szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Brúnó- és az Anna, Peti, Gergő-sorozatot is jegyző Bartos Erika a Magyar Tudományos Akadémián vehette át kitüntetését.

A Magyar Nyelvőr Díjat minden évben olyan személyek kapják meg, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért a határon innen és túl. A Magyar Nyelvőr Alapítvány rangos elismerését idén Haader Lea, az MTA Nyelvtudományi Intézet (ma: Nyelvtudományi Kutatóközpont) nyugalmazott tudományos főmunkatársa; Ádám Zita tanár, a felvidéki oktatásügy meghatározó személyisége és Bartos Erika író, meseíró, építészmérnök kapta.

Utóbbi nevét a kisgyerekes szülők jól ismerik: Bartos a szerzője a Bogyó és Babóca sorozatnak, az Anna, Peti és Gergő könyveknek, illetve a Brúnó-sorozatnak. A Móra Kiadó közleménye szerint különösen a Brúnó-könyvek igazolták, hogy a szerzőjük "igazi modern polihisztor. Építészmérnökként is tud kimagasló nyelvi bravúrokkal egy egész generációt az anyanyelv szeretetére, az olvasásra nevelni, sőt, tájakat, a kulturális örökségünket is képes bemutatni a legkisebbeknek. A gyerekeknek egy megnyugtató, harmonikus világot közvetít, történeteit maga illusztrálja."

Bartos Erika és Tuzson Bence igazságügyi miniszter
Bartos Erika

Bartos Erika a díjról azt nyilatkozta, hogy váratlanul érte az elismerés, de nagyon örül, hogy a mesekönyvei, különösen a Brúnó-sorozata mögötti kutatómunkája hangsúlyt kap. "Mind a Budapestről, de főképp a Balatonról szóló részek mögött hosszú gyűjtőmunkám fekszik, igyekeztem a történelmi, kulturális, hagyományőrző, építészeti részleteket alaposan felkutatni és mesébe szőni. (...) A gyerekekhez szóló nyelvezetet mindig komolyan vettem, több mint 20 éve arra törekszem, hogy az óvodások életkorának megfelelően érthetően, befogadhatóan szóljak, és szeretetteljes kapaszkodót nyújtsak a legkisebbeknek."

A Magyar Nyelvőr Díjat a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adta át Tuzson Bence igazságügyi miniszter.


Nyitóképünkön Bartos Erika mesekönyvíró beszél a Pagony Kiadó új gyerekkönyvesboltjában a megnyitón a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton 2014. október 17-én. Fotó: MTI / Kovács Tamás