szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyes polgármesterek szerint ezzel az önkormányzati közös munkát is nehezíti „a párt arca”.

Önkormányzati választások
Marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely? Melyik városokban lehet esélye az ellenzéknek? Megrengethetik-e a közéleti botrányok a Fidesz helyi bástyáit? Június 9-én kiderül - kövesse velünk a 2024-es önkormányzati választások legfontosabb híreit!
Friss cikkek a témában

„Én a Donáth Annára most nagyon haragszom, és nem én vagyok az egyetlen” – mondta Baja momentumos polgármestere, Nyirati Klára (képünkön balra). A politikus a Demokratikus Koalíció Nők a politikában nevű eseményén beszélgetett Magóné Tóth Gyöngyi Máriával, a DK kalocsai politikusával, ahol szóba került a két legerősebb ellenzéki párt konfliktusa.

Úgy gondolja, konfliktusok mindenhol vannak, Baján is vannak olyan képviselői a DK-nak, akiknek inkább át kéne lépniük a Fideszbe és "ott rontani a levegőt", de az országos politikában hiba, ha ez megjelenik. A teljes beszélgetés felkerült a kalocsai politikus Facebook-oldalára, a Donáth kijelentéseiről szóló rész a 45. percnél kezdődik:

Nyirati szerint „taktikailag és erkölcsileg is nonszensz” a párt korábbi elnökének megnyilvánulása, szerinte ráérne akkor „egymásnak esni, ha már visszavették az országot a Fidesztől”, hiszen jelenleg a kormánypárt a „főellenség”.

Úgy gondolja, a koalíciós tárgyalások során lehet vitatkozni, jelenleg azonban – helyben legalábbis – totális együttműködésre van szükség. Hozzátette, az EP-választáson az a normális, hogy mindenki meg akarja mutatni, milyen elgondolásai vannak, ott indokolt a külön lista, „de helyben muszáj egy csapatot szembeállítanunk a Fidesszel”, hiszen ők is ezt fogják tenni.

A bajai polgármester több momentumos politikust, Fekete-Győr András korábbi pártelnököt és Soproni Tamás hatodik kerületi polgármestert is megemlíti azok között, akik nem értik, miért ment neki Donáth a DK-nak. Nyirati azt állítja, Fekete-Győr is úgy gondolja, hogy a Donáth Anna hülyeségeket csinál, állítása szerint Sopronival pedig mindketten aggódnak, hogy a momentumos polgármesterek emiatt elveszíthetik a DK-sok támogatását a képviselőtestületekben.

Hozzátette, önsorsrontó kijelentésnek tartja azt, hogy a párt arca liberálisként hivatkozik magukra, miközben a Fidesz ezt évek óta szitokszóként használja, ezért „a vidék emberének égnek áll a haja”, ha meghallja.

Bár úgy tudjuk, a jövő évi önkormányzati választásról tárgyal egymással a DK és a Momentum, Donáth Anna a napokban azt mondta, nem akar közös listán szerepelni Gyurcsány Ferenccel. Korábban írt olyat is, hogy Gyurcsány a Fideszhez hasonlóan a hazugság kultúráját képviseli, a Momentum pedig nem akar „a DK KDNP-je lenni”.

A Momentum egyébként korábban bejelentette, ismét Nyitrait támogatják Baján.