szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Torben Ulrich 95 éves volt. Fő foglalkozása szerint profi teniszjátékos volt, de íróként, költőként, zenészként, filmrendezőként és újságíróként is ismert volt Koppenhágában.

Torben Ulrich: 1928 – 2023. 95 évnyi kaland, különleges élmények, kíváncsiság, határfeszegetés, a status quo megkérdőjelezése, tenisz, zene, művészet, írás… és nem kevés a tipikus dán, mindennel szembehelyezkedő gondolkodásból. Mindent köszönök! Szeretlek, apa…

Ezekkel a sorokkal búcsúzott Lars Ulrich, a Metallica dobosa a Facebookon édesapjától.

Torben Ulrich 1928-ban született Koppenhágában. Teniszjátékosként 40 évesen vált hivatalosan is profivá, 1976-ben ő vezette a szenior játékosok világranglistáját. Több mint 100 Davis Kupa-mérkőzésen játszott dán színekben. Emellett írt újságokba jazz zenéről, volt irodalmi lap szerkesztője, versekhez hasonlító újságcikkeiből több kötet is megjelent. Maga is játszott jazz-együttesben klarinétosként, festőként pedig Párizstól New Yorkig állították ki a műveit. Rendezett és szerepelt is filmekben, sőt táncelőadásban is részt vett rendezőként.

A Metallica rajongói számára is nyújtott egy emlékezetes alakítást: az együttes legnehezebb időszakáról és a St. Anger című, hatalmas ellenérzéseket kiváltó lemez felvételéről szóló, Some Kind of Monster című filmben van egy jelenet, amelyben Lars Ulrich megmutat az apjának egy részletet az egyik készülő számból, és megkérdezi, hogy tetszik neki. Mire Torben hosszú-hosszú ideig csöndben van, majd közli:

Hát én ezt törölném.

Lars Ulrich többször elmondta: az apja volt a Metallica legnagyobb rajongója és a legélesebb kritikusa is.