Három külföldi halálos áldozata is van a prágai lövöldözésnek

Prága, Károly, Egyetem, Bölcsésztudományi, Kar, lövöldözés, Csehország, 2023.12.22.,
Vágólapra másolva!
Három külföldi állampolgár is van a prágai Károly Egyetemen csütörtökön lezajlott fegyveres támadás halálos áldozatai között - közölte Vit Rakusan cseh belügyminiszter pénteken a cseh közszolgálati rádióban, az áldozatok nemzetiségének megnevezése nélkül.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, az egyetem egyik diákja csütörtök délután tüzet nyitott az egyetem filozófiai karának a prágai belvárosban található fő épületében, és 14 embert megölt.

A lövöldözésben a merénylő is meghalt, de egyelőre nem világos, hogy öngyilkos lett, vagy a rendőrök lőtték agyon. A merényletsorozatban 25-en megsebesültek, tízen közülük súlyosan. A CT cseh közszolgálati televízió a különböző kórházakra hivatkozva azt közölte, hogy a sebesültek állapota stabil.

- mondta el Rakusan, hozzátéve, hogy állandó kapcsolatban állnak az áldozatok hozzátartozóival. A belügyminiszter szerint a támadó legálisan tartott magánál lőfegyvereket, és büntetlen előéletű volt.

Elmondta, hogy elővigyázatosságból

megerősítették a biztonsági intézkedéseket a veszélyeztetettnek minősített helyszíneken, ahová géppisztolyos rendőröket vezényeltek.

A cseh kormány nemzeti gyásznapot rendelt el szombatra a tragédia miatt - közölte csütörtökön Petr Fiala miniszterelnök.

Jan Graubner prágai bíboros érsek szombaton 11 órakor a prágai Szent Vitus-székesegyházban szentmisét mutat be az áldozatokért - közölte Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter az X közösségi hálózaton.