szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A végső jelöltek névsorát egy 15-ös listából szűkítik majd le január 23-áig.

Elkezdték csepegtetni az Oscar-shortlisteket, vagyis azt, milyen filmeket jelöl jelöltnek a díjat osztó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia – írja a Variety. Greta Gerwig Barbie-ja öt jelöléssel vezet, de Buda Flóra Anna francia pénzből készült animációs rövidfilmjét, a 27-et is jelölték jelöltnek. A végső jelöltek névsorát egy 15-ös listából szűkítik majd le január 23-áig.

A magyar rendező május végén nyert Arany Pálma-díjat Cannesban, ami az Oscar-gála előszobájának is tekinthető. A rendező a magyar tanároknak és a diákoknak ajánlotta a díjat. Ezen a linken megnézhető a film előzetese.

Buda nyáron interjút adott a hvg360-nak, ahol többek között arról beszélt, "amíg nem változik a magyarországi helyzet, a kultúráról való gondolkodás, a tudomány, az oktatás, a színházak finanszírozása, állapota, addig nem tudom elképzelni, hogy visszaköltözzek".

Buda Anna Flóra Arany Pálma-díjas rendező: Nem tudom elképzelni, hogy visszaköltözzek a mai Magyarországra

Igazi művészközegből származik a Cannes-ban a rövidfilmek kategóriájában Arany Pálmát nyert Buda Flóra Anna, apja képzőművész, ő maga művésztelepen nőtt fel. 27 című filmje a kortárs közeg legjellemzőbb személyes és szociális problémáit dolgozza fel. A Franciaországban élő művész azt mondja, ott úgy tud élni és alkotni, ahogy szeretne, és ez idehaza nem volt elmondható.