Későn érő klasszis – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.12.21. 23:26

Eberau, Mattersburg II, Lafnitz. Gondolom, nincs meg, kivel kapcsolatosak ezek a nevek. Ha hozzáteszem, Gyirmót, akkor már talán langyos. Ha azt mondom, Paks, Ferencváros és magyar labdarúgó-válogatott, nagy valószínűséggel beugrik, hogy Varga Barnabásról van szó.

Nem „üstökös korban” – 28 éves múlt – a Paks színeiben lett gólkirály a 2022–2023-as idény végén 26 góllal, úgy, hogy a Duna-parti városban a távozó elődöt, Ádám Martint már nem is sírták vissza... Majd átigazolta a Fradi, s ha nem játszik, akkor döbbenünk rá, mennyire hiányzik a csapatból, ugyanígy a válogatottból. Tény, ebben az évadban Szoboszlai Dominik liverpooli szerződése és a posztonkénti rangsor elsője, Varga Barnabás berobbanása a téma a sportágban. Nem véletlen, hogy az ünnepi Képes Sportban maga az érintett beszél majd tündérmesébe illő pályafutásáról.

Rá mondják, későn érő típus – egyébként ő is ezt állítja magáról –, teszem hozzá, beletette a munkát, hogy ott tartson, ahol. Megjegyzem: hol volt a „szakszerű kiválasztás” az ő esetében? Persze ezen akkor kellene keseregni, ha Varga Barnabás eltűnt volna. Igaz, húszéves kora körül lemondott a futballkarrierről, a szentpéterfai születésű srác ekkor a szomszédos Eberau (Monyorókerék) színeiben játszott. Jött a Mattersburg megkeresése, először a „kettő”, majd az „egy”, az osztrák Bundesliga.

Gondolhatnánk, hogy innentől sínre került – egy fenét. A fordulat a 2019–2020-as idényben állt be, ekkor már a Lafnitz (Lapincs) futballistája volt. Menedzsere, Paunoch Péter is kellett, hogy Ausztriából hazajöjjön – na de a másodosztályból hova? Nem kapkodtak utána a magyar klubok, az NB II-es Gyirmót látott benne fantáziát. Csapatát a 2020–2021-es idényben a másodosztályból az élvonalba vezette, az NB I-ben hiába szerezte a második legtöbb gólt (13), a Gyirmót kiesett. Paksra igazolt, gólkirály lett. Szóval végre tényleg sínre került.

Hátára vette a Fradit is, odáig jutott, hogy a futball történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet szerint az egy naptári évben szerzett gólok tekintetében egy időben Erling Haalanddal holtversenyben a második helyen állt 39 góllal – az első Cristiano Ronaldo volt negyvennel. Hét válogatott meccsén négygólos, remekül fejel, jó ütemű utolsó passzokat ad, életveszélyes a tizenhatoson belül.

Jövőre Európa-bajnokságot rendeznek. Csak annyit kívánhatunk Varga Barnabásnak, a 2024-es év legalább olyan sikeres legyen, mint a mostani volt.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik