Soha rosszabbat! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.12.17. 23:47

A LABDARÚGÓ NB I őszi zárásaként nem született meglepetés – hacsak az nem, hogy a tavaszt már biztos elsőként váró Paks sima, 3–0-s vereséget szenvedett idegenben a Fehérvár FC-től. Mondjuk ki, ez presztízsvereség, mert a szezon harmadik helyezettje alaposan eltángálta az élen zárót. A címvédő Ferencváros második helye a kettős terheléssel magyarázható, tény, Dejan Sztankovics együttese az Európa-konferencialigában veretlenül zárta az akár El-erősségűnek nevezhető csoportkört, ám a hazai élvonalban kevésbé vitézkedett. A ZTE elleni győzelem (3–0) azt jelenti, a Fradi egypontos hátrányban várja a tavaszt.

Örömteli, hogy a Fehérvár és a Paks összecsapásán 19 (8+11) magyar kezdett, a Paksról tudtuk, Bognár György szakvezető hazaiakkal bizonyít, más kérdés, hogy a klubnak égető szüksége van a költségvetésben a fiatalpercekből befolyó összegre. Ami örvendetes, a lengyel-svéd Bartosz Grzelak is bízik a honi labdarúgókban – mi több, fél távnál a dobogós szereplés úgy is felfogható, megy ez magyarokkal is! Nyugodtan kijelenthető: feltámadt a Fehérvár, az utolsó hét meccsén 21 pontból 19-et megszerzett.

A két feljutó, a Diósgyőr és az MTK a középmezőnyig kapaszkodott. Ha a hagyományokat vesszük figyelembe, ez a helyezés elvárható, ha azt, hogy a másodosztályból érkeztek, jó teljesítmény. Noha szívem szerint a jelenlegi 12 csapatos mezőnyt kibővíteném 16-ra (bár az egykor futballfellegvárnak számító egyesületek nemigen bizonyítják, akarják, hogy helyük lenne az élvonalban...), tény, izgalmas a bajnokság, valóban egy-két vereséggel a kiesőzónába lehet kerülni.

Mint ahogyan majdnem ez jutott osztályrészül a kilencedik Kecskemétnek. Az elmúlt idény ezüstérmesét jó ideig sújtották sérülések – esetében elmondható, jókor jött a téli szünet. Ugyanakkor ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy az 1–1-re végződő Kecskemét–DVSC találkozón 16 (10+6) magyar kezdett, majd a hazaiaknál és a vendégeknél a cserék közül is három-három honfitársunk lépett pályára. A vendégcsapatnál nagy kérdés, hogy a szerb Szrdjan Blagojevics irányításával képes-e feljebb lépni a Loki a középmezőnynél.

A jelenlegi állás szerint a Kisvárda és az MK-győztes ZTE búcsúzna az élvonaltól, ám a tavasz nagy kérdése az is – legalábbis számomra –, hogy az Eb-résztvevő válogatott keretébe beverekszi-e magát akár újoncként valaki.

Már ezért is érdemes harapni!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik