szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Buda Flóra Anna 27 című animációs kisjátékfilmje továbbjutott arra a listára, amelyről később kikerülnek az Oscar-jelöltek, de Magyarország hivatalos Oscar-jelölése, a Kojot négy lelke már most kiesett.

Nem került fel az Oscar-nevezettek szűkített listájára Magyarország hivatalos nevezése, Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs nagyjátékfilmje, így a legjobb nemzetközi film kategóriájában idén nem szurkolhatunk magyar alkotásnak. A kategóriába Örményország, Bhután, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Olaszország, Japán, Mexikó, Marokkó, Spanyolország, Tunézia, Ukrajna és Nagy-Britannia nevezései kerültek fel; a teljes lista a Varietyn olvasható. Legutóbb az Akik maradtak című Tóth Barnabás-film került fel a szűkített listára, a jelölésig azelőtt ebben a kategóriában legutóbb a Testről és lélekről jutott.

Reisz Gábor és Hajdu Szabolcs a Vasfüggönyben: A film jövője a függetlenségben van

Milyen érzések kavarognak ma egy sikeres filmesben, akinek a sikere mögött nem áll ott az állam? Hogyan lehet a legpénzigényesebb művészet a leginkább magára hagyva, és hogyan lovagolhat mégis hullámokat? Hogyan lehet inspirálódni és hogyan szólhat a film újra a filmről? Ezekről kérdezte Kovács Bálint Reisz Gábor és Hajdu Szabolcs filmrendezőt a Magyarázat mindenre megjelenése napján.

Ugyanakkor van még miért szurkolnia a magyaroknak is: ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, Buda Flóra Anna magyar és francia alkotókkal, francia pénzből készült 27 című animációs kisjátékfilmje „továbbjutott” a maga kategóriájában. A film francia-magyar koprodukciónak számít, ugyanis a magyar állami Nemzeti Filmintézet többször is elutasította a készítésére vonatkozó pályázatot. Kritikánk a filmről itt olvasható:

Ha pont „aközben" nyitnak rád - Tényleg zseniális a cannes-i filmfesztivál nagydíjas magyar filmje

Ritka az ilyen gyors reagálás, de Buda Flóra Anna a napokban Arany Pálmával kitüntetett, 27 című kisfilmjét máris meg lehet nézni Budapesten. És nagyon megéri.

A legtöbb említést a mostani szűkített listákon a Barbie kapta (legjobb hang, eredeti filmzene, valamint három a benne elhangzó dalok közül), ugyanakkor a film alkotói csalódhattak is, mert a várt kategóriák közül a legjobb haj és smink listájára nem kerültek fel.

A végleges Oscar-jelöltek listáját január 23-án hozzák nyilvánosságra.