Péntektől már lehet kapni a jövő évi autópálya-matricákat, nézze meg az árakat

2023. nov 30. 10:46
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Magyarországon jövőre 230 kilométerrel bővülhetnek a fizetős útszakaszok / Fotó: Fuszek Gábor

Magyarországon jövőre 230 kilométerrel bővülhetnek a fizetős útszakaszok / Fotó: Fuszek Gábor

December 1-jétől vásárolhatók meg a jövő évi autópálya-matricák, amelyek ára átlagosan 18 százalékkal emelkedik; jövőre 230 kilométerrel több gyorsforgalmi útszakasz válhat fizetőssé - közölte csütörtökön az autopalyamatrica.hu.

A Blikk is beszámolt arról korábban, hogy december 1-jétől már lehet vásárolni a jövő évi autópálya-matricákból az úgynevezett kényelmi szolgáltatás keretében, így az autósok idejében megvehetik az éves országos és vármegyei matricákat is.

A közlemény szerint az autósok mindinkább az online vásárlásra térnek át és egyre népszerűbbek az éves országos és vármegyei matricák. Ezekből idén már jóval több mint 2,5 millió darab kelt el, miközben 2020-ban alig 500 ezret vettek.

Nagyon úgy néz ki, Magyarországon lesz a legdrágább az egynapos autópálya-matrica

Nagyon úgy néz ki, Magyarországon lesz a legdrágább az egynapos autópálya-matrica

Az online vásárlásnak a kényelem mellett számos más előnye is van. Például rendszám alapján le lehet kérdezni, hogy az adott járműre van-e érvényes matrica, vagy a lejárat előtt értesítést kaphat a tulajdonos, ezzel a havi vagy 10 napos matrica esetében elkerülhetők a büntetések, amelyek mértékét egyébként hivatalosan még nem jelentették be – írták.

Az autopalyamatrica.hu adatai szerint a vármegyei matricák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, amely leginkább annak köszönhető, hogy a 10 napos matrica arányaiban jobban drágult az elmúlt években. A szakmai portál szerint az egynapos matrica jövő márciusi bevezetése sem rendezi át érdemben ezt a trendet, mert az a személyautókra (és motorkerékpárokra) érvényes D1 kategóriában 5150 forintba kerül majd, miközben a 10 napos 6400, az éves vármegyei pedig 6600 forint lesz 2024-ben.

Magyarországon jövőre 230 kilométerrel bővülhetnek a fizetős útszakaszok, így összesen már megközelítőleg 2 ezer kilométeres gyorsforgalmi úthálózaton kell e-matricát használni. Várhatóan fizetős lesz teljes hosszában az M0-s, az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig, az M30-as Miskolc észak és dél között, az M6-os Bátaszék és az M6–M60 csomópont közötti részén, az M4-es Jászberény és Abony-észak, illetve Abony-kelet és Szolnok-nyugat szakaszán, valamint az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig. Mindez azt is jelenti, hogy jövőre már Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékben is lesznek fizetős útszakaszok – sorolták.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

autópálya-matrica

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

autósok autópálya-matrica árak autópálya