szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mik voltak a 2023-as év legszebb és legrémisztőbb kulturális pillanatai? Hogyan lehet egyszerre politikai és mély, akár személyes témákkal foglalkozni a művészetben? Hogyan változott a válságok és a politikai feszültségek miatt a közönség? És miért szeretik az emberek Mészáros Lőrincet is? Ezek mind kiderülnek közéleti podcastunk kulturális évzárójából, ahol Lengyel Tamás színészt és Berta Csongor, azaz Bongor rappert kérdezte Kovács Bálint és Nagy Iván László az elmúlt évről.

Ahogy azt Vasfüggöny című műsorunk követte: 2023-ban kulcstéma volt Magyarországon a művészet szabadsága és függetlensége, éppen ezért a belpolitika és a gazdaság után a kultúrával folytatódik a Fülke évzáró sorozata. Évértékelőnkben Lengyel Tamás színész és Berta Csongor, aka. Bongor rapper, színész, vágó volt Nagy Iván László és Kovács Bálint vendége, akikkel annak jártunk utána, mik voltak az év legfényesebb és legsötétebb pillanatai a művészetben, áldás vagy átok, hogy a TikTokon kell összeszedni a rajongókat, mekkora nyomás egy gazdasági válság idején jegyeket eladni, miért foglalkozik egy színész vagy zenész politikával, de természetesen szó volt Azahriahról és egyéb művészekről, akikre érdemes lesz odafigyelni 2024-ben.

Kellemes karácsonyt kívánunk a HVG Podcastok teljes stábja nevében! December 24-én érkezik az Elvitelre karácsonyi különkiadása, a két ünnep között pedig folytatódnak évértékelőink!

Kövesse és hallgassa meg a HVG Podcastok műsorait az alábbi platformok bármelyikén: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud, YouTube

Vagy iratkozzon fel a Fülke csatornájára itt: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

  • 0:48: Kvíz!
  • 2:34: Mi volt a legjobb pillanat 2023-ban a magyar kultúrában, ami örömet okozott? Mi volt a személyes karrierjükben ez?
  • 7:02: Hogyan fest Azahriah állócsillaga a zeneiparon belülről?
  • 10:13: Mekkora feszültség 2023-ban a jegyeladás? Mit lehet kezdeni, ha nem jönnek úgy a számok? (Miért kezd bele valaki most egy színházi társulatba?) Mennyi idejét köti le egy művésznek, hogy a mostani social media környezetben felszínen tudjon maradni, látható legyen?
  • 21:39: Mi volt a legijesztőbb pillanat 2023-ban a magyar kultúrában?
  • 24:10: Érezték-e veszélyben a saját függetlenségüket 2023-ban művészként?
  • 27:49: Miért foglalkozik egy zenész, színész politikával, mi a cél? Ventilálni? Feloldani a feszültséget humorral? (És ki ér fel Mészáros Lőrinc kislábujjához?) Magának, vagy a közönség felé vállal felelősséget, aki felszólal?
  • 33:05: Nem fáj egy előadónak, hogy mennyi mindentől, mennyi pénztől esik el, mert nem hívják/nem megy az államhű művészetbe?
  • 36:44: Könnyen összefér, hogy valaki egyik nap politikai témákkal foglalkozik, másik nap pedig komoly, lírai, művészi ént mutat?
  • 39:14: Milyen a közönség 2023-ban? Mit szeretnének: kiszabadulni vagy közösen feldolgozni traumákat?
  • 44:13: Miből lehet inspirálódni 2023-ban?
  • 50:16: Mire lesz érdemes figyelni a kultúrában 2024-ben?