Elképesztően nevetséges tervek a világ leggazdagabb embereitől - Van, aki ellopná Patagóniát

A hatalmas vagyon gyakran valóságtól elrugaszkodott álmokat eredményez a világ leggazdagabb embereinek esetében.

A világ leggazdagabb embereinek tervei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki eljátszott már annak a gondolatával, mihez is kezdene, ha tetemes pénzösszeg állna a házhoz. Amikor pedig az ember kis túlzásokkal élve már minden házat megvett, minden sportkocsit vezetett, és kétszer körbejárta a világot, már képtelen kitalálni, mit is kezdjen a vagyonával.

Oké, ez utóbbi mondat valószínűleg kevés embernek ismerős, a következő öt milliárdos azonban pont ezzel a dilemmával küzd.

5 nevetséges terv a felső tízezertől

Akármekkora vagyona van valakinek, belül mindig is egy álmodozó gyerek marad - nekik pedig van keretük megélni bizarr vágyaikat. Íme tíz a legbizarrabb tervek közül, amelyek unatkozó milliárdosok fejéből pattantak ki.

GettyImages-500459241
Fotó: leszekglasner / Getty Images Hungary

Tengeren úszó lakóövezet

A Seasteading egy régóta létező vízió, miszerint a tengerre építenének állandó lakóházakat, úgynevezett seasteadeket. A nemzetközi vizeken épülő mini városok kormánytól teljesen függetlenek lennének, így gyakorlatilag egy elzárt és független civilizációt teremtenének. Peter Andreas Thiel német-amerikai milliárdos vállalkozó egy nap úgy döntött, befektet ebbe a kezdeményezésbe. 2008-ban 1,7 millió dolláros kezdőtőkét adott a Seasteading Institute-nak. Thiel több mint tíz évig pénzelte a szervezetet, mire rájött, hogy nem lesz a projektből semmi, hiszen nincs megfelelő terv arra, hogyan is úsznának az épületek a nyílt vízen.

Musk az AI-t akarja megfejteni

Elon Musk 2023 júliusában a Twitteren jelentette be új cégének, az xAI-nak a megalapítását. A vállalat célja még kicsit homályos, Musk úgy fogalmazott "a cél a valóság megértése". A társalapító Greg Yang úgy reméli, az xAI új szinte emeli a mesterséges intelligenciát. A weboldal szerint "az xAI célja az univerzum valódi természetének megértése", vagy ahogy Musk fogalmazott, hogy "mi a fene folyik valójában". Az azonban rejtély, hogy Musk miért a számítógépektől várja a választ.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Megvette Patagóniát, eltulajdonított egy tavat

Joe Lewis brit milliárdos a kilencvenes években több mint tízezer hektárnyi épületet vásárolt fel Patagóniában, köztük az Escondido-tavat is. Utóbbival megszegte az argentin törvényeket, miszerint a vizek nem lehetnek magán kézben. A kormánynak egyelőre nem sikerült felszámolnia az alibiből létrehozott céget, a Hidden Lake SA-t, amit Lewis csak azért hozott létre, hogy megkerülje a törvényt. A milliárdos semmilyen árut, szolgáltatás nem nyújt, ellenben biztonsági emberei akadályozzák az argentinok hozzáférését a tóhoz. A kilencvenéves férfira jelenleg börtönbüntetés vár kereskedelem miatt, külföldre nem utazhat.

GettyImages-162769422
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

Titanic 2

Clive Palmer ingatlan- és bányamilliárdos felnőttként éli újra gyerekkorát. Pár évvel ezelőtt feltámasztotta a dinoszauruszokat, azaz felépítette a világ legnagyobb dinószafariparkját, vissza akarta állítani a léghajójáratokat, és tervbe vette a tragikus véget ért Titanic életnagyságú másolatának megépítését. A Titanic 2 pontosan olyan hosszú lesz, mint az eredeti, három utasosztállyal, étteremmel rendelkezik majd, felszereltsége, díszítése és a megállói is ugyanazok lennének. 2013 óta azonban semmilyen előrelépés nem történt, így kétséges, hogy a projekt megvalósul-e valaha. Ha egy valóban izgalmas projekt érdekel a Titanickal kapcsolatban kattints ide.

Örök élet kutatása

Az élet meghosszabbítása régóta foglalkoztatja a felső tízezert. A milliárdosok töretlenül bíznak abban, hogy a halál "problémájára" egyszer csak megoldást találnak. Larry Page 2013-ban a Google pénzéből alapította meg a Calico Labs hosszú élet "gyógymódját" kereső céget. Page nem foglalkozott az élettartam meghosszabbításával járó etikai, ökológiai, társadalmi és gazdasági problémákkal. Larry Page és a többi milliárdos szeme előtt inkább a halhatatlansággal járó hatalom és szabadság az, ami lebeg. 

200 milliomost kérdeztek meg sikerükről - ezt mondták

Sokan igyekeznek megfejteni a gazdag emberek titkait, de az egyértelmű, hogy a sikernek nincs pontos, minden esetben működőképes titka. Ám az is biztos, hogy vannak bizonyos szokások, tényezők, melyek hozzásegíthetik az embereket a feljebb jutáshoz és az anyagi gyarapodáshoz. 

Közel 200 milliomost kérdeztek meg: egyvalamit mindenki kiemelt, miért lett sikeres

Egy szakértő öt éven keresztül vizsgálta azokat a milliomosokat, akik saját erőből gazdagodtak meg. Fontos egyezést talált köztük.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük