szerző:
Tetszett a cikk?

Ha akarjuk, ha nem, a decemberrel az éves rendes „Last Christmas”-szezon is beköszönt. A Wham! popduó örökzöldje 39 éve kísér(t)i az embert az adventi és karácsonyi időszakban. Amit kevesen tudnak a világ egyik legnépszerűbb számáról: nem is karácsonyi dalnak készült. A Deutsche Welle cikke.

Azt, hogy feltartóztathatatlanul közeledik karácsony, legbiztosabban abból tudhatjuk, hogy akármerre megyünk, ez a dal szól mindenütt. Elkezdik adni a rádiók, sorvezető a karácsonyi vásárokban, a szupermarketekben, bérelt helye van az akciókat hirdető reklámszpotok között is. Ünnepi playlist és karácsonyi parti sem létezhet a „Last Christmas” nélkül.

A dal ma már spanyolul, németül, franciául, olaszul, japánul, svédül, portugálul és még sok más nyelven, dialektusban hallható. Még „kölsch” nyelvjárásban is, amelyet a Kölnben és a környékén élők beszélnek. A műfajok száma, amelyekben feldolgozták, gyakorlatilag megszámlálhatatlan: létezik salsa-verzió, metálos hangszerelés, népies változat, R & B, sőt, magyarok által készített synthwave-átirat is, és a lista minden évben új variánsokkal bővül. Na, meg neves előadókkal: legutóbb a kanadai-amerikai énekes-dalszerző Alanis Morissette iratkozott fel rá.

Mindezt a hallgatottsági adatok is visszatükrözik: a Wham! legnépszerűbb számát egyedül a Spotify-on 1,3 milliárdan töltötték le, amivel csak egy másik nagy karácsonyi sláger, Mariah Carey All I Want for Christmas Is You-ja (1,6 milliárd meghallgatás) vetekedhet.




De miről is szól a „Last Christmas”?

A videóklip főszereplője – a Wham! zenekar énekese, George Michael – találkozik karácsonykor egy nővel, akibe beleszeret, „neki adja a szívét”, és még egy strasszköves kitűzőt is mellé. Másnap a nő elhagyja őt. Egy évvel később találkoznak újra, egy faházban, a hófödte hegyoldalon, ahol egy csapat fiatal karácsonyozik együtt. George az új barátnőjével érkezik, a hűtlen nő meg a friss szerelmével (akit G. Michael Wham!-partnere, Andrew Ridgeley alakít). A viszontlátáskor cikáznak a sóvár pillantások, ám szegény George-nak azt is végig kell néznie, hogy a tavaly a lánynak ajándékba adott brosst idén Andrew viseli a zakója hajtókáján. Meg is esküszik George: idén csakis valaki igazán különlegesnek adja a szívét, ezzel további könnyeket spórolva meg magának.


A számhoz készült videóklipnek aligha van párja a 80-as évekből, már ami a giccsfelhozatal mennyiségét illeti. Egyszerűen mindenből túl sok van ebben a négy és fél percben: párás tekintetű főszereplőből, a karácsonyi romantikát megfestő lágyítószűrőből és gondosan beszárított hajkoronából is. Vicces kulisszatitok: a videót a svájci Saas Fee nevű falu téli sportközpontjában forgatták. Hogy a ház, amelyben a történet játszódik, az egész videóban csak kívülről látható, annak egész prózai oka van. A Wham! stábja nem tudott bejutni az épületbe, mert az egész faluban senkinek sem volt kulcsa hozzá. Így a benti jeleneteket nem is a romantikus hegyoldalban, hanem a Saas Fee-i kultúrházban forgatták.

A szerelmi bánat csodákra képes

1984 nyarán az akkor még csak 21 éves George Michael feljegyzett néhány sort egy füzetbe – így szól legalábbis a legenda –, amikor zenekari társával, Andrew Ridgeley-vel együtt zötyögött a buszon, és a szüleihez tartott. Akkoriban a srácok már elég befutottnak számítottak ”Wham!” nevű együttesükkel: Wake Me Up Before You Go-Go című számuk ez idő tájt Angliában és az USA-ban a slágerlisták csúcsáig jutott.

De mi sem bizonyítja jobban, hogy még a popsztárokat is utolérheti a bánat: George Michael a buszúton saját boldogtalan szerelmének történetét vetette papírra. Később, a szülői házba érkezve – mesélte Ridgeley a Smoothradio rádióállomásnak 2023. novemberében – George eltűnt a szobájában, majd egy idő múlva izgatottan jelent meg újra. Mintha csak aranyat lelt volna! Aztán lejátszott Andrewnak egy dallamot, amely később a világ egyik leghíresebb popdalává vált.
Andrew Ridgeley könyvet írt a Wham! együttesben eltöltött éveiről
picture allience / AP / Ursula Soltys

„Amit George művelt, az szó szerint zenei alkímia volt: megragadta a karácsony lényegét, és zenei formába öntötte” – fogalmazott Ridgeley. Az elárult szerelem története pedig szívbemarkoló volt. Ezért úgy döntöttek, hogy a számot 1984. november 30-án karácsonyi dalként dobják piacra.

Mint kiderült, a dal beláthatatlan tömegek lelkében pendített meg érzékeny húrokat: mindazokéban, akik egyedül ülnek otthon karácsonykor, elvesztett szerelmüket siratva. És azokéban is, akik már éltek át ilyesmit, vagy mindezt csak el tudták képzelni. George Michael melódiája sokak szerint olyan zseniális, hogy az ember alig veszi észre: mindössze négy akkordból áll.

Whamaggeddon: a menekülési kísérlet

Ám bármilyen zseniális is, nemcsak minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi dala, hanem sokak számára – a már emlegetett Mariah Carey dallal együtt – az egyik legidegesítőbb is.

Tény, hogy karácsony környékén ezt a számot nem nagyon lehet elkerülni. Próbálkozások azért vannak. A „Whamaggeddon” nevű humoros Facebook-oldal 2016 óta minden évben felhívja követőit, hogy tegyenek meg mindent, hogy december 1. és 24. között még véletlenül se hallják ezt a dalt. Legalábbis eredetiben ne. Akinek sikerül, az december 24-től jogosult a „Túlélő” cím használatára.

A kihívásnak persze nem könnyű megfelelni. Olyannyira, hogy a koronavírus-járvány és a lezárások idején, 2020-2021 telén ismét ez a dal volt a legtöbbet játszott szám Angliában, egy évvel később pedig Németországban. Idén is nem kis valószínűséggel így lesz, hiszen a rádiós játszásokhoz még hozzájönnek a közösségi média Reels- és Tiktok-videói, és persze a streamingplatformok adatai is.
A 2016-ban elhunyt George Michael 2023 júniusában lett volna 60 éves
DPA / Bildfunk

Ha az ember Németországban él, egy lehetősége biztos van ez elől elmenekülni: ha a Radio Bob nevű zenei csatornára kapcsol. Ők ugyanis idén „Last Christmas-mentes övezetet” garantálnak hallgatóiknak. A jövőre 40. születésnapját ünneplő dal szerzőjének a zenei munkássága bőven túlmutat ezen a slágeren. A sors tragikus fordulata, hogy George Michael popikon épp karácsonykor halt meg, 2016. december 25-én, 53 éves korában.

Szerző: Silke Wünsch. A fordítást Valaczkay Gabriella készítette. A cikket Bogár Zsolt szerkesztette.