ülésén a belga miniszterelnök mellett / Forrás: European Council

Orbán Viktor az Európa Tanács ülésén a belga miniszterelnök mellett / Forrás: European Council

Az utolsó pillanatig győzködték Orbánt az EU vezetői, ne vétózzon Ukrajna csatlakozása ügyében és a magyar kormányfő nem is tett így. Régi szocialista trükköt vetett be Olaf Scholz javaslatára és kiment kávézni a szavazás közben.

Baráti vállveregetések, kényszerű félmosolyok, izgatott pusmogás —a látszólagos derű ellenére tapintható volt a feszültség az Európa Tanács (ET) csütörtöki ülése előtt. Az EU-s vezetők a magyar miniszterelnököt várták, aki gondterhelten, de elszántan érkezett sajtófőnökével a maratoninak ígérkező ülésre.

Orbán Viktor és Havasi Bertalan érkezik a tanácskozásra / Fotó: MTI

Orbán Viktor és Havasi Bertalan érkezik a tanácskozásra / Fotó: MTI

—A magyar genetikailag nem érzi a nyomást, nekünk álláspontunk van, azt fogjuk képviselni—adta meg az alaphangot a tanácskozás előtt Orbán Viktor. A szokásos délután 15 órás kezdést délelőtt 10 órára hozták, hogy valahogy sikerüljön megpuhítani a magyar miniszterelnököt. A tanácsban dolgozó pincéreket berendelték szombatra is a vétóra felkészülve. De jócskán csúszott a 10 órás kezdés is, mivel az EU-s vezetők, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, az ET-elnök Charles Michel és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke munkareggelire hívta Orbán Viktort, hogy utolsó lehetőségként ott próbálják jobb belátásra bírni.

„Orbán álláspontja itt megingott, mert azzal érveltek, hogy az ő szövetségese, Várhelyi Olivér bővítésért felelős magyar biztos, akit ő maga nevezett ki, szintén a csatlakozás támogatója. Az étkezés során Orbán nehezen tudott elfogadható érveket felhozni arra az állítására, hogy Ukrajna jogállamiság-deficitekkel küzd, amely miatt nem készült fel a csatlakozásra" – mondta egy diplomata a Politicónak. Scholz ezután még külön négyszemközt beszélt Orbánnal, aki azt mondta, az ukránok a hét előfeltételből hármat nem teljesítettek.

– Orbánnak fel kell adnia a vétóját – sétált be a terembe Scholz, aki egyébként maga sem támogatja, hogy fegyverekkel lássák el Ukrajnát.

– Azt nem tudom, dicséret-e nekem, de itt, Brüsszelben sokan várják tőlem, hogy majd én meggyőzöm Orbán Viktort – fogalmazott a Brüsszelbe visszatérő lengyel miniszterelnök, Donald Tusk.

Külön reggelizni hívták az uniós vezetők Orbánt, hogy próbálják meggyőzni / Fotó: Orbán Viktor

Külön reggelizni hívták az uniós vezetők Orbánt, hogy próbálják meggyőzni / Fotó: Orbán Viktor

„Egy olyan kis ország, mint Magyarország politikailag nem tud sokat tenni azért, hogy valóban szembeszálljon egy ilyen fontos döntéssel” – érvelt valaki a tanácskozáson, ami előtt Macron még barátilag és mosolyogva üdvözölte Orbánt.

„Körülbelül három óra telt el azzal, hogy nem tudtak megegyezni az uniós vezetők Orbán miatt Ukrajna csatlakozásáról, a megbeszélés holtpontra jutott. Scholz - mintha hirtelen eszébe jutott volna - azt mondta a magyar kormányfőnek, menjen, igyon meg egy kávét a tárgyalón kívül, Orbán Viktor pedig, aki értette a trükköt, felállt és pár perce el is hagyta a tárgyalótermet” – fogalmazott egy másik forrás. Mivel a tisztviselők ezt előre egyeztetett és konstruktív megoldásnak minősítettek, a többi 26 vezető folytatta is a szavazást.

„Scholz éppen a megfelelő időben jött a javaslatával. Egy régi trükköt használt a fiatal szocialistákkal töltött idejéből” – nyilatkozott egy névtelenséget kérő EU-s diplomata, utalva a Scholz-féle Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetére, ahol a kancellár a 80-as években alelnök volt, ott gyakran éltek ezzel a megoldással.

– Ez egy rossz döntés! A rossz döntés költségeit nem mi fizetjük meg, hanem akik megszavazták! – mondta már a kivonulás után Orbán Viktor, amire azonban nyers kontrát kapott a közvetlenül mellette ülő belga miniszterelnök, Alexander De Croo részéről.

– Ha részt veszel a döntésben, vagyis nem vétózol, akkor utána egyszerűen be kell fognod a szád – mondta De Croo újságíróknak, de gyorsan hozzátette: – Nem kellett volna ezt mondanom! Az egyetlen dolog, ami számít, hogy használod-e a vétódat, vagy nem használod a vétódat.

Orbán Viktor, illetve Magyarország így sem maradt vétó nélkül, ugyanis a tanácskozáson az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós segélycsomag ellen ténylegesen vétóval élt. Így a támogatást biztosan nem kapja meg most Ukrajna.

– Megegyeztünk 26 országgal, ez lényeges. Orbán Viktor, Magyarország erre még nem volt képes. Biztos vagyok benne, hogy január környékén sikerül a segélycsomagról is megállapodni. Van még egy kis időnk, Ukrajnának a következő hetekben nem fogy el a pénze – így Mark Rutte holland miniszterelnök.

A kritikát nem rejtette véka a magyar kormányfővel legendásan szemben álló Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő: „Orbán Viktor akkor hagyta el a szobát, amikor Ukrajna európai álmát támogatták az EU vezetői!"

– Nyolc óráig győzködtük egymást. Ukrajna nem felkészült, teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés megkezdeni vele a tárgyalásokat. Ha huszonhatan így döntenek, menjenek a maguk útján. Nem lehetett őket meggyőzni, a döntő érvük az volt, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, hiszen a végső szót Ukrajna tagságáról a nemzeti parlamenteknek kell kimondaniuk – kommentálta kivonulását Orbán már a Kossuth rádióban. Jelezte: hosszú folyamat lesz, amíg eljut az ügy a parlamentekig, addig legalább 75 olyan alkalom van, amikor a magyar kormány ezt a folyamatot megállíthatja.

– Ez győzelem Ukrajna számára. Győzelem egész Európa számára. Győzelem, amely motivál, inspirál és megerősít – fogadta kitörő örömmel a döntést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, külön megköszönve Németország segítségét.

Ukrajna mellett Moldovával is tárgyalni fog a csatlakozásról az unió.

Semmi nem dőlt el

„Amelyik ország tagállam akar lenni, először egy kérelmet kell benyújtani az EU-nak. Ha ezt az Európai Bizottság elfogadja és továbbadja a tanácsnak, ami egyhangú döntéssel támogatja azt, az az ország tagjelölt státuszba kerül. Ez jól hangzik, de még keveset ér, mert a tagállamoknak újabb egyetértő döntést kell hozniuk. Az erről folyó tárgyalás pedig bármeddig húzódhat" – adott tájékoztatást a brüsszeli folyamatokról Ujhelyi István EP-képviselő. A gyorsaság attól függ, a tagjelölt ország milyen gyorsan és minőségben képes teljesíteni a feltételeket, mert végre kell hajtani igazságügyi, közigazgatási, gazdasági reformokat, plusz konkrét politikai kritériumoknak kell megfelelni, jogállamiság, emberi jogok, kisebbségek jogai szempontjából. Az Európa Tanács szerint Ukrajnának a kisebbségvédelem, a korrupció elleni harc és az oligarchaellenes intézkedések feltételeit kell még teljesítenie.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Brüsszel Ukrajna Európa Tanács Olaf Scholz Orbán Viktor