Indul a görög aludni – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.12.18. 23:02

A nyelvet, a nyelvi játékokat ismerők-kedvelők pontosan tudják, hogy a palindrom az anagrammák egy fajtája, olyan szó, szókapcsolat vagy mondat, amely visszafelé olvasva is ugyanaz. A magyarban a két legismertebb palindrom valószínűleg a „Géza, kék az ég” és az „Indul a görög aludni”, s nyilván utóbbi az aktuális most, a labdarúgó Európa-konferencialiga (Ekl) rájátszásának sorsolása után. A Ferencváros ugyanis az Olympiakosz Pireuszt kapta ellenfélnek, s mi lehetne más a kívánságunk, mint hogy aludni küldjük a görögöket február közepén.

Miután csütörtökön, a Fiorentina elleni hazai mérkőzés után kiderült, hogy a Fradi csoportmásodikként folytathatja jövőre az Ekl-ben, a Nemzeti Sport online oldalán megszavaztattuk olvasóinkat, melyiket választanák legszívesebben a nyolc lehetséges rivális közül. Papírformának számító módon a Sturm Graz nyert, ám engem meglepetésként ért, hogy a legkevesebb voksot épp az Olympiakosz kapta.

Meglátásom szerint a Betis és az Ajax egyértelműen rosszabb lett volna, szerintem a hasonló erejű, de kevésbé ismert belga Royal Union SG szintén, persze lehetett volna könnyebb is. Maradjunk annyiban, a pireusziakkal nagy nevű, ám a múltjához képest most valamivel halványabban teljesítő klub jön majd szembe, amely a görög labdarúgás legsikeresebbje 47 bajnoki címével és 28 kupagyőzelmével.

Ha már múlt, akkor kihagyhatatlan Détári Lajos, aki mindkét csapatot erősítette hajdanán, a görögöket 1988 és 1990 között, az FTC-t 1993-ban, mellette Laczkó Zsolt, Németh Krisztián és Megyeri Balázs is viselte a piros-fehérek mezét.

Jelenleg az Olympiakosz a negyedik helyen áll a bajnokságban, az Európa-ligában pedig a West Ham és a Freiburg mögött, a Topolya előtt csoportjában harmadikként végezve szánkázott alá az Ekl-be. Keretének értéke 101.8 millió euró, egyedül a portugál Daniel Podence 15 milliót kóstál, ehhez képest a Ferencváros nagyjából a felénél jár (48.2 millió), itt Cristian Ramírez vezeti a sort ötmillióval. No persze tudjuk, nem a pénz játszik, meg azt is, mindkét gárda állapota, formája változhat a párharcig. Az addigi időt a Fradi leginkább pihenéssel és felkészüléssel tölti ki (az NB I csak február legelején indul újra), az Olympiakosz pedig folyamatos bajnoki meccsekkel. Meglátjuk, melyik út vezet inkább eredményre.

Visszatérve kiindulási pontunkra, az egyik legrégebbi ismert palindrom épp görög nyelvű, s egy egykori bizánci templom keresztelőkútját díszíti: Nipszon anómémata mé mónan opszin”, azaz „Vétkeimet is mosd le, ne csak az arcomat”. Február 22-én kiderül, kinek kell az öröm, s kinek – a pályán többet vétkezve – a bánat könnyeit lemosni az arcáról. Az Olym­piakosz–Ferencváros csata mindenesetre már csak a szurkolótáborok mérete és habitusa miatt sem lesz érzelemmentes.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik