szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 9 milliárd forintos beruházás már kapott 1,1 milliárd forint állami támogatást.

A Meleghy Automotive Hungary Kft. miskolci beruházását is felvenné a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek listájára a kormány. Az erről szóló rendelettervezetet most töltötték fel a kormányzati honlapra.

Az új üzem alapkövét szeptember végén tették le, akkor Szijjártó Péter külgazdasági miniszter azt mondta: a német tulajdoni hátterű vállalat a zöldmezős beruházása nyomán autóipari alkatrészeket fog gyártani és összeszerelni a városban, kiszolgálva többek között a BMW-t, a Mercedest és a Volvót.

A nagyjából 9 milliárd forint értékű projektet az állam 1,1 milliárd forinttal támogatta.

A beruházást kiemelt üggyé nyilvánító jogszabály egyszersmind arról is rendelkezik, hogy

a kiemelt ügyekről szóló rendelet szabályait ez esetben már a folyamatban lévő ügyre is alkalmazni kell.

Vagyis a kormány menet közben egyszerűsíti a projekt hatósági eljárásait.

A tervek szerint müncheni, regensburgi és lipcsei német gyárak igényeit is igyekeznek majd kielégíteni – mondta az eseményen Meleghy Gyula elnök-vezérigazgató a Minap.hu beszámolója szerint. A magyar felmenőkkel is rendelkező Meleghy arról is beszélt, hogy családi vállalkozásként indultak, ma már 1500 dolgozójuk van, éves forgalmuk eléri a 400 millió eurót, Csehországban és Spanyolországban is vannak gyáraik.

Ismertette azt is, hogy a miskolci üzem „erősen automatizált” lesz, első körben több mint ötven munkatárssal számolnak, de a létszám száz főre is bővülhet. Maga a gyártócsarnok körülbelül hétszáz négyzetméteres lesz, de ezt bővíthetik majd akár 1300-1500 négyzetméterre is.